Το σχέδιο των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

Και το επόμενο βήμα του ΔΝΤ θα αφορούσε τις τράπεζες των άλλων χωρών της ΕΕ, στις οποίες θα ζητούσε να γίνει ανάλογος έλεγχος, αποβλέποντας σε μια συνολική τραπεζική αναταραχή, που θα έφερνε τα πάνω κάτω στην οικονομία της Ευρώπης, με κερδισμένη την Αμερική.

Η «επίθεση» όλα δείχνουν ότι ξεπεράστηκε χάρη στο «βέτο» του Ντράγκι. Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, στελέχη τους υποστηρίζουν ότι μια λειτουργική κερδοφορία 4 δισ. ευρώ τον χρόνο μπορεί να εξασφαλίσει κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ – όσα, δηλαδή, ζητάει το ΔΝΤ για πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.

Στο μεταξύ, οι «θεσμοί» απαιτούν, κατά τρόπο τελεσιγραφικό, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να ενισχυθεί η καθαρή τους θέση. Στο… αίτημά τους για νέα ανακεφαλαιοποίηση η απάντηση από πλευράς κυβέρνησης ήταν «όχι», στο οποίο… συστρατεύθηκαν, αν και έχουν διαφορετικά συμφέροντα, και οι ξένοι μεγαλομέτοχοι –Γουάτσα (Eurobank), Πόλσον (Πειραιώς) και Σόρος–, γιατί θα έπρεπε να βάλουν κι αυτοί βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Επίσης, «κούρεμα» καταθέσεων, bail-in, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει, όπως διαβεβαιώνουν οικονομικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι, και πολύ περισσότερο δεν τίθεται θέμα πτώχευσης.

Το μέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις τράπεζες είναι τα «κόκκινα» δάνεια, που συνολικά –εξυπηρετούμενα και μη– ανέρχονται σε 240 δισεκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή, πάνω – κάτω η καθεμία έχει 60 δισ. ευρώ.

Από τα 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τα 15 δισ. ευρώ, που είναι κυρίως καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, θεωρούνται χαμένα. Τα υπόλοιπα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Δηλαδή:

• 15 δισ. ευρώ καταγράφονται ως υγιή, 15 δισ. ευρώ είναι εξυπηρετούμενα και άλλα 15 δισ. ευρώ είναι προβληματικά. Αυτά αφορούν κυρίως πρώτη κατοικία και είναι πολύ δύσκολο να εισπραχθούν γιατί τα ακίνητα δεν είναι… βίλες, εξοχικά, παραθαλάσσια κ.λπ. Μια επιχείρηση δε μαζικών κατασχέσεων, πλειστηριασμών και εξώσεων θα προκαλούσε τεράστια κοινωνική έκρηξη. Και, φυσικά, με την πτώση της αξίας των ακινήτων από 70% και πάνω, τι θα μπορούσε να εισπράξει η τράπεζα πέραν της λαϊκής κατακραυγής και της κατηγορίας ότι πετάει στον δρόμο οικογένειες και παίρνει το σπίτι του φτωχού;

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στη Βουλή, αποκάλυψε ότι είναι υπό διαπραγμάτευση με τους δανειστές η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια και πραγματική αδυναμία αποπληρωμής. Ήδη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ είπε: «Φροντίσαμε, παρά τις ισχυρές πιέσεις, να διασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την επέκταση του νόμου Κατσέλη και τη νέα ρύθμιση που έρχεται, η οποία θα παρατείνει την ισχύ και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους. Είναι δίκαιο και έγινε πράξη».

Η εντολή των «θεσμών» είναι μέχρι το 2022 να έχει μειωθεί το ύψος των «κόκκινων» δανείων κατά 60 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 15 δισ. ευρώ σε κάθε τράπεζα. Αυτό σημαίνει ετήσιο… ρυθμό 4 με 5 δισ. ευρώ τον χρόνο, που πολύ δύσκολα μπορεί να πιαστεί.

Ήδη το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ τα… έψαλε στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και στην κυβέρνηση για ολιγωρία στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και ζήτησε να προχωρήσουν γρήγορα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Στην ίδια γραμμή είναι και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο στην έκθεσή του για τα «κόκκινα» δάνεια αναφέρεται, με σκληρές αιχμές, σε καθυστερήσεις στην άρση των εμποδίων που έχουν επισημανθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, επισημαίνοντας ότι το 33% των θεμάτων που δημιουργούν προσκόμματα δεν έχει αντιμετωπισθεί ούτε έχει συμφωνηθεί, ενώ για το 23% καταγράφεται μικρή πρόοδος, χωρίς όμως να επιλύονται τα προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ