Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 35% της χώρας

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο 35% της χώρας

Το πρόγραμμα διήρκησε οκτώμιση μήνες, κατά τους οποίους επιλύθηκε το θέμα των αναδασωτέων περιοχών που δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα, συμπεριλήφθηκαν οι αναδασμοί γης, διασφαλίστηκαν όλες οι επιδοτήσεις και απαλλάχτηκαν οι πολίτες από την υποχρέωση αναδάσωσης και την υποβολή αντίρρησης για όσες πράξεις της διοίκησης είναι σε ισχύ (παραχωρητήρια, διανομές και αναδασμοί).

Σε σχέση με την επιβάρυνση των ιδιοκτητών, μειώθηκαν έως και κατά 80% τα παράβολα για τις αντιρρήσεις, ενώ -για πρώτη φορά- προβλέφθηκε δωρεάν διόρθωση σφαλμάτων της διοίκησης αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και δωρεάν υποβολή αντιρρήσεων. Ακόμη, μειώθηκαν έως και 83% τα ποσά που αφορούσαν γεωργική εκμετάλλευση και καθορίστηκε ελάχιστη δόση για την εξαγορά ή χρήση στα 30 ευρώ και με 100 συνολικά δόσεις.

Υποβλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες, ηλεκτρονικά, πάνω από 110.400 αντιρρήσεις και 15.387 αιτήσεις διόρθωσης σφαλμάτων, ενώ, εντέλει, ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους και οι 120 εμπλεκόμενοι δήμοι.

Επόμενο βήμα η άμεση σύσταση επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων, η νέα ανάρτηση χαρτών στο 17% της χώρας από τις 12 Οκτωβρίου, ενώ ολοκληρώθηκε προχθές ο διαγωνισμός για το υπόλοιπο 46%.

***

Διακομματική συναίνεση για (ακόμα μία) παράταση

Νέα παράταση για τους δασικούς χάρτες από το βήμα της Βουλής ζήτησαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διά του τομεάρχη Αγροτικού Γιώργου Λαζαρίδη, ο οποίος επέμεινε ότι χρειάζεται νέα παράταση γιατί οι υπηρεσίες δεν είναι έτοιμες να ανταποκριθούν και σε πολλές περιπτώσεις έγιναν λάθη με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι πολίτες υπέρογκα ποσά, σε σημείο να εξαγοράζουν ξανά τον αγρό τους. Το ίδιο ζητάει με ερώτησή του και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τζαβάρας, αναφερόμενος στους αγρότες της Ηλείας. Τέλος, παράταση για τους δασικούς χάρτες έως τις 31 Δεκεμβρίου ζήτησαν με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα 14 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

***

Επικαιροποιήστε τα στοιχεία σας «εν Αθήναις»

Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που οι ιδιοκτήτες σε όλη την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας δήλωσαν τα ακίνητά τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Ειδικότερα, για τον Δήμο της Αθήνας, όπου συνεχίζεται η δεύτερη φάση της κτηματογράφησης, επειδή παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι σήμερα, είναι απαραίτητο να διορθωθούν και επικαιροποιηθούν τα στοιχεία επικοινωνίας που έχουν δηλώσει οι πολίτες. Κατά συνέπεια, τους προτρέπουμε να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και να ενημερώσουν με ακρίβεια, εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, τα στοιχεία τους, έτσι ώστε να διευκολυνθούν στο άμεσο μέλλον.

***

100 νέες προσλήψεις στο Κτηματολόγιο σε όλη τη χώρα

Σε δύο εβδομάδες αναμένεται η προκήρυξη του Κτηματολογίου για την πρόσληψη 100 επιστημόνων (70 Δασολόγων και 30 Δασοπόνων), οι οποίοι θα διατεθούν στις Διευθύνσεις Δασών των περιοχών όπου τρέχει το έργο της ανάρτησης και κύρωσης δασικών χαρτών. Οι συμβάσεις θα είναι διάρκειας οκτώ μηνών, ενώ αντίστοιχες προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν και την επόμενη διετία με σκοπό την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών μέχρι το τέλος του 2019. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν προκηρύχθηκαν θέσεις επιβλεπόντων τοπογράφων μηχανικών, παρότι εδώ και χρόνια το Κτηματολόγιο τις θεωρεί προϋπόθεση συνέχισης του έργου της κτηματογράφησης. Μήπως είναι πολιτική απόφαση να προηγηθούν οι δασικοί χάρτες και ο νέος φορέας;


Σχολιάστε εδώ