Η τραγική κατάσταση του Ελληνισμού της Πόλης

Η τραγική κατάσταση του Ελληνισμού της Πόλης

O εξωφρενικός
[email protected]


Σε μια εξαιρετικά θετική παρέμβασή της στην Υπηρεσία Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνόδου του ΟΑΣΕ, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ) παρουσίασε την τραγική εικόνα του Ελληνισμού της Πόλης, όπου πλέον το 98% του συνολικού πληθυσμού ζει εκτός Τουρκίας, και ορισμένα θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν:
1) Άρση της απαγόρευσης των διοικήσεων στα ευαγή ιδρύματα, που ισχύει τα τελευταία πέντε χρόνια και ανατρέπει όποια θετικά βήματα είχαν γίνει την περίοδο 2004-2012.
2) Άρση της μη αναγνώρισης διοίκησης από την ομογένεια 15 ευαγών ιδρυμάτων που έχουν τεθεί σε καθεστώς «κατειλημμένων» (μαζμπούτ).
3) Ανάγκη της δημιουργίας συντονιστικού φορέα για τα 70 ελληνορθόδοξα ευαγή ιδρύματα.
4) Αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα μέλη της εκπατρισμένης κοινότητας για τη διεκδίκηση των ακίνητων περιουσιών τους με τη δημιουργία υπηρεσίας, υπό την εποπτεία της Προεδρίας του Συνηγόρου του Πολίτη, με σκοπό να παρέχει δωρεάν συμβουλές προς αυτούς.
5) Άμεση επιστροφή στην ομογένεια των τριών εκκλησιών και των 50 ακινήτων τους στη συνοικία Γαλατά, που βρίσκονται για πολλές δεκαετίες υπό την παράνομη κατάληψη των απογόνων του σφετεριστή Ευθύμιου Καραχισαρίδη, που είχε αυτοκηρύξει μια δήθεν «Τουρκο-ορθόδοξη Εκκλησία».
6) Επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
7) Ανάγκη λήψης μέτρων αποκατάστασης και θεραπείας για την επιβίωση της κοινότητας.
Η ΟΙΟΜΚΩ αναγνωρίζει, όπως ανέφερε στην παρέμβασή της, και θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί: Αποκατάσταση των υπηκοοτήτων, επίλυση προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα μειονοτικά σχολεία, που για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από το 1923) έλαβαν αξιοσημείωτη οικονομική υποστήριξη από το υπουργείο Παιδείας, εν μέρει επιστροφή ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων.
Θέλοντας να συνεισφέρουμε σε αυτήν την κρίσιμη συζήτηση, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δημοσίευε η ΟΙΟΜΚΩ τον κατάλογο των ακινήτων που μετά από αγώνες επιστράφηκαν από το τουρκικό κράτος και κυρίως να γίνει γνωστό εάν και πώς αξιοποιήθηκαν αυτά τα ακίνητα. Αν δηλαδή αντιμετωπίσθηκαν ως πραγματική, πολύτιμη εθνική κληρονομιά ή ως εμπορικά ακίνητα που απλώς εκποιήθηκαν.
Και σε ό,τι αφορά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, είναι ίσως η στιγμή, με τη στήριξη που υπάρχει διεθνώς για το ζήτημα αυτό, να αναληφθεί πρωτοβουλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής έστω και υπό μορφή θερινών σεμιναρίων και συνεδρίων…


Δουλεύουν για τον Αναστασιάδη

Για το Κυπριακό απαιτείται μια συνολική παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων, τόσο με τα έγγραφα που έχουν αποκαλυφθεί όσο και με την Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για όσα συνέβησαν στη Γενεύη, στο Μον Πελεράν και στο Κραν Μοντανά και οδήγησαν τελικά στο αδιέξοδο τη διαδικασία. Όλα αυτά τώρα έχουν μπει για τα καλά στο τραπέζι της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Κύπρο, όπου η διάσπαση του Ενδιάμεσου Χώρου, η περιχαράκωση του ΑΚΕΛ και το πελατειακό σύστημα του ΔΗΣΥ φαίνεται να δίνουν προβάδισμα στον Ν. Αναστασιάδη στον πρώτο γύρο.
DΚαι η «φασαρία» για άλλα ζητήματα αλλά και η απειρία των αντιπάλων του τού δίνουν την ευκαιρία να ξεφεύγει από τα αμείλικτα ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τις παραχωρήσεις που έκανε ο ίδιος σε κρίσιμα ζητήματα στη διάρκεια των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά… Έμπειρος διπλωμάτης πάντως ισχυρίζεται ότι οι Τούρκοι και η αδιαλλαξία τους μας έσωσαν, για μια ακόμη φορά, από τις υποχωρήσεις που έσπευσε να κάνει ο Ν. Αναστασιάδης.
-Διαβάσαμε με πολλή χαρά ότι συνεχίζεται η παράδοση που δημιουργήθηκε με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, το οποίο δεσπόζει στο κέντρο του Πέραν στην Κωνσταντινούπολη και αποτελεί μια σπουδαία βιτρίνα προβολής του σημαντικού όπλου που διαθέτει η χώρα μας, του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.
8Ας ελπίσουμε ότι τα μαθήματα που παρέχονται είναι υψηλού επιπέδου, ώστε να συνεχισθεί η παράδοση προσέλκυσης και μελών της πνευματικής ελίτ της Πόλης, που κάθε άλλο παρά έχει λησμονήσει τις μνήμες από την εποχή της πολυπολιτισμικότητας και της ακμής της ελληνικής κοινότητας… Το παράδειγμα του Σισμανόγλειου θα έπρεπε να αποτελεί το πρότυπο για την άσκηση της μοναδικής, ουσιαστικής και επιθετικής διπλωματίας που μπορεί να ασκήσει η χώρα: Της πολιτιστικής διπλωματίας…
DΑντί για διατήρηση προξενείων, γραφείων Τύπου, κ.λπ., που λειτουργούν ως χώροι αναψυχής (με τα έξοδα όλα πληρωμένα από τους δυστυχείς φορολογούμενους) διπλωματών και υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Τύπου, θα έπρεπε η Πολιτεία να φροντίσει να αξιοποιεί τα στελέχη της για την προώθηση και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. Και αυτό όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Τουρκία αλλά και τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική.
-Η Ελλάδα επιτυγχάνει μόνο όταν βγαίνει έξω από τα σύνορά της και ο πολιτισμός και η γλώσσα είναι το μεγάλο όπλο της.
Στο τζαμί βόλεψαν τους ημέτερους…
Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του τζα­μιού που ιδρύθηκε στην Αθήνα αποδεικνύεται προβληματική και δίνει την ευκαιρία και πάλι σε γνωστούς κύκλους να επιχειρήσουν να μειώσουν το σημαντικό βήμα που έγινε με την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα. Στο διοικητικό συμβούλιο, λοιπόν, μόνο δύο από τα επτά μέλη θα είναι μουσουλμάνοι. Προφανές είναι ότι επιχειρείται βόλεμα ημέτερων και η επιλογή αυτή δεν έχει άλλα κίνητρα. Αλλά, πραγματικά, έστω και τώρα, θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση, γιατί κινδυνεύουμε και το τζαμί να χτίσουμε στην Αθήνα και να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κριτικής. Εξάλλου, αν υπάρχει καλή διάθεση και ανοικτό πνεύμα, εύκολα μπορούν να βρεθούν δύο ή τρεις ακόμη μουσουλμάνοι που να έχουν τα προσόντα να αναλάβουν τις συγκεκριμένες θέσεις και συγχρόνως να μην είναι όργανα ούτε των ακραίων σαλαφιστών ούτε της τουρκικής πρεσβείας…


Κολομβία θυμίζει η Αλβανία

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, η Αθήνα μάλλον πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα θέμα -το οποίο πολύ καλά μπορεί να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι- που δεν έχει σχέση ούτε με την κατάσταση της δημοκρατίας ούτε με τη μεταχείριση των μειονοτικών. Το βασικό θέμα που πρέπει να αναδειχθεί είναι η καλλιέργεια και το εμπόριο ναρκωτικών.
8Δεν μπορεί να συνεχίζει να ανέχεται η Ευρώπη και μάλιστα να ετοιμάζεται να προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με μια χώρα η οποία θυμίζει Κολομβία στα χειρότερά της και ευθύνεται για τη διακίνηση τόνων ναρκωτικών προς την αγορά της Ευρώπης.
DΚαι το χειρότερο φυσικά είναι ότι αυτή η ναρκοβιομηχανία φαίνεται ότι έχει την πλήρη κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, κάτι που έχει καταγγείλει η αντιπολίτευση αλλά και ο ίδιος ο αμερικάνος πρεσβευτής σε δημόσια παρέμβασή του την περασμένη εβδομάδα. Ο αμερικανός διπλωμάτης κατονόμασε τις τέσσερις συμμορίες και τους επικεφαλής βαρόνους της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι έχουν κυβερνητική κάλυψη.
-Για να προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμη, και για την Ελλάδα και για τις χώρες της περιοχής υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να σημάνει συναγερμός. Τα έσοδα από το εμπόριο ναρκωτικών φαίνεται να ακολουθούν παράξενη διαδρομή και εκτός από τους λογαριασμούς πολιτικών χρηματοδοτούν και τις ακραίες εθνικιστικές ομάδες σε Κόσοβο, Σκόπια και αλλού…


Σχολιάστε εδώ