Σφίγγει ο κλοιός για τα μέλη του ΠΥΣΔΕ
Η κατηγορία που είχε απαγγελθεί κατά των επτά κατηγορουμένων ήταν παράβαση καθήκοντος από κοινού και κατά μόνας. Η υπόθεση εκδικάσθηκε στις 22 και 28 Νοεμβρίου του 2016 και η απόφαση έχει αριθμό 1.245. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης που αποκάλυψε το «Π» πριν από έναν μήνα περίπου θα έχει πιθανότατα το ίδιο αποτέλεσμα για τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά, αφού, όπως έχουμε ήδη γράψει, η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί. Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο καταδίκασε τα επτά μέλη του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας επειδή από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι «οι επτά πρώτοι των κατηγορουμένων, από κοινού ενεργούντες, δηλαδή ύστερα από συναπόφαση και με κοινό δόλο, παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος και να βλάψουν κάποιον άλλον». Επιπλέον, στη συνέντευξη είχαν βάλει στους υποψήφιους διευθυντές που «κόπηκαν» 10,58 μονάδες, ενώ στον Πειραιά από 2 έως 5,5!
Για τις 10,58 μονάδες οι υπαίτιοι «έφαγαν» οκτώ μήνες, για τις 2 και τις 3 τι ποινή θα τους επιβληθεί, άραγε; Στο μεταξύ φαίνεται ότι σφίγγει ο κλοιός για τα μέλη του ΠΥΣΔΕ Πειραιά καθώς έχουν αρχίσει και καλούνται άτομα για καταθέσεις. Κάποιοι από αυτούς που κατέθεσαν ανέφεραν ότι έδωσαν συντριπτικά στοιχεία.
Όσον αφορά τη Μ. Παπαστεργίου, που με αντικειμενικά κριτήρια 8,50 γράφαμε ότι στη συνέντευξη πήρε 7,60 για να γίνει διευθύντρια, μας διευκρινίσθηκε ότι δεν πήρε 7,60 στη συνέντευξη αλλά 6,60, χωρίς φυσικά να αλλάζει τίποτα στη σειρά κατάταξής της και την προαγωγή της σε διευθυντικό πόστο.
***
Μια μεγάλη δωρεά στην «Κιβωτό του Κόσμου» έκανε η οικογένεια Λούλη, που δραστηριοποιείται στον Πειραιά με το συγκρότημα κυλινδρόμυλων στο Κερατσίνι. Συγκεκριμένα πρόσφερε δύο μεγάλα αγροκτήματα στον Βόλο, εκτάσεως 25 στρεμμάτων, τα οποία διαθέτουν μέσα τους κατοικίες που θα διαμορφωθούν ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν 50 παιδιά έκαστος. Οι εργασίες γίνονται με έξοδα της οικογένειας Λούλη και οι χώροι θα παραχωρηθούν έτοιμοι στην «Κιβωτό του Κόσμου», ώστε στον έναν να φιλοξενηθούν 50 αγόρια και στο άλλο 50 κορίτσια. Οι εγκαταστάσεις είναι ιδανικές για να φέρουν τα παιδιά κοντά σε παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής, αφού διαθέτουν ελαιοτριβείο, πετρόμυλο, τυροκομείο, φυτώρια, θερμοκήπια, στάβλους καθώς και τράπεζα σπόρων!
Για μια ακόμα χρονιά οι πολύτεκνες οικογένειες του Πειραιά θα έχουν μια σημαντική βοήθεια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας που έχουν προκαλέσει τα απανωτά Μνημόνια και η οικονομική κρίση. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών του Δήμου Πειραιά θα ανανεώσει για έναν επιπλέον χρόνο τη χορηγία που κάνει από πρόπερσι για τον σκοπό αυτό και μάλιστα με περισσότερες παροχές.
«Πενία τέχνας κατεργάζεται», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και αυτό επιβεβαιώνεται στις μέρες μας, όπου ο καθένας προσπαθεί να κάνει οτιδήποτε για να βρει χρήματα ή για να γλιτώσει κάποια χρήματα! Έτσι ένας βιβλιοπώλης, σε ένα υπόγειο μαγαζί στην οδό Δεληγιώργη, είχε εγκαταστήσει φωτοτυπικό μηχάνημα, στη μνήμη του οποίου φρόντισε να περάσει 29 τίτλους ξενόγλωσσων βιβλίων που τα εκτύπωσε και τα πουλούσε αντί 25 ευρώ το ένα. Επειδή πολλά παιδιά πάνε σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και χρειάζονται βιβλία έκανε χρυσές δουλειές, αφού η αξία των βιβλίων αυτών κυμαίνεται από 45 έως 60 ευρώ το καθένα. Όμως η χαρά του βιβλιοπώλη δεν κράτησε πολύ, γιατί αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο υπόγειο φωτοτυπείο και τον συνέλαβαν για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ κατάσχεσαν και το φωτοτυπικό μηχάνημα. Την όλη επιχείρηση συντόνισε ο διοικητής της Ασφάλειας Πειραιά Νικηφόρος Παπαγεωργίου.
Τη συνεργασία της με τους παραγωγούς αμυγδάλου από το Συκούριο Λάρισας ανανέωσε η γνωστή σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, που δραστηριοποιείται εδώ και 85 χρόνια στον Πειραιά και είναι από τις ελάχιστες βιομηχανίες της χώρας που παραμένει σε ελληνικά χέρια. Η εταιρεία συνεχίζει να στηρίζει τους έλληνες παραγωγούς και μέχρι σήμερα δεν έχει επιλέξει να προμηθευτεί πρώτες ύλες από το εξωτερικό καθώς προτιμά μόνο τα ελληνικά προϊόντα. Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε το 1930 και το πρώτο καταστατικό της δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως υπ αριθ. 267/23-9-1930. Το 1935 η ΙΟΝ ενώθηκε με την εταιρεία ΝΑΣΚΟ που έφτιαχνε καραμέλες και ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο. Παρά τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων παραγωγής, στον οποίον προσχώρησε τα προηγούμενα χρόνια, η εταιρεία εξακολουθεί και απασχολεί μεγάλο αριθμό ελλήνων εργαζομένων, ενώ πέρυσι, το 2016 δηλαδή, διεύρυνε το μερίδιό της στην αγορά, ενώ αύξησε κατά 168,8% τα καθαρά της κέρδη σε σχέση με το 2015, που έφθασαν στα 4,14 εκατ. ευρώ.
Πολύ μεγάλη νίκη κατέκτησαν οι κάτοικοι, οι φορείς και ο Δήμος της Σαλαμίνας την περασμένη εβδομάδα, όταν έδωσαν δυναμικό «παρών» στην αίθουσα που συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και απέτρεψαν την εγκατάσταση μονάδας οστρακοκαλλιέργειας στον κόλπο της Ψιλής ʼμμου. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων τόνισαν ότι η Σαλαμίνα δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και γι αυτό δεν πρόκειται να δεχθούν τη λειτουργία ούτε ιχθυοτροφείου ούτε μονάδας οστρακοκαλλιεργειών στο νησί τους. Προειδοποίησαν δε ότι σε περίπτωση που δοθούν άδειες η αντίδρασή τους θα είναι έντονη και απρόβλεπτη. Τελικά το θέμα δεν πέρασε και οι κάτοικοι γύρισαν πανηγυρίζοντας στο νησί. Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε πως όταν υπάρχει ομοψυχία και ενότητα όλα γίνονται. Η Σαλαμίνα έδειξε τον δρόμο.