Στο σφυρί βγάζουν όλες οι τράπεζες «κόκκινα» δάνεια!

Ήδη η κάθε τράπεζα έχει επιλέξει το πακέτο που θα βγάλει στο σφυρί.

Η Eurobank προχωρεί στην πώληση «κόκκινων» δανείων ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, που με τους τόκους είναι 2,8 δισ. ευρώ (κοντά 100% αύξηση!). Τη σκυτάλη θα πάρει η Τράπεζα Πειραιώς με την πώληση χαρτοφυλακίου real estate αξίας 1,4 δισ. ευρώ και θα ακολουθήσει η Alpha Bank με την πώληση μη εξασφαλισμένων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, νέο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 1 δισ. ευρώ, πρόκειται να πουλήσει η Τράπεζα Αττικής μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ακόμη προγραμματίσει τι και πόσα πακέτα «κόκκινων» δανείων θα πουλήσει. Οι πληροφορίες λένε ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία στις αρχές του 2018. Σύμφωνα με τις εντολές των έξω (δανειστών), οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (και γενικά τα πιστωτικά τους ανοίγματα) κατά 7,6 δισ. ευρώ το 2017, κατά 14,9 δισ. ευρώ το 2018 και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019!

Αυτό, πάντως, που δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι τράπεζες είναι σε ποια τιμή θα πουλήσουν τα δάνεια αυτά, με ποια διαφανή διαδικασία και αν πριν τα δώσουν στα γνωστά «αρπακτικά» θα προτείνουν στον δανειολήπτη να πληρώσει για το δάνειό του το ποσόν που δίνουν τα funds.

Ποια δάνεια διαγράφουν;

Στο μεταξύ, θέμα έχει δημιουργηθεί από τη στιγμή που, σύμφωνα με δημοσιεύματα («Καθημερινή»), οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες διαγραφές δανείων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με στόχο να μειωθεί το ποσόν των «κόκκινων» δανείων. Έτσι, το δεύτερο τρίμηνο οι διαγραφές έφτασαν στο 1,9 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο ανήλθαν συνολικά σε 3,3 δισ. ευρώ.

Οι διαγραφές αφορούσαν επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Να σημειωθεί ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν αυξηθεί.


Σχολιάστε εδώ