Στουρνάρας: Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε…

Στουρνάρας: Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε…

Αντίθετα με τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης

– Η ανεργία, τα «κόκκινα» δάνεια, οι επενδύσεις
και οι ιδιωτικοποιήσεις, τα καυτά εμπόδια

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε ανοδική τροχιά, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην πρόσφατη ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας».
Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ανεργία, τα «κόκκινα» δάνεια, οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν ψηλά στη λίστα των εμποδίων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Και όπως υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναγκαία προϋπόθεση για έξοδο στις αγορές είναι πρωτίστως η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Ο κ. Γ. Στουρνάρας επισήμανε συ­γκεκριμένα ότι:

• Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αφορούν, σε μεγάλο βαθμό, μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, με αποτέλεσμα να συνοδεύονται από χαμηλές αποδοχές. Παράλληλα, η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών έχει αυξηθεί και οι κοινωνικές παροχές συνεχίζουν να μειώνονται. Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, η κατανάλωση των νοικοκυριών είναι πιθανό να εξασθενήσει ή να παραμείνει αναιμική επί μακρό χρονικό διάστημα.

= Παρά την έως τώρα πρόοδο, οι τράπεζες συνεχίζουν να επιβαρύνονται με τη διαχείριση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αδυνατούν να στηρίξουν επαρκώς την οικονομική δραστηριότητα με νέες πιστώσεις.
Η αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ιδιαίτερα το πρόβλημα των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών αποτελούν τροχοπέδη όχι μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
= Οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αυτό δεν οφείλεται μόνο σε καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση του ΠΔΕ και στην έλλειψη τραπεζικού δανεισμού αλλά και στο ότι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας συνεχίζει να μη θεωρείται φιλικό σε ιδιωτικές επενδύσεις.
= Παρά την έως τώρα πρόοδο, αρκετά θα πρέπει να γίνουν ακόμα στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των διαρθρωτικών αλλαγών. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερη οικειοποίηση με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατέληξε τονίζοντας: «Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2017-2019 και για να κερδίσει η Ελλάδα την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Αυτό θα γίνει εάν η χώρα αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση τέτοια, που να μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με επιτόκια συμβατά με τη βιωσιμότητά του, και οι τράπεζες να έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις, ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν πλήρως από τον μηχανισμό αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και όχι μόνο από τον έκτακτο, και ακριβότερο, μηχανισμό (ELA)».


Σχολιάστε εδώ