Συνασπισμός κομμάτων ο νέος φορέας

Για τη μορφή που θα έχει ο νέος φορέας το στίγμα έδωσε ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου με άρθρο του στα «Νέα», όπου σημειώνει τα εξής: «Ο νέος φορέας θα είναι πολυκομματικός. Ένας συνασπισμός κομμάτων. Ένα συνεργατικό εκλογικό σχήμα, με σημείο αναφοράς τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Στο μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτιμούν τη μέχρι τώρα στάση κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και παραγόντων του ευρύτερου χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς.

Για την ώρα, και όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη, φαίνεται να μαζεύτηκε κάπως ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος κινούνταν ανεξέλεγκτα, καθώς επικεντρώνει το ενδιαφέρον και τις δυνάμεις του στην ενίσχυση του Γιώργου Καμίνη και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Βασικό ερώτημα είναι τι θα πράξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός του, όπου ακόμα υπάρχει, έχει διασπαστεί στα δύο. Ένα τμήμα κινείται σε στήριξη της Φώφης Γεννηματά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του μηχανισμού και των στελεχών κινείται σε στήριξη πρωτίστως του Γιώργου Καμίνη και δευτερευόντως του Νίκου Ανδρουλάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Όπως λένε έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αυτές οι εξελίξεις οδηγούν στην πλήρη διάλυση οποιουδήποτε μηχανισμού διατηρούσε ακόμα εντός ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος πλέον κινείται με τον «Κύκλο Ιδεών», το think tank που ο ίδιος δημιούργησε.

Το ΚΙΔΗΣΟ και ο μηχανισμός του Γιώργου Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο φαίνεται ότι θα στηρίξουν τη Φώφη Γεννηματά, αν και στον πρώτο γύρο πιθανότατα θα πάνε λίγο πιο χαλαρά, με τον Γ. Παπανδρέου όμως να τηρεί πλήρως τη δέσμευσή του στην κ. Γεννηματά, που τον στήριξε για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Για την ώρα, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του το ιστορικό και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης, για το ποια υποψηφιότητα θα στηρίξει, αν και αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι θα κλίνει προς την κ. Γεννηματά. Όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η παρουσία πλέον στο παιχνίδι του Γιώργου Καμίνη ίσως «ανακατέψει» την τράπουλα στη Α’ Αθήνας, όπου εκλέγεται ο Κώστας Σκανδαλίδης, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων αν θελήσει να πολιτευθεί πιθανόν να επιλέξει την Α’ Αθήνας.

Τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ

Το ερχόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και βασικά για τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία για τον επικεφαλής του φορέα της Κεντροαριστεράς. Στην Αγ. Κωνσταντίνου παραμένει ο προβληματισμός για τη μορφή του φορέα και για την επόμενη μέρα, καθώς οι υποψήφιοι έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Στη ΔΗΜΑΡ εμμένουν στον ενιαίο φορέα, με ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα και υπέρβαση των κομμάτων. Κορυφαία στελέχη της εκτιμούν πως κάθε άλλη επιλογή ανοίγει την πόρτα για μετεκλογικούς τριγμούς, σε μια περίοδο που με πολύ κόπο η κοινωνία έχει αρχίσει να στρέφει ξανά το βλέμμα της προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Πού το πάει ο Θεοδωράκης

Πολλά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναρωτιούνται αν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος πρωτίστως δίνει έμφαση στην εξ αποστάσεως ψηφοφορία και σε διαδικαστικά θέματα, θα παραμείνει μέχρι το τέλος στην κούρσα αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις του. Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι ο κ. Θεοδωράκης αυτήν τη φορά θα σταθμίσει πολύ την όποια απόφασή του, γιατί το πολιτικό κόστος της αποχώρησης και της μη συμμετοχής του τελικά στο εγχείρημα θα είναι μεγάλο.

Υπενθυμίζουν δε πως ο κ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2016 από την Επιτροπή Διαλόγου που είχε δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα σταδιακά να φθείρονται δημοσκοπικά.


Σχολιάστε εδώ