«Βαβέλ» θα γίνουν οι δήμοι με την απλή αναλογική

«Βαβέλ» θα γίνουν οι δήμοι με την απλή αναλογική

Την πλήρη αντίθεσή τους με την προωθούμενη από την κυβέρνηση αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, εξέφρασαν μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra οι δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου Διονύσιος Χατζηδάκης, Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χατζηδάκης, «το μόνο σίγουρο με την απλή αναλογική είναι ότι θα διαλυθούν οι δήμοι. Δεν θα μπορούν να περάσουν ούτε προϋπολογισμό».

Ο Γ. Παπανικολάου τόνισε ότι ήδη γίνεται ζημιά στην ΤΑ, γιατί σε δύο χρόνια πάμε σε εκλογές και κανένας δεν γνωρίζει τους κανόνες με τους οποίους θα γίνουν!

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μη γίνουν μπάχαλο οι δήμοι και να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά, αλλά ποιες θα είναι αυτές οι δικλείδες, δεν είπε. Αν δεν υπάρξουν, πάντως, οι δικλείδες αυτές, οι δήμοι είναι τελειωμένοι.

Όπως είπε, ξαναπαίρνοντας τον λόγο, ο κ. Χατζηδάκης, «η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει την απλή αναλογική για ν’ αλλάξει η κουλτούρα. Μπορεί, όμως, η κουλτούρα ενός κόσμου, ενός λαού, ν’ αλλάξει σε μία μέρα; Πρέπει να γίνει προετοιμασία και πολλή δουλειά για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Η κουλτούρα δεν αλλάζει με νόμους και Προεδρικά Διατάγματα!».

Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης υποστήριξε ότι η επιχειρούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου πέρα από καταστροφική για τους δήμους είναι και αντισυνταγματική, γιατί το Σύνταγμα προβλέπει πως για τέτοιου είδους αλλαγές θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Αν ισχύσει, πάντως, η απλή αναλογική, κατέληξε, οι δήμοι θα γίνουν «Βαβέλ».

Δεν θα μπορεί να γίνει τίποτα. Θα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα για την ΤΑ. «Το οξύμωρο είναι», είπε ο κ. Κονδύλης, «ότι κάνουν τις ευρωεκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές Α΄ και Β΄ βαθμού, για να περιοριστούν τα έξοδα και τώρα με την απλή αναλογική το κόστος θα ανέβει κατακόρυφα γιατί θα είναι πολλοί οι συνδυασμοί, πολλοί οι υποψήφιοι και ως εκ τούτου πολλά τα έξοδα της προεκλογικής καμπάνιας».

Τα πλεονάσματα

Οι τρεις δήμαρχοι τοποθετήθηκαν και στο θέμα της κατάθεσης των πλεονασμάτων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ζήτησε η κυβέρνηση. Και οι τρεις διατύπωσαν την αντίθεσή τους, με το επιχείρημα ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι δικά τους αλλά των δημοτών, οπότε δεν μπορούν να τα δώσουν σε κανέναν. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να πάρει απόφαση, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν πολλά νομικά θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν. Υπογράμμισε δε, πως όταν τα έσοδα του κράτους μειώνονται γιατί ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει, τότε ο κ. Τσίπρας θυμάται τους… βλαχοδήμαρχους, όπως απαξιωτικά τους αποκαλεί και τρέχει σ’ αυτούς για να τον σώσουν!

Ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε ότι σε σχέση με το 2014, ο δήμος έχει διπλασιάσει τα χρηματικά του πλεονάσματα γιατί περιόρισε τα έξοδα, τις σπατάλες και έκανε νοικοκύρεμα στα οικονομικά του.

Μάλιστα, από του χρόνου θα μειώσει τα τέλη κατά 10% για να ελαφρύνει τους δημότες του. Για να το πετύχει, όμως, αυτό θα πρέπει να διαχειρίζεται ο ίδιος τα αποθεματικά του και να μην… παίρνει την άδεια του υπουργείου ή της κυβέρνησης για να το κάνει. Έτσι, δεν θα μπορεί να κάνει κανένας τίποτα. Ο κ. Χατζηδάκης παρενέβη στο σημείο αυτό και είπε ότι δεν νομίζει ότι τελικά η κυβέρνηση θα επιμείνει σ’ αυτό, γιατί υπάρχουν νομικά θέματα που δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει, ενώ τόνισε ότι τώρα θα φανεί ποιοι δήμαρχοι, που επαίρονται ότι έχουν πλεονάσματα, λένε την αλήθεια. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι τα δημοτικά συμβούλια θα πάρουν την απόφαση γιατί αυτά αντιπροσωπεύουν τον κόσμο και τόνισε πως δεν γίνεται με αποφάσεις και διατάγματα να δεσμεύεται η περιουσία των δήμων.


Σχολιάστε εδώ