Η Σούδα, το… μενού  στο τραπέζι Τραμπ – Τσίπρα

Η Σούδα, το… μενού στο τραπέζι Τραμπ – Τσίπρα

Θα πάρουμε ανταλλάγματα ή θα μείνουμε ξανά στα λόγια;
-Θέλουν οι Αμερικανοί κι άλλες βάσεις στην Ελλάδα

Με τη βάση της Σούδας και τις νέες διευκολύνσεις που επιθυμεί ο αμερικανικός παράγοντας από την Ελλάδα, λόγω της ασταθούς Τουρκίας, να βρίσκονται στην κορυφαία θέση της ατζέντας των ελληνοαμερικανικών συνομιλιών, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου και να συναντηθεί με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι, κατ’ αρχάς, να επαναβεβαιωθεί και από τον κ. Τραμπ η πάγια αμερικανική θέση για ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και να δώσει το πράσινο φως για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον αμερικανό Πρόεδρο (17-18 Οκτωβρίου) συμπίπτει με την έναρξη της διαδικασίας της αξιολόγησης αλλά και με τη Σύνοδο του ΔΝΤ (13-15 Οκτωβρίου). Εκεί θα είναι και ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος θα συναντηθεί και θα συζητήσει για το χρέος, την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την αξιολόγηση, προσδοκώντας στήριξη από τον αμερικανό ομόλογό του. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες είναι, για την ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να έχει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα γεωπολιτικά και το ενεργειακό είναι θέματα που η αμερικανική πλευρά θέτει πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Τραμπ – Τσίπρα, πρωτίστως δε το θέμα της Σούδας αλλά και πρόσθετων στρατιωτικών αμερικανικών δομών στη χώρα. Η συμφωνία για τη βάση στη Σούδα ανανεώνεται κάθε χρόνο. Μάλιστα η τελευταία ανανέωση έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο η αμερικανική πλευρά ζήτησε να υπογραφεί πενταετής συμφωνία και στο στάδιο αυτό διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ επείγονται να κλείσει η συμφωνία λόγω και των προβλημάτων που τους δημιουργεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η βάση της Σούδας είναι ένα θέμα στο οποίο ο Λευκός Οίκος θα προσπαθήσει να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού στη διάρκεια της επίσκεψης. Το θέμα αναδεικνύεται και στρατηγικά, αφού τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στους Αμερικανούς επηρεάζουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Ωστόσο οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση συνολικά της στρατηγικής και στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα φαίνεται να επιθυμούν βάσεις και αεροναυτικές εγκαταστάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας και λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και λόγω των επιλογών και της πολιτικής της Τουρκίας.

Στη συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα κύρια θέματα θα είναι το χρέος και η ελληνική οικονομία, οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το ενεργειακό και η κατάσταση στα Βαλκάνια, με έμφαση στα Σκόπια.
Η πρώτη αυτή συνάντηση του νέου αμερικανού Προέδρου με τον έλληνα πρωθυπουργό θα δείξει τον βαθμό συνεργασίας της Αθήνας με την Ουάσινγκτον σε όλα τα επίπεδα, σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την Ελλάδα και την Ευρώπη όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Στην προετοιμασία του εδάφους για τη συνάντηση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.


Σχολιάστε εδώ