Προαπαιτούμενο της αξιολόγησης το Κτηματολόγιο

Σε απάντησή του, στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει πως από τις διαπιστώσεις του ΣτΕ προκύπτει ευθέως και σαφώς ότι το έργο των υποθηκοφυλακείων δεν συνιστά εν στενή έννοια δικαιοδοτικό έργο. Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα αναφορικά με την εξαγγελθείσα «μεταφορά» τους στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο δημιουργίας ενιαίου φορέα για τη λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου.

Επαναλαμβάνει, δε, πως το εν λόγω εγχείρημα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2020 και τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων υπό έναν νέο, δημόσιο φορέα, με διασφαλισμένη οικονομική αυτονομία, διοικητική και διαχειριστική επάρκεια, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Εξάλλου, συνεχίζει ο Γιώργος Σταθάκης, στόχος είναι η ολοκλήρωση της μετάβασης από το προσωποκεντρικό σύστημα μεταγραφών και υποθηκών στο κτηματοκεντρικό σύστημα του ενιαίου αποδεικτικού Κτηματολογίου, με τη συμβουλευτική συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Θυμίζει, δε, πως γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό συστάθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία προεδρεύει Σύμβουλος Επικρατείας και συμμετέχουν εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των υπουργείων Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης και του Κτηματολογίου.

***

Επιστροφή των καταβληθέντων τελών;

Γράφει η Μαρίνα Ξυπνητού στον «Ελεύθερο Τύπο» για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (σ.σ.: Του… γνωστού πλέον Ε’ Τμήματος, που προεδρεύει ο Αθ. Ράντος) η οποία αναφέρει πως η κύρωση των δασικών χαρτών υπόκειται σε αίτηση ακυρώσεως και κατ’ επέκταση όσοι δεν υπέβαλαν ακόμη αντίρρηση μπορούν να παρακάμπτουν αυτό το βήμα, ενώ όσοι έχουν πληρώσει μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, προσπαθώντας να… αποθαρρύνει τις σχετικές προσφυγές, είπε πως «υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ, αλλά δεν ξέρουμε τι χρόνο και τι κόστος θα δημιουργήσουν».

***

Ανάρτηση σε Έδεσσα και Αλμωπία Πέλλας

Ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στους Δήμους Έδεσσας και Αλμωπίας, στην Πέλλα της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ιδιοκτήτες μπορούν μέσα σε δύο μήνες (και τέσσερις για τους κατοίκους εξωτερικού και το Δημόσιο) να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης ή ένσταση κατά των στοιχείων της ανάρτησης. Στη μεν Έδεσσα το αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης βρίσκεται στην οδό Μελίνας Μερκούρη, στις εργατικές κατοικίες, στη δε Αλμωπία στην πλατεία Δημοκρατίας 11, στο «Σπίτι των Ποιητών». Ειδικά για τις διορθώσεις προφανών σφαλμάτων, η προθεσμία είναι μέχρι 31 Ιουλίου 2018. Μέχρι την ίδια ημερομηνία οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν και εκπρόθεσμες δηλώσεις.

***

Ελκυστικές εκπτώσεις και ρυθμίσεις

Την όγδοη (κατά σειρά) παράταση έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στις προθεσμίες υπαγωγής στον νόμο για τα αυθαίρετα, με εκπτώσεις που φτάνουν το 60% και σε 80 δόσεις. Παράλληλα κατέθεσε νέο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει μείωση του παραβόλου κατά 50% για πολεοδομικές παρανομίες που δεν ξεπερνούν τα 100 τετραγωνικά μέτρα, ενώ μια σειρά από παραβάσεις, όπως οι πέργκολες, οι αποθήκες, τα δώματα και οι πισίνες, μπορούν να τακτοποιηθούν με την έκδοση άδειας για εργασίες μικρής κλίμακας, που υποβάλλονται ηλεκτρονικά και ισχύουν χωρίς άλλη διαδικασία. Τέλος, μικροαυθαιρεσίες (π.χ. πέργκολες) σε κατοικίες που έχουν χτιστεί πριν το 1975 μπορούν να νομιμοποιηθούν με 250 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ