Γιατί δεν πήγε στο Άγιο Όρος ο Τσίπρας

Γιατί δεν πήγε στο Άγιο Όρος ο Τσίπρας

(Φωτογραφία από παλαιότερη επίσκεψή του πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος)

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει για τον λόγο για τον οποίο ακυρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος, με την ευκαιρία και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Και αναπόφευκτα πολλά τα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη.

Το «ΠΑΡΟΝ» μίλησε με πηγές οι οποίες έχουν πρόσβαση σε όλες τις πλευρές που ενεπλάκησαν ή είχαν λόγο σε αυτή την ιστορία και σήμερα αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο αλλά και το τι ακριβώς έγινε.

Η Ιερά Επιστασία, η οποία είναι πενταμελής και αποτελεί την «κυβέρνηση» του Αγίου Όρους (εκλέγεται από τους 20 αντιπροσώπους των Μονών), ήρθε στην Αθήνα και επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου για να τον ευχαριστήσει για την απαλλαγή του Αγίου Όρους από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Αγιορείτες προσκάλεσαν τον πρωθυπουργό στις εκδηλώσεις που θα γίνονταν στις Ιερές Μονές Ξενοφώντος και Παντοκράτορος, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα εγκαινίαζε τις νέες πτέρυγες. Την επομένη, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου απάντησε θετικά και από κει και πέρα διέρρευσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνόδευε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.

Όλα όμως… τινάχθηκαν στον αέρα όταν βγήκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τη νομική αναγνώριση φύλου (αλλαγής φύλου), το οποίο ξεσήκωσε θύελλα στην Αγιορείτικη Κοινότητα. Οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες. «Μας είπε ότι είναι άθεος και το ξεπεράσαμε, αλλά αυτό δεν ξεπερνιέται με τίποτα» ήταν μια από τις πιο καυτές τοποθετήσεις των μελών της Ιεράς Κοινότητας, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις αποδοκιμασίας της κυβέρνησης για το εν λόγω νομοθέτημα.

Το αν θα έπρεπε να προσκληθεί ο πρωθυπουργός ή όχι τέθηκε σε ψηφοφορία στην Ιερά Κοινότητα, όπου 15 ψήφισαν «όχι» και 5 «ναι».

Να σημειώσουμε ότι οι πιο έντονες αντιδράσεις δεν ήταν στα οργανωμένα Μοναστήρια, αλλά στα Μετόχια και στις Σκήτες.

Την κατάσταση έσωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο ʼγιο Όρος, αντιλαμβανόμενος ότι στα εγκαίνια των νέων πτερύγων στις δύο Μονές θα έπαιρναν μεγάλη δημοσιότητα οι αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης και γενικά τα εγκαίνια θα γίνονταν σε εκρηκτικό κλίμα.

Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την επίσκεψη στο ʼγιο Όρος δεν υπήρχε καμία αναφορά ότι θα συμμετείχε και ο πρωθυπουργός.


Σχολιάστε εδώ