Ποιες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου αναθεωρούνται

Ποιες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου αναθεωρούνται

Οι αλλαγές που συζητούνται είναι:

1. Ο επανασχεδιασμός των συντάξεων χηρείας. Το υπουργείο Εργασίας μελετά το ενδεχόμενο να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη της σύνταξης από τον επιζώντα σύζυγο, ενώ ψάχνουν τρόπους για την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης, που είναι ιδιαιτέρως χαμηλά. Για την αλλαγή των ηλικιακών ορίων δεν υπάρχει καμιά συζήτηση.

2. Το νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς την τροποποίηση των ποσοστών κρατήσεων, τα οποία θα παραμείνουν ενιαία για όλους. Η αλλαγή, πιθανότατα, θα επικε­ντρωθεί στο ασφαλιστέο εισόδημα, για να προκύψουν μειώσεις στο τελικό ποσό. Οι όποιες αλλαγές θα έχουν ορίζοντα το 2019, αφού οι αυξημένες εισφορές για το 2018 θεωρούνται λυμένο θέμα.

3. Η εφαρμογή της ρύθμισης των δόσεων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η υπουργική απόφαση θα είναι κοινή και θα αφορά και οφειλές στην εφορία.

4. Ο τρόπος επίσπευσης της διαδικασίας απονομής των εκκρεμών συντάξεων μέχρι τέλος του χρόνου.

5. Ο σχεδιασμός για την καθιέρωση της ενιαίας είσπραξης εισφορών και φόρων μέσω των ΔΟΥ, αφού αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας. Ο ΕΦΚΑ θα συνεχίσει να έχει την υποχρέωση ανάρτησης των ειδοποιητηρίων, η είσπραξη των οποίων θα γίνεται μέσω του τραπεζικού συστήματος.


Σχολιάστε εδώ