Μπλόκο στο Ελληνικό από τους «53»  του Τσακαλώτου, Σκουρλέτη και Φίλη

Μπλόκο στο Ελληνικό από τους «53» του Τσακαλώτου, Σκουρλέτη και Φίλη

Αναστάτωση υπάρχει στην κυβέρνηση λόγω της υπόθεσης του Ελληνικού, καθώς πλέον το θέμα φαίνεται να είναι πρωτίστως πολιτικό, εξελίσσεται δε σε μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως μάλιστα λένε χαρακτηριστικά έμπειρα κυβερνητικά αλλά και κομματικά στελέχη, οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την επένδυση του Ελληνικού προκάλεσαν μια μείζονος σημασίας «νευρική κρίση» στην κυβέρνηση, χειρότερη ακόμα και από εκείνη που προκλήθηκε με τη μόλυνση του Σαρωνικού. Και αυτό οφείλεται όχι σε κάποιες ολιγωρίες και λάθη ενός υπουργού και κάποιων υπηρεσιακών, όπως έγινε με την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας, αλλά στη σαφή πολιτική επιλογή και την εμμονή κορυφαίων στελεχών να μπλοκαριστεί η επένδυση προκειμένου, κυρίως, να μη δυσαρεστήσουν όλες εκείνες τις διάσπαρτες ομάδες που διαμαρτύρονται για την επένδυση και είναι ως έναν βαθμό εκλογική τους πελατεία.

Στο Μαξίμου υπάρχει δυσφορία τόσο για τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη όσο για τον Νίκο Φίλη, καθώς με τις δημόσιες δηλώσεις τους και τοποθετήσεις τους όχι μόνο δημιούργησαν μείζον πολιτικό θέμα, αλλά ανατροφοδότησαν και ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές αντιθέσεις που ο κ. Τσίπρας ήθελε να αφήσει πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά την επένδυση στο Ελληνικό υπάρχει και μια δυσαρέσκεια για τη στάση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς στελέχη της Κίνησης των «53», της οποίας ουσιαστικά ηγείται, βγήκαν μπροστά κατά της επένδυσης, χωρίς να τους «αδειά­σει» ή να τους αποδοκιμάσει ο κ. Τσακαλώτος.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος είναι αλήθεια πως προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο όλο θέμα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκλήθηκε εκτάκτως από τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω των εξελίξεων (νέα αναβολή της συζήτησης στο ΚΑΣ), συντάχθηκε τελικώς με ένα άτυπο μπλοκ που διαμόρφωσαν στελέχη που εμφανίζονται επιφυλακτικά ως προς τις διαδικασίες της επένδυσης.

Αν και ο πρωθυπουργός εσπευσμένα και εκτάκτως συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο για να βρεθεί τρόπος προκειμένου να παρακαμφθούν οι «κωλυσιεργίες» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου μέσω των συνεχών αναβολών, φαίνεται ότι δεν βρέθηκε μια τελική αποτελεσματική λύση και υπήρξε μια εύθραυστη και πρόσκαιρη εσωκομματική ανακωχή, που ωστόσο δεν λύνει το πολιτικό θέμα αλλά, αντίθετα, το περιπλέκει.

Η εύθραυστη ομοφωνία που προέκυψε στο τέλος με την έκδοση μιας ανακοίνωσης-απόφασης φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα ενός δύσκολου συμβιβασμού, με αδυναμίες νομικού χαρακτήρα, που ενδεχομένως να περιπλέξουν περαιτέρω την εξέλιξη της επένδυσης, πόσω δε μάλλον αν επιχειρηθεί να παρακαμφθεί η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ. Στην περίπτωση αυτή είναι πολύ πιθανό οι αντιδρούντες στην επένδυση να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα. Πάντως, στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο μπορεί να υπήρξε μια εύθραυστη ομοφωνία στο τέλος, ωστόσο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το όργανο ήταν διχασμένο, καθώς υπήρχαν ποικίλες προσεγγίσεις και διαφορετικές απόψεις.

Ο Νίκος Φίλης πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις, εκφράζοντας σημαντικότατες επιφυλάξεις και προβληματισμούς.

Ωστόσο, τηρώντας χαμηλότερους τόνους, η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Δραγασάκης αλλά και ο Νίκος Βούτσης σημείωσαν με έμφαση ότι πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο όλες οι προβλέψεις των νόμων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με πολύ προσεκτικό τρόπο συντάχθηκε στο τέλος με αυτή την άποψη.

Όμως άλλα σημαντικά στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Τάκης Ρήγας, κινήθηκαν στη λογική πως πρέπει να τρέξει η επένδυση και για έναν πρόσθετο λόγο: Να μην αδυνατίσει και εντέλει καταρρεύσει το κυβερνητικό αφήγημα για προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη.


Σχολιάστε εδώ