Εξέγερση κατά Μητσοτάκη
Προϊόντος του χρόνου διευρύνεται το μέτωπο όσων γαλάζιων στελεχών ή ψηφοφόρων δηλώνουν απογοητευμένοι ή και κάθετα αντίθετοι με τις θέσεις που εκφράζει σε μείζονος σημασίας ζητήματα και προτίθεται να υλοποιήσει από τη θέση του πρωθυπουργού. ΔΑΠίτες, εκπαιδευτικοί, ταξιτζήδες, κ.ά., παίρνουν θέση απέναντι και απειλούν να θέσουν εκτός τροχιάς τους εκλογικούς σχεδιασμούς της Πειραιώς.
Η ανακοίνωσή του, από το βήμα της ΔΕΘ, για διάλυση και επανίδρυση της φοιτητικής παράταξης του κόμματος (ΔΑΠ), με αφορμή προφανώς το κρούσμα μαζικής αντιγραφής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και όχι μόνο στις τάξεις της ΔΑΠ. Αφενός διότι της ανακοίνωσης αυτής δεν προηγήθηκε συνεδρίαση κομματικού οργάνου, αλλά ήταν καθαρά προσωπική απόφαση. Και αφετέρου διότι στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί το δόγμα «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι». Είναι νωπές, λένε, οι μνήμες για το τι ακριβώς συνέβη με την ΟΝΝΕΔ, όπου η διάλυση και η επανίδρυση αποδυνάμωσε τη νεολαία. Δεκάδες, εκατοντάδες μέλη αποκλείσθηκαν για να προωθηθούν οι αρεστοί στην ηγεσία, ενώ μεγάλος αριθμός αποστασιοποιήθηκε.
Ακόμη πιο ισχυρές είναι αντιδράσεις σχετικά με την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να αποσύρει τη ΔΑΠ από τις φοιτητικές εκλογές, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε πολιτιστικό-εξωραϊστικό σύλλογο. «Τι ξέρει ο Κυριάκος από παρατάξεις και φοιτητικούς αγώνες; Εκλογές και αμφιθέατρα; Από το Κολλέγιο Αθηνών στο Χάρβαρντ πήγε», σχολιάζουν γαλάζια στελέχη. Θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσουν την άγνοιά του για τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των φοιτητικών παρατάξεων.
Στον χορό των αντιδράσεων μπήκε και η ΔΑΚΕ. Οι εξαγγελίες του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΘ για την Παιδεία προκάλεσαν την οργισμένη ανακοίνωση της γαλάζιας συνδικαλιστικής παράταξης στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι), που έκαναν λόγο για «καθ όλα επικίνδυνη θεώρηση». Εξαγγελίες που έφεραν στην πρώτη γραμμή την ιδιωτική εκπαίδευση και έβαζαν σε δεύτερη μοίρα τη δημόσια. «Όχι, κύριε Μητσοτάκη! Αυτό δεν είναι το όνειρό μας για το δημόσιο σχολείο», ήταν το σαφέστατο μήνυμα της ΔΑΚΕ δασκάλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αναρίθμητα τα μέτωπα που έχει ανοίξει με την πολιτική του ο κ. Μητσοτάκης με τη ΔΑΚΕ, σε ορισμένους χώρους μάλιστα η παράταξη έχει διασπαστεί.
Καθ οδόν προς τις εκλογές η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα έχει να αντιμετωπίσει έναν επιπλέον σκόπελο, αυτόν των ταξιτζήδων. Ο γαλάζιων φρονημάτων διαχρονικός πρόεδρος του κλάδου Θ. Λυμπερόπουλος έχει προ πολλού διαχωρίσει τη θέση του από την παράταξη. Δεν έχει αρκεστεί όμως εκεί, αφού έχει καταγγείλει προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη, την Ντ. Μπακογιάννη, τον αντιπρόεδρο Κ. Χατζηδάκη και άλλα κομματικά στελέχη ότι προωθούν τα συμφέροντα ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ταξί. Πρόκειται για την εταιρεία Uber, η οποία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχει καταγγελθεί για αθέμιτο ανταγωνισμό και παράνομες μεθόδους στη μεταφορά του επιβατικού κοινού. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που εμφανίζεται επιφυλακτική και προωθεί νομοθετική ρύθμιση για να φρενάρει τις αθέμιτες μεθόδους της εν λόγω εταιρείας, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται ενθέρμως υπέρ της, προκαλώντας εκτός από αντιδράσεις και ερωτηματικά για τη στάση της. «Στην προεκλογική περίοδο κάθε ταξί θα είναι ένα εκλογικό κέντρο κατά της Νέας Δημοκρατίας», διαμηνύουν οι εκπρόσωποι του κλάδου των ταξί. Κι όσοι γνωρίζουν την επιρροή, μέσα από την καθημερινή τριβή, που ασκούν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση αυτή για τη Νέα Δημοκρατία.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ