Ξέχασε τις εκλογές, πάμε με τον Τσίπρα

Ξέχασε τις εκλογές, πάμε με τον Τσίπρα

– Διαμηνύουν οι έξω στον Μητσοτάκη

Την πλάτη στον Κυρ. Μητσοτάκη έχουν γυρίσει Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, αφού όχι μόνον απορρίπτουν το αίτημά του για πολιτική αλλαγή, αλλά -επιπλέον- δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για το σχέδιο που προτείνει για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Την ίδια στιγμή και σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα κι επιμένουν σθεναρά στην ολοκλήρωση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Έτσι, ενώ ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας καταγίνεται με συνέδρια και κομματικές ίντριγκες, ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ντ. Τραμπ.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισε­μπλουμ για έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και εκλογές το 2019 αντανακλούν το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τα σχετικά μηνύματα φθάνουν συνεχώς και ποικιλοτρόπως και στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας επί της οδού Πειραιώς προκαλώντας κύματα εκνευρισμού. Εκνευρισμός ο οποίος ήταν έκδηλος στη δήλωση-απάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη στον κ. Ντάισεμπλουμ ότι «οι εκλογές είναι μια εσωτερική υπόθεση που αφορά τη χώρα» και ως εκ τούτου «δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα».

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης, αν και βρίσκεται στο τιμόνι της παράταξης 20 μήνες, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με ευρωπαίους ηγέτες ή αξιωματούχους των Βρυξελλών, έτσι ώστε στην πορεία να διαμορφώσει τις αναγκαίες συμμαχίες που θα αποδειχθούν χρήσιμες στην περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός και αναλάβει την εξουσία. Τα ταξίδια του στο εξωτερικό ελάχιστα και μόνο για τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ το κλίμα ακόμη και μεταξύ των συντηρητικών ηγετών δεν είναι τόσο θερμό όσο θα έπρεπε. Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε με όλους τους προκατόχους του στην αρχηγία.

Η απροθυμία των ευρωπαίων συ­ντηρητικών να διευρύνουν τις σχέσεις τους με τον κ. Μητσοτάκη υποδηλώνει ως έναν βαθμό ότι δεν έχουν πειστεί τόσο για τις θέσεις του όσο και για τις δυνατότητές του να αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Από την άλλη, τα στελέχη που ασχολούνται με τις διεθνείς σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας ελάχιστα έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, είτε λόγω απειρίας είτε λόγω έλλειψης των κατάλληλων διασυνδέσεων στην Ευρώπη. Ανάλογη είναι η κατάσταση και με τους ευρωβουλευτές του κόμματος καθώς οι περισσότεροι είναι νέοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Γ. Κύρτσος, Μ. Σπυράκη, Ελ. Βόζεμπεργκ κ.ά.), ενώ δείχνουν να ασχολούνται περισσότερο με τη δική τους προβολή, παρά να δημιουργήσουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις και να «ανοίξουν πόρτες» για τον κ. Μηστοτάκη.


Σχολιάστε εδώ