Τώρα η κυβέρνηση  θέλει το ΔΝΤ!

Τώρα η κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ!

Ό,τι αποφασίσει το Ταμείο, λέει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Τη σημαία της αποχώρησης του ΔΝΤ που είχε αναρτήσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση φαίνεται ότι την υπέστειλε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον κατά την επίσκεψή του στην Αμερική. Ήταν, μάλιστα, τόσο αποδοτική η συνάντηση, που το έβλεπες και στη φωτογραφία που έβγαλαν μετά, όπου και οι δύο δεν μπορούσαν να κρύψουν την ικανοποίησή τους.

Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από την εκμυστήρευση του πρωθυπουργού: «Χαίρομαι που το ΔΝΤ δηλώνει ότι θα αλλάξει κατεύθυνση, δεν απαιτεί νέα μέτρα και επιμένει στην ελάφρυνση του χρέους. Ακούστηκε σαν μουσική στα αυτιά μου όταν το είπε η κ. Λα­γκάρντ»!


Και αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πρόταση που θα υποβάλει τον Φεβρουάριο η Λαγκάρντ στις… Βρυξέλλες για το χρέος θα προβλέπει τα εξής:
1) πέντε χρόνια περίοδο χάριτος,
2) σταθερό επιτόκιο,
3) ρήτρα ανάπτυξης,
4) πλεόνασμα 2% και
5) επιτόκιο 1,5% για τα δάνεια των δύο Μνημονίων, που ανέρχονται σε 140 δισ. ευρώ.
Δική του η απόφαση!
Από κει που το μόνιμο αίτημα της κυβέρνησης ήταν να φύγει το ΔΝΤ, οπότε το σημαντικό αφήγημα του Τσίπρα θα ήταν: «Εγώ έδιωξα το ΔΝΤ», τώρα η γραμμή άλλαξε, κάτι που ήδη δημοσιοποίησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra, ο οποίος είπε ότι «το ΔΝΤ θα αποφασίσει αν είναι μέσα ή έξω από το πρόγραμμα», επισημαίνοντας: «Το ότι το Ταμείο είναι με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω (από το ελληνικό πρόγραμμα) σχετίζεται με το γεγονός ότι ζητάει περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων του χρέους».

Και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που σέβεται τις συμφωνίες και έχει εποικοδομητικό ρόλο, θεωρούμε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την τρίτη αξιολόγηση και με το ΔΝΤ».
Αυτή η αλλαγή θέσης ίσως να σημαίνει ότι το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει για να δημιουργεί –ανάλογα με τις συνθήκες και τα γεγονότα– πρόβλημα στην Ευρώπη.
Κι αν ισχύει αυτό, θα πρόκειται για αμερικανικό δάκτυλο…

Δείτε όλη τη συνέντευξη

•••


Σχολιάστε εδώ