Παιχνίδια Κυριάκου με τον εκλογικό νόμο

Φέρεται δε αποφασισμένος να πάει σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις προκειμένου να ακυρώσει (εξουδετερώσει) τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση και πρόκειται να εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι ακόμη κι αν στις επόμενες εκλογές δεν εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει στη Βουλή θα είναι η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής. Δεδομένου ότι δεν θα συγκεντρώσει τις ψήφους 180 βουλευτών, ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Στο στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούν πολύ πιθανό ο Αλ. Τσίπρας στο πίσω μέρος του μυαλού του να έχει το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης και το 2020, με αφορμή και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να προκαλέσει νέες εθνικές εκλογές, οι οποίες, σημειωτέον, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οπότε το πρώτο κόμμα, εν προκειμένω η Νέα Δημοκρατία, θα χάσει το μπόνους των 50 εδρών. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε μια μεγάλη διασπορά εδρών, με συνέπεια ο σχηματισμός κυβέρνησης να είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι ανέφικτος.

Πάντως από τη Νέα Δημοκρατία -το λένε σε όλους τους τόνους από την Πειραιώς- δεν πρόκειται να δώσουν χείρα βοηθείας. Όχι μόνον διότι δεν επιθυμούν να συνεργαστούν κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και διότι, εφόσον έχει προηγηθεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που θα περιλαμβάνει και το μπόνους για το πρώτο κόμμα. Τα γαλάζια στελέχη που επεξεργάζονται τα παραπάνω σενάρια δεν παραβλέπουν μιαν άλλη πτυχή της υπόθεσης: Δηλαδή το πιθανό ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να α­ντιδράσουν στην προοπτική των αλλεπάλληλων εκλογών με το επιχείρημα ότι η πολιτική αστάθεια μπορεί να εκτροχιάσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Επισημαίνουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θα έχει προηγηθεί, θα έχει δώσει σαφή δείγματα της πολιτικής της συνέπειας, γεγονός που θα αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των εταίρων. Επιπλέον, μετά από δύο-τρία χρόνια η κατάσταση στη χώρα θα έχει ομαλοποιηθεί σε βαθμό να μην απειλείται η πορεία από ένα διάστημα δύο-τριών μηνών που θα διαρκέσουν οι εκλογικές διαδικασίες.

Αστάθμητος παράγοντας η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, οπότε και λήγει η θητεία του Πρ. Παυλόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν ο μόνος εκ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που δεν είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο, επικαλούμενος τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών στις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή. Το 2020 θα ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του κ. Παυλόπουλου και με ποιο επιχείρημα ώστε να μη φανεί εντελώς ανακόλουθος σε σχέση με τη στάση του το 2015; Στην περίπτωση πάντως που η ΝΔ δεν στηρίξει τον κ. Παυλόπουλο, όπως συζητείται κατά καιρούς στην Πειραιώς, ενδεχομένως να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στην παράταξη.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ