Η άλλη άποψη…

Κόντρα με το Συμβούλιο της Επικρατείας…

«Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κενώθηκαν δύο θέσεις αντιπροέδρων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέστειλε στη Βουλή κατάλογο με οκτώ προτεινόμενους προς επιλογή υποψηφίους. Οι προτεινόμενοι σύμβουλοι Επικρατείας κατέχουν στην επετηρίδα τις θέσεις 1, 8, 11, 15, 17, 20, 29 και 34. Το αποτέλεσμα είναι ότι επί 42 συμβούλων που έχουν τα τυπικά προσόντα προαγωγής, θεωρούνται ακατάλληλοι προς προαγωγή 34!».

«Οι ένοικοι, παλαιοί και σημερινοί, του Μεγάρου του Αρσακείου, καθώς και οι παροικούντες, γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι πολλοί από τους παραλειφθέντες δικαστές συγκαταλέγονται στα ικανότερα στελέχη του Δικαστηρίου. Θα ήταν απίστευτο η έγκυρη αυτή αξιολόγηση να μην έχει γίνει γνωστή στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Μοιραίως, λοιπόν, ανακύπτουν σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή κάποια εύλογα ερωτήματα:

1. Η κυβερνητική ενέργεια υποκρύπτει μήνυμα ‘‘να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις’’ το Δικαστήριο;

2. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι (πλην μιας περίπτωσης) δεν περιλαμβάνονται στον υπουργικό κατάλογο όσοι έκριναν αντισυνταγματική την επίμαχη διάταξη για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών;

3. Αγνοούν ο υπουργός Δικαιοσύνης και οι νομικοί του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ότι το Δικαστήριο, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του, έχει από την ίδρυσή του ακυρώσει χιλιάδες διοικητικές πράξεις χωρίς τούτο να θεωρείται εχθρι­κή στάση;

Θα μπορούσαν να διατυπωθούν και άλλα, περισσότερο τολμηρά ερωτήματα, αλλά δεν είναι αυτό που προέχει. Το διακύβευμα για τη χώρα είναι η έξοδος από την κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική. Η κυβέρνηση της ‘‘πρώτης φοράς Αριστερά’’ δικαιολογείται να διαπράττει διαχειριστικά λάθη, όχι όμως και να διαταράσσει την εύρυθ­μη λειτουργία των θεσμών».

***

Διά χειρός…

…του Θέμου Αναστασιάδη, από το άρθρο του με τίτλο «Δωσίλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος!» στην εφημερίδα του το «Πρώτο Θέμα»:

Ανίκανη συνειδητά…

«Έχει βρωμίσει τόσο πολύ την Ελλάδα και τον ίδιο τον Έλληνα, από πάνω μέχρι κάτω, η κυβέρνηση Τσίπρα, ανίκανη, συνειδητά και δωσιλογικά, προκειμένου δηλαδή να παραμείνει στην εξουσία, που το ατύχημα της ‘‘Αγίας Ζώνης ΙΙ’’ αποτελεί υπό μια έννοια μικρογραφία μπροστά σε αυτό που έχει συμβεί στη χώρα. Σε μια κοινωνία που έχει πάει άπατη, ήτοι σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους που τους έχουν μαυρίσει οι ψυχές και τα σωθικά και ειδικότερα στα μυαλά των νέων που τα βλέπουν όντως όλα μαύρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ξεπουλήσει τα πάντα, θα λογοδοτήσει, νομίζετε, επειδή καταστράφηκε ο Σαρωνικός; Μα, συγκριτικά, πολύ μεγαλύτερη από το ‘‘ατύχημα’’ Κουρουμπλή είναι, πολιτικά, η υπόθεση Κοντονή με την τροπολογία-προδοσία που ήρθε νύχτα, για να ανοίξει πόρτες και κερκόπορτες στην ‘‘Τουρκική Ένωση Ξάνθης’’».

***

Διά χειρός…

…του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά, από την επιφυλλίδα του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Μποστάνια στη Σαχάρα»:

Παίζουν στα ζάρια την ύπαρξη του Ελληνισμού…

«H κοινωνία, που είχε κάποτε την περηφάνια ότι ‘‘φυλάγει Θερμοπύλες’’ και καυχόταν για το ‘‘Όχι’’, για την ‘‘εθνική αντίσταση’’, σήμερα δεν διανοείται ούτε καν να διαπραγματευτεί την επιβίωσή της και την αξιοπρέπειά της. Το διακήρυξε απερίφραστα ο supernova του ‘‘εκσυγχρονιστικού’’ στερεώματος Σταύρος Θεοδωράκης: ‘‘Διαπραγματεύσου όσο σκληρά θέλεις, αλλά ποτέ μη διανο­ηθείς τη ρήξη’’! Ίσως δεν έχει τις προσλαμβάνουσες για να αντιληφθεί ότι χωρίς το ρίσκο της ρήξης έχουμε μόνο εξευτελιστική ικεσία και γλοιώδη επαιτεία, όχι διαπραγμάτευση. Έχουμε, ρητορικές ψευτομαγκιές, συριζέικες, πασοκικές ή νεοδημοκρατικές, αλλά όχι σθεναρή αξιοπρέπεια συλλογικού αυτοσεβασμού.

Δεν μπορεί, πρέπει να υπάρχει μια μερίδα της ελλαδικής κοινωνίας που έχει αντιληφθεί ότι το πολιτικό μας προσωπικό (τους έχουμε πια όλους δοκιμάσει) δεν ψηφίζει (και υπογράφει) ‘‘μνημόνια’’ απλώς για την οικονομική μας ανάκαμψη. Παίζει στα ζάρια την ιστορική ύπαρξη του Ελληνισμού ή την ιστορική του εξαφάνιση – την εξάλειψη της γλώσσας, της κοινοτικής συνείδησης, την εμπειρική εμμονή αιώνων στην αλήθεια ως κοινωνική πραγμάτωση και βιωματική μετοχή, όχι ως εργαλειακή, χρησιμοθηρική ορθότητα».


Σχολιάστε εδώ