Αριστερά ή Δεξιά, το δίλημμα που  θα θέσει στις εκλογές ο Τσίπρας

Αριστερά ή Δεξιά, το δίλημμα που θα θέσει στις εκλογές ο Τσίπρας

Στήνουν από τώρα κάλπες στην κυβέρνηση

• Τι αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου»

Ενώ στη Νέα Δημοκρατία παλινωδούν μεταξύ Κεντροδεξιάς και άκρας Δεξιάς και ο Κυρ. Μητσοτάκης αδυνατεί να διατυπώσει έναν πειστικό πολιτικό λόγο, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τις επόμενες εκλογές.
Έχουν μάλιστα καταλήξει στο αφήγημα με το οποίο θα κατέβουν για να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού. «Αριστερά ή Δεξιά;», θα είναι το πολιτικό δίλημμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τα εκατομμύρια των πολιτών που για πολλούς και διαφόρους λόγους τους απωθεί η προοπτική ανόδου της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Θα απευθυνθεί ως επί το πλείστον στους ψηφοφόρους των κομμάτων που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων).
Στην προσπάθειά του αυτή θα δώσει έμφαση στα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων τάξεων που πήρε ήδη (τον Δεκέμβριο θα δώσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 1.000.000 χαμηλοσυνταξιούχους) καθώς και σε εκείνα που θα λάβει στο διάστημα μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση και θα τα αντιπαραθέσει με τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις και θέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στα κοινωνικά και όχι μόνον ζητήματα.

Παρά τις σημαντικές διαρροές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να διατηρεί αλώβητες τις δυνάμεις του στις ασθενέστερες κοινωνικά και οικονομικά τάξεις.
Αυτές ακριβώς, κατά την Κουμουνδούρου, θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάκαμψη και την ολική επαναφορά του κόμματος στις επόμενες εκλογές.
Παράλληλα εκτιμούν ότι καθοδόν προς τις εκλογές θα επικρατήσει ένας σκληρός διπολισμός ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας, από τον οποίο θα συνθλιβούν τα μικρότερα κόμματα, όπως το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, αλλά ακόμη και το νέο κόμμα που πρόκειται να στηθεί στην Κεντροαριστερά.
Αποκαλυπτικός όσον αφορά τους σχεδιασμούς που γίνονται και τα σχέδια που εκπονούνται στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης με όσα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου».

Η κυβέρνηση έχει δεχτεί πλήγματα, παραδέχθηκε, αλλά «όσο δεν αποσταθεροποιείται στον βασικό πυρήνα της, που είναι οι χαμηλές κοινωνικές τάξεις, γιατί εκεί δεν αποσταθεροποιείται αντίθετα, έχει ενισχυθεί, τόσο περισσότερο μπορεί να οργανώσει καλύτερα τις πολιτικές της και άρα να έχει καλύτερα αποτελέσματα»…
Έδειξε μάλιστα να μην ανησυχεί για το πολιτικό κόστος από τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου το 2019.
«Έχουμε εξασφαλίσει τον τρόπο με τον οποίο θα πάμε πραγματικά σε ένα μείγμα πολιτικής, το οποίο δεν θα θίξει τελικά το διαθέσιμο εισόδημα», ανέφερε. Δίνοντας δε το στίγμα του κλίματος που θα επικρατήσει στις επόμενες εκλογές τόνισε: «Το δίλημμα θα είναι αναγκαστικά Αριστερά ή Δεξιά, δημοκρατία ή αυταρχισμός».
Εμφανίσθηκε δε αισιόδοξος όσον αφορά τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και βέβαιος ότι θα κινηθεί από το 28% και πάνω.
«Αυτήν τη στιγμή έχουμε τη διαμόρφωση ενός διπολισμού, νέου τύπου διπολισμού, είναι προφανές αυτό και θα ενισχυθεί αυτό, διότι και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που θα επιδιώξει και θα κάνει, μάλλον το κάνει ήδη, είναι να υπάρξει μια ανάπτυξη υπέρ των πολλών, να υπάρξει μια ενίσχυση των μεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων», υπογράμμισε.

Όσο για το ενδεχόμενο διαρροής ψηφοφόρων προς την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Βερναρδάκης επισήμανε ότι τα κόμματα δεν είναι κουβούκλια που έχουν μέσα ψηφοφόρους, είναι αντανακλάσεις κοινωνικών τάξεων. Απέκλεισε ωστόσο να υπάρξει τέτοια διαρροή, διότι, όπως τόνισε, δεν υφίσταται ταξικό διακύβευμα. «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε ψηφοφόρους, το ΠΑΣΟΚ έχασε κοινωνικές τάξεις, έχασε κοινωνικές δυνάμεις, δεν έχασε μεμονωμένους ψηφοφόρους», σημείωσε.
Από τα λεγόμενα του υπουργού Επικρατείας κατέστη σαφές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ανησυχούν με το νέο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί αρχηγός του νέου φορέα.

«Ο χώρος αυτός έχει ένα δομικό πρόβλημα», παρατήρησε, «το δομικό πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αποφασίσει, υπήρξε μια ιστορική εξέλιξη καθεστοποίησης του χώρου αυτού, η οποία τον οδήγησε σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, στην ουσία σε μια ενοποίηση με τη ΝΔ σε ένα νεοφιλελεύθερο πρότυπο διακυβέρνησης».
Για το αν θα μπορούσε μελλοντικά να σχηματιστεί μια κυβέρνηση προοδευτικής κατεύθυνσης από τη στιγμή που η Δημοκρατική Συμπαράταξη αρνείται να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Βερναρδάκης ήταν σαφής: «Το πρόβλημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ότι θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει στο μοντέλο μιας καθεστωτικής, νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, όπως ήταν το πρότυπο την τελευταία 20ετία, ή θα κάνει μια αριστερή στροφή».
Έκανε δε αναφορά στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει υπέρ της απλής αναλογικής, κάτι αντιφατικό, όπως είπε, δεδομένου ότι κάθε μικρό κόμμα θα ήταν υπέρ της απλής αναλογικής.
•••


Σχολιάστε εδώ