Τι κρύβεται πίσω από τη διαθήκη Τυπάλδου

Στις 21 Σεπτεμβρίου επρόκειτο να εκδικασθεί στο Διοικητικό Εφετείο Πάτρας προσφυγή του δήμου για την αναγνώριση της βούλησης του διαθέτη, με τον Δήμο να παραιτείται του δικογράφου.

Εύλογα η αντιπολίτευση ζήτησε ενημέρωση για την απόφαση του Δημάρχου. Η μόνη απάντηση που πήραν από την Νομική Υπηρεσία στην Οικονομική Επιτροπή που έγινε ήταν ότι το δικηγορικό γραφείο που κατ’ ανάθεση ανέλαβε την υπόθεση -αφού μέχρι τότε τη χειριζόταν η δικηγόρος του Δήμου- έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι πρέπει ο Δήμος να παραιτηθεί του δικογράφου γιατί «διακυβεύο­νται σημαντικότατα συμφέροντα πολύ μεγάλης οικονομικής και πολιτιστικής σημασίας για τον Δήμο Κεφαλονιάς». Όλες οι πλευρές της α­ντιπολίτευσης ζήτησαν να εξηγηθούν, εκτός ημερήσιας διάταξης, όλα αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη Δημοτική Αρχή να αρνείται κατηγορηματικά λέγοντας ότι «οι λόγοι της παραίτησης είναι απόρρητοι και χειριζόμαστε την υπόθεση με σεβασμό και με την πρέπουσα σοβαρότητα», κατά δήλωση του Αντιδημάρχου, μιας και η παρουσία του Δημάρχου κ. Παρίση ήταν μόνο φυσική, αφού παρακολούθησε άφωνος την όλη διαδικασία. Αρνητική ήταν και η απάντηση στο να ενημερωθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων που μετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη δικαιολογία «ότι θα ενημερωθούν οι αντίπαλοι».

Νέα ήθη…

***

• Στη λιτανεία της Δραπανιώτισσας από την εκκλησία του Δραπάνου στο Αργοστόλι η Παναγία αντιμετωπίσθηκε σαν διέλευση αυτοκινήτων από τη Γέφυρα Δεβοσέτου. Κανένας δεν σκέφθηκε να ξεκλειδώσει και να κατεβάσει τις μπάρες που υπάρχουν στην αρχή και στο τέλος της Γέφυρας για να εμποδίζουν τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα η Εικόνα, οι ιερείς, η μπάντα και ο κόσμος που ακολουθούσε να αναγκαστούν να περάσουν από πάνω τους. Ελπίζουμε στην επιστροφή της Παναγίας στο Δράπανο κάποιος από τον Δήμο (;) να το σκεφτεί.

• Κληρικοί από όλο τον κόσμο και μελετητές κατηγόρησαν τον Πάπα Φραγκίσκο ότι διαδίδει «αιρέσεις» σχετικά με τον γάμο, την ηθική ζωή και τα μυστήρια, τις οποίες οι παραδοσιακοί θεολόγοι επιμένουν ότι ο Ποντίφικας «έχει υποστηρίξει άμεσα ή έμμεσα». Με την επιστολή 25 σελίδων που παραδόθηκε στον Ποντίφικα τον περασμένο μήνα 62 κληρικοί και λόγιοι από 20 χώρες εξέδωσαν μια «αδελφική διόρθωση».

Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μέτρο έχει χρησιμοποιηθεί από την εποχή του Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙ, το 1333, σύμφωνα με το Εθνικό Καθολικό Μητρώο. Η επιχειρηματολογία τους στηρίζεται στην έκδοση Amoris Laetitia που έγινε τον Απρίλιο του 2016 και έγινε στόχος σφοδρότατης κριτικής επειδή άνοιξε την πόρτα για να επιτρέψει στους πολιτικά ξανά παντρεμένους καθολικούς να λάβουν κοινωνία.

Απορία της στήλης: Όλοι αυτοί οι λόγιοι πού ήταν όλα αυτά τα χρόνια που οι κοινωνίες βοούσαν για τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων από ιερείς και μοναχούς που υπηρετούσαν την Καθολική Εκκλησία; Ή αυτό που τους ενόχλησε είναι η παραδοχή του Πάπα γι’ αυτά τα εγκλήματα και το ότι ζήτησε συγνώμη για όλα αυτά…

• Όλοι θυμόμαστε την «ιερή αγανάκτηση» του Προέδρου Τραμπ, όταν βγήκε στην επιφάνεια ότι η Χίλαρι Κλίντον χρησιμοποιούσε όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών ιδιωτικό διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τον ίδιο να δηλώνει ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος θα τη φυλάκιζε. Σύμφωνα με αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού περιοδικού «Politico», ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύζυγος της Ιβάνκα και ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, κάνει το ίδιο ακριβώς.

Το «Politico» αναφέρει ότι και άλλοι ανώτεροι συνεργάτες του Τραμπ χρησιμοποιούν ιδιωτικούς λογαριασμούς, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην προσωπάρχης της προεδρίας Ρέινς Πρίμπους, ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής Στιβ Μπάνον και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Γκάρι Κον.

Απορία: Μήπως εν όψει της αποκάλυψης έγιναν «πρώην»;

Και γιατί ο λαλίστατος Πρόεδρος στο Twitter, μετά τη δημοσίευση του «Politico», τηρεί σιγή ασυρμάτου γι’ αυτό;

• Στο κενό έπεσε πάλι η προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, οι οποίοι θέλουν να καταργήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε προωθήσει ο πρώην Πρόεδρος, το γνωστό Obamacare.

Μη μπορώντας να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους ψήφους, δεν προχώρησε στην προγραμματισμένη ψηφοφορία. Το ενδεχόμενο της κατάργησης του Obamacare μοιάζει πλέον να είναι ανέφικτο για τον Πρόεδρο Τραμπ, γιατί μετά την 1η Οκτωβρίου η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς εκπνέει η προθεσμία εφαρμογής της ειδικής διαδικασίας που επέτρεπε την ψήφισή του με 50 ψήφους χωρίς την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

Έτσι, η σημαία της κατάργησης στην προεκλογική ατζέντα του Τραμπ μάλλον υποστέλλεται…

• Στα Ιωάννινα έγιναν τα εγκαίνια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο οποίο δόθηκε το όνομα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου. Το κέντρο έγινε πραγματικότητα χάρις στη στήριξη της εταιρείας Chipita, η οποία με πρωτοβουλία του διευθύνοντα συμβούλου της Σπ. Θεοδωρόπουλου πρόσφερε τον εξοπλισμό, αλλά, το σημαντικότερο, ανέλαβε και την κάλυψη της λειτουργίας του Κέντρου. Και λέμε το σημαντικότερο, γιατί το κόστος λειτουργίας θα έμπλεκε στα γραφειοκρατικά γρανάζια του κράτους και ξέρουμε πού θα κατέληγε με την αδυναμία που υπάρχει τώρα.

Ένα μεγάλο «μπράβο» στην Chipita και στον κ. Θεοδωρόπουλο.

• Για άλλη μια φορά ακούστηκε το όνομα της Ελλάδας. Ο Θεμιστοκλής Σαψής, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Ναυπηγών στο ΜΙΤ, ανέπτυξε έναν νέο αλγόριθμο υπολογιστή που βοηθά στην πρόβλεψη των ακραίων γεγονότων, κάθε είδους, στη στεριά, στη θάλασσα και στον αέρα, τα οποία συμβαίνουν χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση.

Ο Θεμιστοκλής Σαψής μαζί με τον συνεργάτη του, μεταδιδακτορικό ερευνητή, Μοχαμάντ Φαραζμάντ, δημοσίευσαν την ανακάλυψή τους στο περιοδικό «Science Advances», που εντοπίζει εκ των προτέρων σημάδια-κλειδιά που προηγούνται του ακραίου γεγονότος.

Όπως είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, «έξω πάμε καλά»…

• Ιστορική ημέρα για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία. Ο βασιλιάς Σαλμάν υπέγραψε το διάταγμα που θα ισχύσει το 2018. Στη μοναδική χώρα που δεν επιτρέπεται οι γυναίκες να οδηγούν είναι στη Σαουδική Αραβία.

• Μια πόλη που είχε εξαφανιστεί για περισσότερα από 2.000 χρόνια ανακάλυψαν στο Ιράκ, με τη βοήθεια φωτογραφιών από drones και απόρρητων φωτογραφιών της CIA. Η Qalatga Darband πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, ανακαλύφθηκε από ομάδα ιρακινών και βρετανών αρχαιολόγων, με επικεφαλής ειδικούς από το Βρετανικό Μουσείο. Ο Τζον Μακ Γκίνις που ηγείται της ομάδας δήλωσε στους «Times»: «Είναι ακόμη νωρίς αλλά πιστεύουμε ότι ήταν μια πολυσύχναστη πόλη στον δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν. Μπορείτε να φανταστείτε τους ανθρώπους που προμήθευαν κρασί τους στρατιώτες που περνούσαν από εκεί». Το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων άρχισε όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα απόρρητες δορυφορικές φωτογραφίες της CIA από τη δεκαετία του 1960, στις οποίες φαινόταν να διαγράφονται τα ερείπια. Η «πρακτορική» τεχνολογία στην υπηρεσία της επιστήμης.

• Εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024 κινδυνεύει να βρεθεί η άρση βαρών. Η ΔΟΕ φαίνεται προβληματισμένη από τα δεκάδες θετικά δείγματα χρήσης απαγορευμένων ουσιών στις διοργανώσεις του 2008 και του 2012. Τα μισά από τα 106 θετικά δείγματα επανελέγχων του 2008 και 2012 ανήκουν σε αρσιβαρίστες, με τον Ντένις Όσβαλντ, μέλος της ΔΟΕ, να δηλώνει: «Το 80% των θετικών δειγμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων προέρχεται από την άρση βαρών και τον στίβο». Μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο του αποκλεισμού του αθλήματος, ο Τάμας Αγιάν, πρόεδρος της IWF, σκέφτεται να προχωρήσει σε αποκλεισμό χωρών προκειμένου να πείσει τη ΔΟΕ.

• Για όσους απορούν γιατί η στήλη ασχολείται συνέχεια με την Κεφαλονιά απαντούμε: Είμαστε Κεφαλονίτες και δεν το κρύβουμε…


Σχολιάστε εδώ