Πτώση στα έσοδα του ΕΦΚΑ κατά 12%

Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο καθαρό εισόδημα για το 2016 σε σχέση με το 2015. Ως εκ τούτου, τα έσοδα από τις εισφορές, τα οποία θα υπολογιστούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο με βάση το εισόδημα του 2016, αναμένονται χαμηλότερα.

Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τρία σενάρια:

1. Να πέσει το μέγιστο πλαφόν του εισοδήματος, επί του οποίου επιβάλλονται οι εισφορές 26,9% υπέρ της κύριας ασφάλισης – υγειονομικής περίθαλψης, από το δεκαπλάσιο του βασικού μισθού (586 ευρώ) στο πενταπλάσιο.

2. Να δοθεί η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα, καταβάλλοντας κατ’ ελάχιστον κάθε μήνα εισφορές 26,9% επί του βασικού μισθού των 586 ευρώ συν την κράτηση 10 ευρώ υπέρ του ΟΑΕΔ, ακόμα και εάν το μηνιαίο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από τα 586 ευρώ.

3. Να μην περιληφθεί η ακίνητη περιουσία στα κριτήρια υπολογισμού της ρύθμισης των 120 δόσεων, να υπάρξει «κούρεμα» 85% σε προσαυξήσεις – πρόστιμα, ανεξάρτητα από το ύψος των δόσεων, και η μηνιαία δόση να αντιστοιχεί στο 20% του μηνιαίου εισοδήματος και των καταθέσεων όσων ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή.

Ως προστασία στην πτώση των εσόδων του ΕΦΚΑ -σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο-, είναι ο ΑΚΑΓΕ, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και η μερική απασχόληση, η δε αύξηση του τουρισμού (μισθωτή εργασία) είναι το σωσίβιο πάνω στην πρόχειρη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του κ. Κατρούγκαλου και των συνεργατών του.


Σχολιάστε εδώ