Πρόβλημα με τα διατηρητέα κτίρια

Tο παλιό κτίριο που κατέρρευσε το προπερασμένο Σάββατο στον Πειραιά έφερε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα της πόλης, που διαιωνίζεται αλλά δεν φαίνεται να βρίσκει λύση. Δεν είναι άλλο από τα παλαιά ερειπωμένα σπίτια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Δεν έχουν ιδιοκτήτη και είναι καταδικασμένα κάποτε να καταρρεύσουν.
Σ’ αυτά τα κτίρια δεν μπορεί να κάνει κανένας τίποτα, ούτε πρόκα δεν μπορείς να καρφώσεις, οπότε αν δεν υπάρξει η οικονομική δυνατότητα να αναπαλαιωθούν και να συντηρηθούν, αργά ή γρήγορα θα πέσουν.
Για να μην επαναληφθεί το πρόσφατο συμβάν, που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης είπε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να μπορούν οι δήμοι να παρεμβαίνουν και να υποστυλώνουν τα επικίνδυνα κτίρια, ενώ εκείνα που, παρά τις παρεμβάσεις, παραμένουν επικίνδυνα να μπορούν να τα κατεδαφίζουν.
Η επικεφαλής του συνδυασμού «Λιμάνι της Αγωνίας» Μαίρη Σταθάκη ζήτησε να περιφραχθούν οι χώροι γύρω από τα επικίνδυνα κτίρια για να μην προκληθούν ζημιές σε περίπτωση που καταρρεύσουν.


Καθάρισαν οι ακτές

Σε πολύ καλή κατάσταση είναι -φαινομενικά τουλάχιστον- η θάλασσα στις ακτές του Πειραιά. Οι παραλίες -όπως είπε ο δήμαρχος- έχουν καθαρίσει πλήρως και σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει καθαρότερες από πριν, όμως το πρόβλημα είναι τι γίνεται στον βυθό.
Το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών έκανε μετρήσεις, αλλά τα αποτελέσματα θα βγουν σε έναν μήνα, οπότε μέχρι τότε δεν θα έχουμε εικόνα. Θα γίνουν πάντως και άλλες μετρήσεις τον Δεκέμβρη και θα ακολουθήσουν κι άλλες τον Μάρτιο.
Από τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων θα φανεί αν θα μπορεί να κάνει μπάνιο στον Πειραιά ο κόσμος το επόμενο καλοκαίρι. Ο δήμαρχος πάντως εξέφρασε την έκπληξή του για μια επιστολή που του έστειλε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, με την οποία τον καλεί να στείλει κατάλογο με τα αλιευτικά σκάφη που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου, τον αριθμό νηολογίου τους, τα στοιχεία του πλοιοκτήτη, τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, κ.λπ., προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές τους από τη ρύπανση! Όπως είπε, τα στοιχεία αυτά δεν τα έχει ο δήμος. Αντίθετα, θα πρέπει να τα έχει το Λιμεναρχείο Πειραιά. Γιατί, άραγε, ο υφυπουργός απευθύνθηκε στον δήμαρχο και όχι στον λιμενάρχη;


  • Μέχρι σήμερα στο ΔΣ του ΟΛΠ δεν έχει έρθει Σχέδιο Ανάπτυξης Λιμένος από την Cosco. Υπάρχουν δημοσιεύματα, ρεπορτάζ και ίσως και διαρροές για κάποιο σχέδιο, αλλά επίσημα δεν έχει έρθει τίποτα. Την απάντηση αυτή έδωσε ο δήμαρχος σε ερώτηση για το αν υιοθετεί τον σχεδιασμό της Cosco για το λιμάνι. Όπως είπε, στη συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ προβλέπεται ρητά ότι οι τέσσερις παραλιμένιοι δήμοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τα έργα που προγραμματίζει να κάνει η Cosco στο λιμάνι και στο πλαίσιο αυτό θα προσπαθήσει ώστε να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό για τον δήμο. Στόχος μας, τόνισε, είναι να βάλουμε το λιμάνι στον δήμο και όχι τον δήμο στο λιμάνι.
  • Όλα τα παιδιά, από 2,5 ετών και πάνω, που έκαναν αίτηση για να γραφτούν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου θα μπουν. Υπάρχουν θέσεις και δεν θα μείνει κανένα παιδάκι έξω. Αυτό διευκρίνισε η εντεταλμένη σύμβουλος Παιδικών Σταθμών Χ. Ζηλάκου απαντώντας σε ερώτηση συμβούλου της μειοψηφίας και υπογράμμισε ότι αν υπάρξει πρόβλημα θα είναι με τα βρέφη κάτω των 2,5 ετών, καθώς ακόμα δεν έχουν έρθει οι βρεφοκόμοι που έχει ζητήσει ο δήμος. Μέχρι το τέλος του μήνα πάντως, σύμφωνα με τη Χ. Ζηλάκου, θα έχει έρθει όλο το προσωπικό που έχει ζητηθεί.
  • Μέχρι τις 31-12-2021 παρατάθηκε η σύμβαση του δήμου με τον επιχειρηματία που έχει μισθώσει τα Βοτσαλάκια. Κανονικά η σύμβαση έληξε τον περασμένο Ιούλιο, αλλά παρατάθηκε λόγω του θερινού κινηματογράφου. Τελευταία βγήκε νέος νόμος που προβλέπει ότι οι μισθώσεις των κινηματογράφων ανανεώνονται αυτοδίκαια μέχρι το τέλος του 2021. Επειδή η σύμβαση του κυλικείου, της πλαζ και των γηπέδων περιλαμβάνει και τον θερινό κινηματογράφο επεκτάθηκε συνολικά μέχρι το 2021. Αντίθετα, αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας του κυλικείου που ήταν στη Φρεατύδα.
  • Μειώθηκε κατά 20%, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, λόγω της κρίσης, το μίσθωμα στο θερινό θεατράκι «Μενάνδρειο», το γνωστό ως Δελφινάριο. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, αφού ο επιχειρηματίας που το νοικιάζει (ο Μάρκος Σεφερλής) είναι άψογος στις υποχρεώσεις του απέναντι στον δήμο.
  • Αυτήν την εβδομάδα θα υποβληθούν οι μηνύσεις κατά του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά από τους καρατομηθέντες διευθυντές, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Στο μεταξύ, οι ΣΥΝΕΚ Πειραιά (Εκπαιδευτικές Κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ) επιχειρούν με ανακοίνωσή τους να δικαιολογήσουν τα απίστευτα γεγονότα που συνέβησαν στις κρίσεις των διευθυντών. Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως πάγια θέση των ΣΥΝΕΚ ήταν και είναι ότι ο σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο στην επιλογή διευθυντών, καθώς, όμως, ο νόμος Μπαλτά, που διασφάλιζε στο μέγιστο τη συμμετοχή του συλλόγου, κατέπεσε από την απόφαση του ΣτΕ, στήριξαν τη θέση ότι ο γνωμοδοτικός ρόλος του συλλόγου, μπορεί να ενισχυθεί και να αποκτήσει καθοριστική σημασία μέσα από τους αιρετούς. Έτσι, ο αιρετός των ΣΥΝΕΚ στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά συμμετείχε κανονικά σε όλη τη διαδικασία, αποσκοπώντας στην επίβλεψη της νομιμότητάς της και κυρίως εκφράζοντας τη φωνή του συλλόγου διδασκόντων. Εμείς δεν θα πούμε τίποτα επ’ αυτού, μόνο ότι προφανώς οι συντάκτες της ανακοίνωσης νομίζουν ότι ζούμε σε άλλον… πλανήτη! Έχουμε εισαγγελική παρέμβαση, ερωτήσεις στη Βουλή, γενική κατακραυγή για ό,τι έγινε κι αυτοί τα βρίσκουν όλα… καλά καμωμένα! Λένε ότι οι αιρετοί, που τους αναφέρουν ως «εγγυητές της νομιμότητας», βαθμολόγησαν υποψήφιους με βάση τη γνώμη των συνυπηρετούντων διδασκόντων, τη στιγμή που οι πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο! Ψέμα ή αφέλεια; Δεν λένε επίσης πώς γίνεται εκπαιδευτικοί του Πειραιά, που μέχρι τώρα αρίστευαν στις κρίσεις και είχαν… περγαμηνές διπλωμάτων και μεταπτυχιακών, να εμφανίζονται ως… ανόητοι ή βλάκες, αφού στη συνέντευξη πήραν 2 ή 3 μόρια σε ποσοστό 150% πάνω από το σύνολο της χώρας! Επειδή όμως και οι κρίνοντες κρίνονται, ας περιμένουμε τι θα πει η δικαιοσύνη…

Σχολιάστε εδώ