Παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για να ελέγξουν την Κεντροαριστερά
Με την κάθε πλευρά να δίνει τη μάχη για τις δικές της επιδιώξεις. Και με τον κοινό στόχο να έχουν συνέταιρο την Κεντροαριστερά αν στις εκλογές, όποτε γίνουν, δεν τους δώσουν αυτοδυναμία οι κάλπες. Σε αυτό το παιχνίδι δεν είναι αμέτοχοι και όλοι εκείνοι οι επώνυμοι της ΔΗΣΥ οι οποίοι σιωπούν σε αυτόν τον αγώνα που δίνει η Κεντροαριστερά για να αναγεννηθεί και να σταθεί στα πόδια της, ώστε να μην είναι βιλαέτι κανενός και να παίξει τον ρόλο που της ανήκει διαχρονικά, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αναγέννηση της χώρας και κοιτώντας μπροστά.
Μια στρατηγική που απέχει πάρα πολύ από τις επιλογές και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και, πολύ περισσότερο, της ΝΔ.
Έξυπνο το… όπλο που επιλέχθηκε, κυρίως από κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι ενεργούμενα του Βερολίνου και θέλουν να έχουν μια γιαλαντζί Κεντροαριστερά, που θα κολλάει από δω κι από κει, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί κάθε φορά τους στόχους των δανειστών. Και το όπλο ήταν το χαρτί της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που το έριξαν στο τραπέζι από τη στιγμή που αποφασίσθηκε η κοινή πορεία των κομμάτων που κινούνται στο κεντροαριστερό γήπεδο, με κάποιους να αλληθωρίζουν και προς το κεντροδεξιό και να βλέπουν στον ορίζοντα συνεργασία με τη ΝΔ.
Έχει την… αίγλη του εκσυγχρονισμού η ηλεκτρονική ψηφοφορία και προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετέχουν πολύ περισσότεροι απ όσοι θα ψήφιζαν με την παραδοσιακή διαδικασία, μια εξέλιξη απέναντι στην οποία κανείς δεν κλείνει τα μάτια, με την προϋπόθεση ότι όλα θα γίνουν σωστά και δεν θα την εκμεταλλευθούν οι γνωστοί άγνωστοι για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια μικρή γεύση πήραν οι Νεοδημοκράτες στις δικές τους εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος. Την προγραμματισμένη Κυριακή το σύστημα… ξαφνικά έπαθε μπλακάουτ! Και οι εκλογές δεν έγιναν. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το τι συνέβη. Στις εκλογές που έγιναν μετά νικητής βγήκε ο Μητσοτάκης. Χαμένος ήταν ο Μεϊμαράκης, ο οποίος δεν μίλησε ποτέ για το τι συνέβη… Περίεργο; Προφανώς, ο Βαγγέλης δεν θέλησε να βάλει φωτιά στην παράταξή του.
Αντίθετα, φωτιές άναψαν στον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης από τη στιγμή που προτάθηκε, μετά… βαΐων και κλάδων, να υπάρξει η δυνατότητα για ψήφο και… εξ αποστάσεως, χωρίς κανέναν έλεγχο και εξακρίβωση του ποιος είναι ο ψηφοφόρος. Και όπως ειπώθηκε και γράφτηκε, θα μπορούσε να μαζέψει κάποιος καμιά δεκαριά iPads και να ψηφίσει 10 φορές. Πολλές ήταν οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις, εκτός από εκείνους που είχαν τη… μεγάλη ιδέα, με το επιχείρημα ότι έτσι θα συμμετείχαν πάρα πολλοί. Τελικά, η… φαεινή ιδέα πάει στις ελληνικές καλένδες, προ της αδυναμίας που δήλωσαν οι τηλεφωνικές εταιρείες να την υλοποιήσουν και βασικά να εγγυηθούν την εγκυρότητα της ψηφοφορίας και την αποτροπή της νοθείας. Η Vodafone στην απάντηση που έστειλε στην Επιτροπή Αλιβιζάτου γράφει ότι «δεν μπορεί να αναλάβει την εξ αποστάσεως ψήφο» και ότι μπορεί να αναλάβει μόνο συμβατικές κάλπες για την εκλογή αρχηγού.
Και εδώ μπαίνει θέμα ευθυνών της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά κατηγορεί τον κ. Αλιβιζάτο ότι η εντολή που είχε ήταν να ερωτηθούν οι τρεις… εταιρείες (Vodafone, Cosmote και Wind) μόνο αν έχουν τη δυνατότητα online διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων, με διεξαγωγή ψηφοφορίας «διά ζώσης». Ο κ. Αλιβιζάτος, όμως, εντελώς αυθαίρετα, χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση, έθεσε και το θέμα της «εξ αποστάσεως ψηφοφορίας»!
Φώφη: Εκλογές 5 Νοεμβρίου
Πέραν αυτών, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ κατέστησε σαφές στον πρόεδρο της Επιτροπής ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάνε τον… Φεβρουάριο οι εκλογές αρχηγού. Θα γίνουν, όπως έχει ανακοινωθεί, στις 5 και 12 Νοεμβρίου είτε με ηλεκτρονική ψηφοφορία με αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα (υπό την αίρεση του κόστους, καθώς η Vodafone ζήτησε 900.000 ευρώ συν ΦΠΑ), είτε με τη συνήθη διαδικασία, η οποία έχει το μειονέκτημα ότι η προσέλευση δεν θα είναι μεγάλη, το κόστος όμως θα είναι ελάχιστο, και τέτοιες στιγμές το να χαλάσεις 1.000.000 ευρώ είναι πρόκληση.
Λειτουργεί ως αρχηγός
«Να έλθει μπροστά η πολιτική και η πολιτική ουσία, διότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με κάτι το οποίο εξαρχής δεν μπορούσε να έχει εγγυήσεις, και να διασφαλιστεί η εξ αποστάσεως ψηφοφορία», επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, στελέχη από τα κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη του ασκούν έντονη κριτική και για τον τρόπο που χειρίστηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος το καυτό θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, όταν μάλιστα από την αρχή όλοι γνώριζαν ότι δεν μπορούν να δοθούν εγγυήσεις. Προσθέτουν μάλιστα ότι λειτουργεί, έστω ατύπως, ως πολιτικό κέντρο και ως πολιτικός αρχηγός, κάτι που δεν προβλέπεται από την εντολή που έχει λάβει για τον σχηματισμό της επιτροπής πιστοποίησης των διαδικασιών.
«Ο Ν. Αλιβιζάτος δεν είναι μεταβατική ηγεσία»
«Οι αποφάσεις πολιτικής βαρύτητας ανήκουν στους πολιτικούς και δη στους πολιτικούς που ηγούνται των κομμάτων και των κινήσεων που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στους αρχηγούς των κομμάτων που επιθυμούν να μετάσχουν στη διαδικασία για το ιδρυτικό συνέδριο και διεκδικούν την ηγεσία και όχι στον επικεφαλής της επιτροπής», σημείωναν σημαίνοντα στελέχη και του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και τόνιζαν πως και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών για ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα αλλά και η εξ αποστάσεως ψηφοφορία, μετά και την αδυναμία να παρασχεθούν εγγυήσεις και δεδομένου του υψηλού κόστους (αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τα χρήματα για να καλυφθεί το κόστος), είναι θέμα πολιτικής απόφασης των ίδιων των πολιτικών. «Ο κ. Αλιβιζάτος δεν είναι, ούτε θα μπορούσε να είναι μεταβατική ηγεσία και ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοια», σημείωναν τα παραπάνω στελέχη και υποστήριζαν ότι η εντολή που έχει λάβει είναι σαφής και οριοθετημένη.
12.500 υπογραφές για Φώφη
Την Παρασκευή το μεσημέρι, που έληξε η προθεσμία, κατέθεσαν τις δηλώσεις υποψηφιότητας οι 10 διεκδικητές της ηγεσίας του νυν φορέα της Κεντροαριστεράς:
Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε 12.500 υπογραφές, ενώ συνεργάτες της λένε ότι θα καταθέσουν εκπρόθεσμα και άλλες.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε 5.300 υπογραφές, οι 5.000 από Ελλάδα και οι 300 από το εξωτερικό.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε 1.700 υπογραφές, προερχόμενες από κάθε καποδιστριακό δήμο αλλά και εκτός Ελλάδος.
Ο Γιώργος Καμίνης κατέθεσε επίσης υπογραφές από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.
Ο Γιάννης Μανιάτης κατέθεσε 1.250 υπογραφές από όλες τις περιφέρειες και από Έλληνες του εξωτερικού.
Περίπου 2.300 υπογραφές κατέθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει επίσης καταθέσει τις υπογραφές.
Περίπου 2.000 υπογραφές συγκέντρωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας.
Ο Δημήτρης Τζιώτης συγκέντρωσε 1.700 υπογραφές.
Ο Κώστας Γάτσιος κατέθεσε 4.250 υπογραφές.
***
Παπανδρέου: Η Προοδευτική Παράταξη δεν είναι βαστάζος κανενός
«Αποτελεί ιστορική ευκαιρία, υποχρέωση και αφετηρία για τη διαμόρφωση συμμαχιών με στόχο την εφαρμογή των απαραίτητων μεγάλων αλλαγών. Αποτελεί πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα που ζητούν την εντολή να επιλύσουν την κρίση», τονίζει σε μακροσκελή δήλωσή του ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου και στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Προοδευτική Παράταξη δεν είναι βαστάζος κανενός. Είπε συγκεκριμένα:
«Η Προοδευτική Παράταξη δεν μπορεί να γίνει βαστάζος κανενός. Πολύ περισσότερο της συντήρησης. Δεξιάς ή δήθεν αριστερής. Οφείλει να αποκρυσταλλώσει το πρόγραμμά της σε συγκεκριμένα σημεία, παράλληλα με την εκλογική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ως αδιαπραγμάτευτη βάση μελλοντικών συνομιλιών με κυβερνητικούς εταίρους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα βρεθεί εκβιαζόμενη απέναντι σε συντριπτικά, για την ίδια, διλήμματα».