Ο… Μαρινάκης έχει κάνει άνω-κάτω τη ΝΔ
-Διαφωνούν πολλοί βουλευτές με τη στήριξη που του προσφέρει ο Μητσοτάκης
Αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης διατυπώνουν αρκετοί βουλευτές, που δεν κρύβουν την απογοήτευση αλλά και την αγωνία τους για την εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η Νέα Δημοκρατία. «Φτάσαμε στο έσχατο σημείο να παίρνουμε γραμμή από τα ‘‘Παραπολιτικά’’ και τον Β. Μαρινάκη», υπογραμμίζουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, ενώ χαρακτηρίζουν «τεράστιο λάθος» την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να ταυτιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.
Διαπιστώνουν επίσης οι βουλευτές ότι κορυφαία στελέχη (με θεσμικό ρόλο στο κόμμα) έχουν αναλάβει σχεδόν εργολαβικά να προωθήσουν τις θέσεις και να υπερασπιστούν τις απόψεις της πλευράς του επιχειρηματία. Υπενθυμίζουν δε, στον αντίποδα, τη στάση που είχε τηρήσει λίγα χρόνια πριν ο Κ. Καραμανλής απέναντι στους «νταβατζήδες» και τα οικονομικά συμφέροντα.
Η κριτική που ασκείται από τους βουλευτές δεν είναι ούτε ανεδαφική ούτε αβάσιμη. Κάθε άλλο. Δυο θέματα που -το τελευταίο διάστημα- αποτέλεσαν την προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας είχαν ως αφετηρία πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» (συμφερόντων Β. Μαρινάκη).
Το πρώτο ήταν η υπόθεση με το πλοίο «Noor 1», όπου ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο σημείο να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή για τον Π. Καμμένο με αφορμή τις συνομιλίες του με ισοβίτη των φυλακών Κορυδαλλού. Κίνηση που δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των γαλάζιων βουλευτών (για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποίησαν τις ενστάσεις τους), καθώς θεωρούσαν ότι η εμπλοκή του υπουργού ʼμυνας ήταν σίγουρα ελέγξιμη, αλλά όχι και για παραπομπή σε Εξεταστική Επιτροπή.
Το δεύτερο ζήτημα (πρωτοσέλιδο κι αυτό της ίδιας εφημερίδας) που η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έκανε «σημαία» ήταν το ταξίδι του κ. Καμμένου στο Λονδίνο και η επίσκεψή του σε καζίνο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την αίσθηση που επικρατεί γενικότερα στην κοινή γνώμη, βάσει της οποίας ο κ. Μητσοτάκης δεν «πολεμά» για πολιτικούς και μόνο λόγους τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, επιβουλευόμενος την ψήφο των οπαδών του, αλλά ότι έχει εμπλακεί με συγκεκριμένο προσανατολισμό στον «πόλεμο» που υφίσταται μεταξύ του κ. Καμμένου και του επιχειρηματία Β. Μαρινάκη. Κατά ασυνήθιστο πολιτικά τρόπο, η Νέα Δημοκρατία είχε συμπεριλάβει τον εν λόγω επιχειρηματία, χωρίς να κατονομάζει, στο κείμενο που είχε καταθέσει με το αίτημα για εξεταστική επιτροπή. Έκανε λόγο για τη «δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια του Π. Καμμένου ή και της κυβέρνησης».
Παράγοντες πέριξ της ηγεσίας αποκρούουν τις αιχμές και τις επικρίσεις των βουλευτών με την επισήμανση ότι και τα δύο ζητήματα ήταν μείζονος σημασίας και όφειλε η παράταξη να τα αναδείξει, καταλογίζοντας τις ευθύνες στους άμεσα υπεύθυνους. Υποστηρίζουν ακόμη ότι δεν υφίσταται καμιά ταύτιση (!) με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, απλώς ο κ. Μητσοτάκης στηλιτεύει τις πράξεις του υπουργού ʼμυνας. Ορισμένοι πάντως εκ των συνεργατών του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται σχεδόν κυνικοί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη ένας σκληρός επιχειρηματικός πόλεμος που επεκτείνεται στα Μέσα Ενημέρωσης», τονίζουν δε πως «σ αυτόν τον πόλεμο η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να μείνει ουδέτερη». Τι εννοούν ακριβώς; «Από τη στιγμή που η κυβέρνηση και ο Τσίπρας παίζουν με τον Ιβάν Σαββίδη, εμείς πρέπει να είμαστε με τον Μαρινάκη και όποιον άλλον είναι απέναντι στον Σαββίδη», τονίζουν. Παραβλέποντας ότι «όταν τσακώνονται τα βουβάλια, συνήθως την πληρώνουν τα βατράχια».
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ