Πρωτοπόρος η Ελλάδα… Στα 100 ευρώ, τα 55 με 72 ευρώ είναι φόροι και εισφορές!

Και δεν χρειάζεται κανένας… μάρτυρας να επιβεβαιώσει αν είναι πράγματι έτσι ή κάπου υπερβάλλει ο κ. Κορκίδης. Οι αριθμοί είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες: Στα 100 ευρώ εισόδημα, από 55 έως 72 ευρώ πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές. Και αυτό τα λέει όλα για την οικονομική κατάσταση που βιώνει η Αγορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι:

• Οι 3 στους 10 φορολογουμένους δεν πλήρωσαν ούτε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ούτε τη δεύτερη δόση από τη φορολογία που τους αναλογεί για την επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν.

• Περισσότεροι από 671.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν 340 εκατ. ευρώ φόρο εισοδήματος.

• 3.805.423 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα τελωνεία, ενώ 1.608.263 κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και σε 951.114 έχει δεσμευθεί ο τραπεζικός τους λογαριασμός.

• Οι έλληνες πολίτες πρέπει να πληρώσουν το 2017 συνολικά 48,2 δισ. ευρώ σε έμμεσους και άμεσους φόρους, εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και ΦΠΑ.

• Πρόσθετες επιβαρύνσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ φέρνει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός του 2018.

Τι μας χρωστάει το Μαξίμου

Δεν έμεινε, όμως, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ μόνο στον λογαριασμό με τον οποίο το Δημόσιο πνίγει κυριολεκτικά όλη την Αγορά, βάζοντας φόρο σε ό,τι κινείται. Έστειλε στο Μαξίμου και τον λογαριασμό των εμπόρων, όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εμπορίου – τις ανεκπλήρωτες οφειλές που έχει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός προς την Αγορά, που είναι από τους κύριους πυλώνες της οικονομίας μας.

Τρία είναι τα χρωστούμενα από τις περσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Η πρώτη οφειλή αφορά τη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού επιχειρηματικού «ακατάσχετου» αλλά, ουσιαστικά, «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Η δεύτερη οφειλή αφορά το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. (Φέτος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε εναλλακτικά τη δυνατότητα εφαρμογής του άρθρου 15 του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις αποκλειστικά των οφειλών στον ΕΦΚΑ που έχουν εκχωρηθεί στο ΚΕΑΟ και ανέρχονται σε τουλάχιστον 23,3 δισ. ευρώ).

Η τρίτη εκκρεμότητα, και ίσως η βασικότερη, είναι ο περιορισμός της υπερβολικής φορολόγησης, που είναι η αιτία πολλών δεινών στην πραγματική οικονομία και ο βασικός λόγος της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής λόγω φοροαδυναμίας.

Πρέπει κάποτε να αναγνωριστεί και να επιβραβευθεί η φορολογική συνέπεια, με κίνητρο ελάφρυνσης τη μείωση του εταιρικού συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 26% από τη φετινή φορολογική χρήση.


Σχολιάστε εδώ