Καθυστερεί ο Κτηματολογικός Καλλικράτης

Καθυστερεί ο Κτηματολογικός Καλλικράτης

• Έπρεπε να είχε ψηφιστεί τον περασμένο μήνα

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, υιοθετώντας τις συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας, να συγχωνεύσει τα υποθηκοφυλακεία με την ανώνυμη εταιρεία του Κτηματολογίου, κάτω από την «ομπρέλα» ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς δεν έχει προηγούμενο η κατάργηση -εν μία νυκτί- μιας ανώνυμης εταιρείας με μετοχικό κεφάλαιο 1,2 δισ., ενεργητικό 900 εκατ. ευρώ και 126 ενεργές συμβάσεις, ενώ δύσκολη θεωρείται και η εργασιακή σύγκλιση χιλίων και πλέον εργαζομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης, των υποθηκοφυλακείων και του Κτηματολογίου.
Είναι δύσκολη η υλοποίηση ενός Κτηματολογικού Καλλικράτη με 16 κτηματολογικά γραφεία (και 184 υποκαταστήματά) σε όλη τη χώρα.
Η μεταρρύθμιση αυτή δεν αφορά μόνο νομικούς, τοπογράφους, δασολόγους, συμβολαιογράφους, λογιστές και όλους όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τα ακίνητα, αφορά είκοσι εκατομμύρια εν δυνάμει ιδιοκτήτες ακινήτων εντός ή εκτός Ελλάδος, οι οποίοι έχουν ή θα αποκτήσουν ακίνητη περιουσία και θέλουν να είναι κατοχυρωμένοι, θέλουν να εξυπηρετούνται με ασφάλεια, ταχύτητα και ποιότητα.
Αφορά την ανάδειξη, κατοχύρωση και προστασία της δημόσιας περιουσίας, το περιβάλλον, τη δίκαιη φορολόγηση και κυρίως την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους (και όχι μόνο επειδή είναι προαπαιτούμενο της επικείμενης αξιολόγησης), έπρεπε ήδη από τον περασμένο μήνα να είχε ψηφισθεί από τη Βουλή.
Διότι, ως γνωστόν, τις καθυστερήσεις τις πληρώνουμε ακριβά…


30 Οκτωβρίου οι νέοι δασικοί χάρτες

Η ανάρτηση της νέας γενιάς των δασικών χαρτών μετατίθεται για τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα του Κτηματολογίου «υπερφορτώθηκε» από τον όγκο των κατατεθειμένων εγγράφων της προηγούμενης ανάρτησης. Οι νέες αναρτήσεις αφορούν 205 δήμους, οι οποίοι έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2017 πρέπει να έχουν αποτυπώσει τις οικιστικές πυκνώσεις και να έχουν υποβάλει τα σχετικά στοιχεία στο Κτηματολόγιο. Περιλαμβάνουν περιοχές των Χανίων, της Λέσβου, της Ξάνθης, της Πέλλας, της Ηγουμενίτσας, της Φλώρινας, της Αρκαδίας αλλά και τα όρια κήρυξης αναδασωτέων περιοχών στις περιοχές που κάηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Παράλληλα, ήδη «τρέχει» η προκήρυξη του 47% των δασικών χαρτών.

Νέα δεδομένα στις οικοδομικές άδειες

Στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου έκδοσης και ελέγχου των οικοδομικών αδειών. Περιλαμβάνει την κωδικοποίηση διάσπαρτων διατάξεων που αφορούν την αδειοδότηση, τον έλεγχο της δόμησης και τη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Επίσης θεσπίζει τρεις κατηγορίες έκδοσης αδειών, ενεργοποιεί τον θεσμό της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και ρυθμίζει την εξασφάλιση περιβαλλοντικού ισοζυγίου µέσω της τράπεζας δικαιωμάτων δόμησης και κοινοχρήστων χώρων. Δημιουργείται επίσης ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα δήμου, καθώς επίσης και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (εντός πενταετίας για τα δημόσια), ενώ διαφοροποιείται η αυθαίρετη κατασκευή από την πολεοδομική παράβαση, για την οποία άλλωστε προβλέπεται διακριτή αντιμετώπιση.

Ένας αιώνας-συμβολή στην ανάπτυξη

Τα 100 χρόνια της γιόρτασε η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Πολυτεχνιούπολη με θέμα τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική της σχολής στη σύγχρονη εποχή της γεωχωρικής τεχνολογίας και γεωπληροφορικής. Δύο μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε ημερίδα νέων ερευνητών και παρουσιάστηκαν καινοτόμες ιδέες στην επιστήμη του αγρονόμου και τοπογράφου μηχανικού.
Η σχολή ιδρύθηκε το 1917, με κύριο εμπνευστή τον καθηγητή και πρύτανη Δημήτριο Λαμπαδάριο και στον έναν αιώνα λειτουργίας της συνέβαλε στην τεχνολογική εξέλιξη και την ανάπτυξη της χώρας, ενώ ανέδειξε προσωπικότητες διεθνούς φήμης, όπως ο ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Βέης, «πατέρας» της δορυφορικής γεωδαισίας.
•••


Σχολιάστε εδώ