Κάθετα αντίθετη η Φώφη στην ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως
Όλα τα φώτα και οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων, που έχουν συμφωνήσει για μια ενωμένη και ενιαία στην έκφρασή της Κεντροαριστερά, έχουν επικεντρωθεί στο αν η ψηφοφορία πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, ανοίγοντας την πόρτα στον… εκσυγχρονισμό, χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλισθεί η απόλυτη εγκυρότητα της διαδικασίας, κάτι που θα μπορούσε να μας γυρίσει δεκαετίες πίσω, στις εκλογές βίας και νοθείας του 1961. Ίσως, μάλιστα, αυτό να επιδιώκουν εκείνοι που έριξαν στο τραπέζι την ιδέα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ώστε να μην αναγεννηθεί ο τρίτος πόλος, από τον οποίο θα εξαρτηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από δεξιά και αριστερά αν δεν προκύψει αυτοδυναμία από τις κάλπες.
Μόνο που κανείς από τους ειδικούς, και μάλιστα από τις τηλεφωνικές εταιρείες, δεν δίνει καμία εγγύηση ότι η διαδικασία θα είναι διαυγής και δεν θα υπάρξουν «παρατράγουδα», από τη στιγμή που δεν θα είναι υποχρεωτική η παρουσία του ψηφοφόρου. Σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά αλλά και κορυφαία στελέχη της παράταξης επιμένουν πως μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία / ταυτοποίηση κατά την παραλαβή ειδικού pin μπορεί να υπάρξει σοβαρή εγγύηση για το αδιάβλητο και το γνήσιο της ψήφου. Διαμηνύουν δε πως μπορούν να στήσουν κάλπες οπουδήποτε ζητηθεί, εντός και εκτός Ελλάδας.
Θα ήταν αυτοκτονία
Επισημαίνουν, μάλιστα, πως κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία για το ίδιο το πολιτικό σύστημα, καθώς δεν υπάρχουν, τουλάχιστον τώρα, εγγυήσεις για την αυθεντικότητα της ψήφου. Σημειώνουν δε πως δεν θα πρέπει ένα οργανωμένο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ να πέσει σε μια τέτοια παγίδα, γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και ο καθένας στη συνέχεια, με αμφιλεγόμενες διαδικασίες και χωρίς εγγυήσεις, θα μπορεί να θέτει εν αμφιβόλω τη γνησιότητα και την αυθεντικότητα της καθολικής ψήφου.
Προβληματισμός στην Επιτροπή Αλιβιζάτου
Προβληματισμός και ισχυρές επιφυλάξεις για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία (ηλεκτρονική) υπάρχουν και στην Επιτροπή Αλιβιζάτου και, για την ώρα τουλάχιστον, εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο ο τρόπος εκλογής νέου αρχηγού, καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχουν από τους ειδικούς εγγυήσεις για τη διασφάλιση της εγκυρότητας και της μοναδικότητας της ψήφου. Η Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε να υπάρξει κατά την εκλογική διαδικασία online διασύνδεση όλων των καλπών, όπου αυτές στηθούν, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Να επικοινωνούν, δηλαδή, οι κάλπες μεταξύ τους ώστε να αποφευχθούν διπλοψηφίες και τριπλοψηφίες, κάτι που ήθελε και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο οι άλλοι υποψήφιοι, ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών.
Σε ό,τι αφορά την ψήφο εξ αποστάσεως, δεν υπήρξαν αποφάσεις, ωστόσο διαβάστηκαν οι επιστολές των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Wind και Vodafone), σύμφωνα με τις οποίες δύο από τις τρεις αυτές εταιρείες θεώρησαν ανέφικτο το εγχείρημα, ενώ η τρίτη ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, παρών ήταν και ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ο οποίος έχει εμπειρία σε τεχνικά θέματα ψηφοφορίας και μετάδοσής της και δέχτηκε πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις. Μία από τις ερωτήσεις αφορούσε το αν με την ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως ψήφο θα μπορούσε κάποιος να συγκεντρώσει κινητά ή τάμπλετ συγγενικών του προσώπων και να ψηφίσει ο ίδιος για αρχηγό όποιον θέλει. Σενάριο το οποίο δεν αποκλείστηκε ως πιθανή εκδοχή. Όλη αυτή η συζήτηση και οι παρατηρήσεις των ειδικών δημιούργησαν προβληματισμό στα μέλη της Επιτροπής και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση τις επόμενες ημέρες.