Τις πολιτικές ζημιές προσπαθεί να μαζέψει ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός, το τελευταίο διάστημα, έφερε ψηλά στην ατζέντα του τις επενδύσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, τις δεύτερες σκέψεις για τους φορολογικούς συντελεστές και μια ταυτόχρονη προσπάθεια στροφής προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, πλαγιοκοπώντας τη ΝΔ και στρεφόμενος σε δυναμικές κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες. Το κλίμα αυτό αφήνει σιγά σιγά το αποτύπωμά του στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και αμηχανία στη ΝΔ. Μάλιστα, όπως παρατηρούσαν πολιτικοί αναλυτές, όλο αυτό το κλίμα δημιουργούσε και μια αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που συγκράτησε δημοσκοπικά την πτώση που εμφάνιζε τους τελευταίους μήνες.

Παρά τις «αβαρίες» των τελευταίων ημερών (βύθιση πλοίου και ρύπανση Σαρωνικού, Eldorado), όπως διαμηνύει σε συνεργάτες του θα παραμείνει προσηλωμένος στη γραμμή «επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, ιδιωτικός τομέας» και γιατί είναι σωστή και αποτελεσματική, αλλά και γιατί παραλύει πολιτικά και πλαγιοκοπεί τη ΝΔ, που φαίνεται να μην καταλαβαίνει πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε άλλες τροχιές και κάνει αντιπολίτευση με χοντρά λάθη και σε λάθος κόμμα.

Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επισημαίνουν πως υπήρξαν παρενέργειες και πολιτικό κόστος από την υπόθεση της εταιρείας Eldorado Gold αλλά και από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό. Επισημαίνουν ότι υπήρξαν αστοχίες και λαθεμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο τονίζουν ότι «αυτά μπορούν να ξεπεραστούν, παρά τη φθορά που δημιούργησαν στην εικόνα της κυβέρνησης».

Κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν πως όσο συντομότερα επανέλθουν στο προσκήνιο τα ισχυρά μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα και όσο συντομότερα ξαναβγεί μπροστά ο Τσίπρας και απευθυνθεί στα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξει πάλι το κλίμα και θα ανακοπεί η άνοδος της ΝΔ. Η τροπή που πήρε η υπόθεση της βύθισης του «Αγία Ζώνη II» με την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό ενίσχυσε πρόσκαιρα κάποιες φωνές που ζητούσαν εδώ και τώρα αλλαγές στην κυβέρνηση, με αιχμή την άμεση απομάκρυνση του Παναγιώτη Κουρουμπλή από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην ενεργήσει εν θερμώ και κυρίως να μην προσπεράσει την κεντρική πολιτική γραμμή που χάραξε για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Γι αυτό και προέβη σε διορθωτικές κινήσεις για το θέμα της βύθισης του πλοίου και της ρύπανσης, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.


Σχολιάστε εδώ