Ασπιρίνη οι αλλαγές Αχτσιόγλου
Σημειωτέον ότι κάποιες αλλαγές, όπως η αποσύνδεση της ασφάλισης της ιδιότητας των μηχανικών και των δικηγόρων με την ασφάλιση, έπρεπε να είχαν γίνει κατά την αρχική εφαρμογή του σχετικού νόμου. Αλλά και η πλειοψηφία των μεταρρυθμίσεων υπήρχε -σε κάποια μορφή- σε παλαιότερες διατάξεις και απλά εκσυγχρονίστηκε.
Οι σοβαρές αλλαγές στα εργασιακά θέματα, όπως, π.χ., η στοιχειοθέτηση δόλου του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, δεν πέρασαν, αφού, για μια ακόμη φορά, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις βρίσκονται σε απόλυτο καθεστώς ομηρίας από τους δανειστές. Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι για την εφαρμογή των περισσότερων υποτιθέμενων αλλαγών απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις, που θα περάσουν από κόσκινο από τους δανειστές (ο νόμος Κατρούγκαλου για να υλοποιηθεί απαιτούσε κοντά στις 500 υπουργικές αποφάσεις). Κατά τα λοιπά, βαδίζουμε προς τη μείωση της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις
Η ειδική διάταξη που αφορά τις επικουρικές συντάξεις ξεμπλοκάρει την απονομή 127.000 εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες είχαν κολλήσει στο επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ), αφού δεν υπήρχε -μέχρι την ψήφιση του σχετικού νόμου- ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των συντάξεων, ωστόσο οι συνταξιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη, για όσους κατέθεσαν αίτηση πριν από τις 31/12/2014, περιέχει και δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.
Ο υπολογισμός θα γίνεται εφεξής με βάση το χαμηλότερο ποσοστό συντελεστή αναπλήρωσης (0,45%) επί του μέσου όρου των αποδοχών. Έτσι θα προκύψουν σημαντικές μειώσεις, που θα φτάσουν ακόμη και το 25%. Η αλλαγή αυτή θα επιφέρει επικουρικές συντάξεις-«φιλοδώρημα», ξεκινώντας από αυτούς που έκαναν αίτηση μετά την 1/1/2015, οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 75.000 ασφαλισμένους και εν δυνάμει συνταξιούχους.
Να υπενθυμίσουμε ότι η αναμονή για την απονομή των επικουρικών συντάξεων ξεπερνά ακόμη και τα τέσσερα χρόνια σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ οι μεγάλες περικοπές ξεκίνησαν το 2011, με τη σημερινή κυβέρνηση να συνεχίζει τις μειώσεις με μεσοσταθμικές περικοπές 11% αλλά και την επιβολή της εισφοράς 6% για υγειονομική περίθαλψη.