Η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις για το Κτηματολόγιο
Το θέμα αυτό συζητήθηκε οκτώ χρόνια αργότερα και εντέλει, τον Μάρτιο του 2016, το Ε Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Αθ. Ράντο, παρατήρησε πως «η παράλειψη κύρωσης των δασικών χαρτών καθιστά την κτηματογράφηση νομικώς πλημμελή».
Μπροστά στον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η κτηματογράφηση που έχει γίνει ως τώρα, το ΣτΕ ανέβαλε επί (συνολικά) είκοσι μήνες το θέμα προκειμένου να καταθέσει το Κτηματολόγιο διευκρινήσεις για τους λόγους καθυστέρησης, κάτι όμως που δεν έγινε ποτέ.
Παράλληλα, το ίδιο τμήμα του ΣτΕ (Ε), σε πρόσφατο πρακτικό του περί «κρατικοποίησης των υποθηκοφυλακείων», γνωμοδοτεί ότι «το έργο τους είναι δικαιοδοτικό και εμπίπτει στο άρθρο 92 του Συντάγματος».
Το παραπάνω ερμηνεύεται από δικαστικούς κύκλους ως υπόδειξη ότι ο νέος κρατικός φορέας του Κτηματολογίου μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Όλα τα παραπάνω προβληματίζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση εν όψει της αξιολόγησης, των δεσμεύσεων στους δανειστές και των αλλεπάλληλων συναντήσεων με την Παγκόσμια Τράπεζα, που ξεκίνησαν προχθές.
***
Κτηματολόγιο Καρδίτσας: Εννιά στους δέκα δεν δήλωσαν
Ένα ακόμα πρόβλημα για τους αρμόδιους του Κτηματολογίου είναι η ιδιαίτερα χαμηλή προσέλευση, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Καρδίτσα (και συγκεκριμένα στους Δήμους Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων), τρεις μήνες μετά την έναρξη της συλλογής δηλώσεων, εννέα στους δέκα ιδιοκτήτες δεν δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους. Η «απροθυμία» των πολιτών αποδίδεται τόσο στην οικονομική συγκυρία όσο και στο γεγονός ότι στις αγροτικές περιοχές υπάρχουν σημαντικές κληρονομικές και συμβολαιογραφικές εκκρεμότητες. Το Κτηματολόγιο πάντως έδωσε παράταση μέχρι την 27η Οκτωβρίου 2017 για τις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες παρατάσεις. Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής
***
Αποποιούμενοι κληρονόμοι
Γράφει η Αγγελική Βελεσιώτη στον «Ελεύθερο Τύπο»: «Απεταξάμην την κληρονομιά εάν έχει ακίνητα, φωνάζουν ολοένα και περισσότεροι δικαιούχοι, οι οποίοι σπεύδουν μαζικά να αποποιηθούν τα συγγενικά δώρα και, άρα, τα βάρη που τα συνοδεύουν. Το κίνημα Δεν κληρονομώ, που αναπτύχθηκε ελέω οικονομικής κρίσης και υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, συνεχίζει να φουντώνει, με τις εκτιμήσεις νομικών κύκλων να αναμένουν για εφέτος διψήφια αύξηση του αριθμού των αποποιήσεων συγκριτικά με πέρυσι. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, το 2013 ανήλθαν σε 29.199, το 2014 σε 41.388, το 2015 σε 45.628 και το 2016 σε 54.422». Από ευλογία βαρίδι, θα σχολιάσουμε εμείς
***
Λήξη προθεσμίας σε ʼστρος και Μαρτίνο
Έληξε προχθές, 15 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία διόρθωσης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών στο ʼστρος της Αρκαδίας, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου λήγει η αντίστοιχη προθεσμία στο Μαρτίνο Φθιώτιδας. Όσες ιδιοκτησίες δεν δηλώθηκαν μέχρι τις παραπάνω ημερομηνίες, παρότι πέρασαν 14 χρόνια από την ίδρυση κτηματολογικού γραφείου στις εν λόγω περιοχές, θα περιέλθουν στο Δημόσιο και οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διεκδικήσουν μόνο χρηματική αποζημίωση και όχι την ανάκτηση του ακινήτου τους. Το «ΠΑΡΟΝ» θα σας ενημερώνει διεξοδικά για τα υπόλοιπα μέρη όπου λήγει η προθεσμία μέχρι το τέλος του 2017, όπως περιοχές της ʼρτας, των Τρικάλων, της Ημαθίας και της Πιερίας.