Σωσίβιο από Καραμανλή και Σαμαρά

Τις προηγούμενες ημέρες ανέλαβε την πρωτοβουλία και συναντήθηκε (διαδοχικά) με τους δύο πρώην αρχηγούς της παράταξης, τον Κ. Καραμανλή και τον Αντ. Σαμαρά. Η επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ήταν απλώς το πρόσχημα, στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να στείλει μήνυμα προς τις διάφορες πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας για τις αγαστές σχέσεις του με τους προκατόχους του. Με την προσδοκία ότι έστω και προσωρινά θα πέσουν οι τόνοι της αμφισβήτησης, που εκδηλώνεται από βουλευτές και στελέχη που πρόσκεινται στους δύο πρώην, όσον αφορά τη στρατηγική που υλοποιεί η παράταξη. Τις δύο συναντήσεις ακολούθησαν διαρροές από την Πειραιώς για τη σταθερή επικοινωνία που διατηρεί ο κ. Μητσοτάκης με τους κ. Καραμανλή και Σαμαρά στο διάστημα μετά την ανάδειξή του στην αρχηγία. Εκδοχή η οποία απέχει κατά πολύ της πραγματικότητας, αφού, ειδικώς όσον αφορά τον κ. Καραμανλή, ο κ. Μητσοτάκης τον… θυμάται όταν τον χρειάζεται ή θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις στο εσωκομματικό πεδίο.

Πέραν από τις συνήθεις γκρίνιες και τις επιφυλάξεις που παγίως εκφράζονται από ένα σημαντικό τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσον αφορά την επίσημη γραμμή της παράταξης σε μείζονος σημασίας ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτήν την περίοδο να αντιμετωπίσει ένα ακόμη μέτωπο, που ο ίδιος με τους άστοχους χειρισμούς του δημιούργησε και προσπαθεί εναγωνίως να κλείσει. Ο λόγος για τον… βίαιο αποκλεισμό από τις λίστες του υιού Τραγάκη, ένας αποκλεισμός που συνοδεύτηκε με κηρύγματα κατά της οικογενειοκρατίας και απειλές για μαζικούς εξοστρακισμούς.

Τις τελευταίες ημέρες τα κεντρικά γραφεία της παράταξης βομβαρδίζονται από τα αγωνιώδη τηλεφωνήματα πολιτευτών, γόνων ή συγγενών πρώην βουλευτών. Οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη γίνονται αποδέκτες της ενόχλησης στελεχών που θεωρούν ότι δεν μπορούν όλοι να μπαίνουν στο ίδιο σακί και πως πρέπει να ισχύσουν κριτήρια για την είσοδο στις εκλογικές λίστες. Η αναστάτωση που προκλήθηκε επεκτάθηκε σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποπτεύονται ότι πίσω από τις διακηρύξεις κατά της οικογενειοκρατίας κρύβονται σκοτεινά σχέδια για την προώθηση στις λίστες ημέτερων προς την ηγεσία προσώπων. Ανήσυχοι με την κατάσταση στην Πειραιώς έσπευσαν να καθησυχάσουν τους… ανησυχούντες, πρώτον, ότι δεν υπάρχει σχέδιο για μαζικές εκκαθαρίσεις και, δεύτερον, ότι οι νυν βουλευτές έχουν εξασφαλισμένη τη θέση τους στα ψηφοδέλτια της παράταξης. Οι διαβεβαιώσεις αυτές ελάχιστα καθησύχασαν τους πολιτευτές, καθότι υπάρχει η δεδηλωμένη απόφαση του κ. Μητσοτάκη για ριζική ανανέωση (της τάξης του 50%) των εκλογικών συνδυασμών. Αλλά και η πρόθεσή του να προωθήσει τους δικούς του ανθρώπους, ούτως ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Λόγω του ότι έχει και την… τραυματική εμπειρία όπου οι προσκείμενοι σ’ αυτόν βουλευτές υπολογίζονται περί τους 20-25, οι υπόλοιποι είτε κρατούν αποστάσεις είτε αμφισβητούν σιωπηρά, αλλά μονίμως τις επιλογές του.


Σχολιάστε εδώ