55.000 αποποιήθηκαν κληρονομιά!

Αποτέλεσμα και της οκταετούς οικονομικής κρίσης, που έχει φέρει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στα όρια της απόγνωσης.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Καρράς, επικαλούμενος στοιχεία από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρει ότι το 2016 περισσότεροι από 55.000 πολίτες αποποιήθηκαν τις κληρονομιές από γονείς ή άλλα συγγενικά πρόσωπα, ήτοι ένα ποσοστό της τάξης του 45%, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το 2016 είχαμε 120.000 θανάτους, από τους οποίους προέκυψαν οι κληρονομιές αυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία πάντα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο αριθμός των πολιτών που αποποιούνται τις κληρονομιές αυξήθηκε κι άλλο τους πρώτους μήνες του 2017. Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εδώ, πάει πιο πέρα και είναι άκρως σημαντικό: Αρκετοί, είτε από άγνοια του θανάτου συγγενικού τους προσώπου είτε από ελλιπή ενημέρωση ως προς τις συνέπειες του θανάτου, καθίστανται κληρονόμοι κληρονομιών μόνο με παθητικό ή ελάχιστο ενεργητικό και οφειλέτες με την ατομική τους περιουσία για χρέη που δεν τους αφορούν και καμία ωφέλεια δεν τους έχουν αποδώσει. Εν ολίγοις, βρίσκονται στη δύσκολη θέση να πρέπει να πληρώσουν φόρους ή χρέη που κληρονομούν μαζί με τις κληρονομιές.

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Καρράς ζητά να μάθει αν προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε η κληρονομιά να αποτελεί ξεχωριστή ομάδα περιουσίας και η ευθύνη του κληρονόμου να περιορίζεται στο ενεργητικό της ομάδας και να μην επεκτείνεται στην ατομική του περιουσία. Ακόμη ρωτά αν στην παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία προτίθεται να συμπεριλάβει ρητή ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, σε τυχόν αναγκαστική εκτέλεση κατά του κληρονόμου, η εκτέλεση να γίνεται κατά της κληρονομικής περιουσίας, όπως ακριβώς θα γινόταν σε βάρος του κληρονομούμενου, αν βρισκόταν στη ζωή.


Σχολιάστε εδώ