Η Αθήνα δεν βλέπει τι γίνεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων;

Η Αθήνα, όταν βλέπει ότι η ελληνική σημαία κακοποιείται στις διαδηλώσεις εναντίον του Θεόφιλου, οφείλει να αντιδράσει και τουλάχιστον να ζητήσει εξηγήσεις από το Πατριαρχείο για την εκποίηση τεράστιων εκτάσεων σε Ιεροσόλυμα και Καισάρεια σε αγνώστου ταυτότητας εταιρείες. Να θυμίσουμε ότι ο λόγος που εκδιώχθηκε ο προηγούμενος Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν η πώληση δύο ιστορικών ξενοδοχείων στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων και ενοικίαση για 99 χρόνια εκτάσεων σε εβραίους επενδυτές.

Όταν, όμως, κλείνουν τα μάτια επειδή ο κ. Θεόφιλος παρασημοφόρησε τον Αλ. Τσίπρα και επειδή ίσως η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να περάσει στα μουλωχτά η εκποίηση της περιουσίας του Πατριαρχείου, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στα Ιεροσόλυμα, αυτό αποτελεί απλώς υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων…

***

• Μια πολύ καλή συνάντηση είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, που αποδεικνύεται ακάματος και αθόρυβος στη δουλειά του, με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) David Harris και τη διευθύντρια του γραφείου της οργάνωσης στο Ισραήλ Avital Leibovich. Στη συνάντηση, εκτός των γενικών για τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ και Ελλάδας – ΗΠΑ και της προσπάθειας για καταπολέμηση του αντισημιτισμού, υπήρξαν και πιο χειροπιαστά θέματα, για τα οποία ενημέρωσε τον ισχυρό αμερικανοεβραίο παράγοντα ο κ. Αμανατίδης.

• Τα θέματα αυτά, όπως μάθαμε από το ΥΠΕΞ, είναι: Η επικείμενη σύσταση Ελληνικής Έκθεσης στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στο ʼουσβιτς και ο επαναπατρισμός των Αρχείων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Επίσης έγινε ενημέρωση για τη διαδικασία υιοθέτησης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο του προωθούμενου από την οργάνωση επίσημου ορισμού του αντισημιτισμού από τον ειδικό γραμματέα Ευστάθιο Λιάντη-Λιανό.

• Συζητήθηκε ακόμη η ίδρυση Κέντρου Διαπολιτισμικού και Διαθρησκευτικού Διαλόγου στη Θεσσαλονίκη και η διοργάνωση forum ελληνικών και ισραηλινών οργανώσεων νεολαίας για θέματα ενδιαφέροντός τους, όπως η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία.

• Η μόνη μας απορία είναι για ποιον λόγο ο κ. Harris, μετά από τόσες επισκέψεις που έχει κάνει στην Ελλάδα, δεν έγινε δεκτός ούτε από τον κ. Τσίπρα ούτε από τον Νίκο Κοτζιά…

***

• Ξαναθέτουμε το ερώτημα: Ο σύντροφος Αλ Σίσι, Πρόεδρος της Αιγύπτου, εκτός από υποσχέσεις, προτίθεται να συμφωνήσει στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών; Θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούμε ότι η εξωτερική πολιτική είναι «δούναι και λαβείν». Όταν μένουμε μόνο στο «δούναι», κάτι γίνεται λάθος.

***

• Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν σταματά να ωραιοποιεί τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις και να προαναγγέλλει διαρκώς τη λύση που θα έρθει το φθινόπωρο στο θέμα της ονομασίας, ενώ και σε ρητορικό επίπεδο εμφανίζεται να αποδοκιμάζει τον αλυτρωτισμό.

• Όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε μια κίνηση του κ. Ζάεφ, που είναι εξαιρετικά ενοχλητική και προβληματική. Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του συλλόγου των προερχόμενων από τη «Μακεδονία του Αιγαίου» (απόγονοι σλαβόφωνων που εγκατέλειψαν τη Μακεδονία μετά τον εμφύλιο και εγκαταστάθηκαν στην ΠΓΔΜ), που συνοδεύονταν από εκπροσώπους και του Συλλόγου «Δεν Ξεχνώ» από τη Στρόμνιτσα.

• Η αντιπροσωπεία αυτή πρότεινε στον κ. Ζάεφ να θέσει υπό την αιγίδα του την 5η Διάσκεψη των Προσφύγων Παιδιών από τη «Μακεδονία του Αιγαίου», που προγραμματίζεται για τον επόμενο Ιούλιο στα Σκόπια, και αποτελεί κορυφαία έκφραση του αλυτρωτισμού έναντι της Ελλάδας αλλά και του «μακεδονικού» μεγαλοϊδεατισμού.

• Με τέτοιες κινήσεις πάντως εμπιστοσύνη δεν οικοδομείται κι ας μην έχουμε άλλες ψευδαισθήσεις…

• ʼλλος ένας παλιός γνώριμος στο ΥΠΕΞ, από τη θητεία του ως πολιτικός διευθυ­ντής και ως πρεσβευτής μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ και ως συνδικαλιστής πρόεδρος της ΕΔΥ παλαιοτέρα. Ο πρέσβης επί τιμή Τρύφων Παρασκευόπουλος διορίσθηκε, με απόφαση του υπουργού Νίκου Κοτζιά, ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων για θητεία 24 μηνών.

• Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται η παρακολούθηση και η παροχή συμβουλών για πολιτικοστρατιωτικά θέματα, θέματα διεθνούς στρατηγικής, διεθνών σχέσεων και συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας, διεθνούς δίκαιου και διεθνών οργανισμών.

• Δεν έφθανε η επιχείρηση υφαρπαγής ελληνικών περιουσίων στη Χειμάρρα, δόθηκε η ευκαιρία σε γνωστά ανθελληνικά στοιχεία να πάρουν το πάνω χέρι και να πυροδοτήσουν το κλίμα στη γειτονική χώρα.

• Έτσι είδαμε μια φανατική τσάμισσα να στρέφεται εναντίον της ελληνικής μειονότητας και την αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τιράνων και στέλεχος του Κόμματος των Τσάμηδων (PDIU) Βιόλτσα Μπράχο να παίρνει τον ρόλο… εκπροσώπου του αλβανικού ΥΠΕΞ και να απαντά στον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρο Γεννηματά: «Ένα κράτος σαν την Ελλάδα, που επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας, για ένα σπίτι που κατεδαφίσθηκε σύμφωνα με τον νόμο, δεν ανησυχεί καθόλου για χιλιάδες Τσάμηδες που σκοτώθηκαν άδικα, για την παραβίαση των ιδιοκτησιών τους και που δεν τους επιτρέπει όχι μόνον την επιστροφή στα σπίτια τους, αλλά ούτε τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν». Η κυρία αυτή μάλιστα αποφάνθηκε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα γιατί θα δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, που δεν είναι μόνο μέλη της μειονότητας αλλά και Αλβανοί, και ότι τελικά θα κερδίσουν όλοι γιατί θα υπάρξει αύξηση εσόδων από τον τουρισμό!

• Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα Τίρανα δεν αντέδρασαν επισήμως και τη βρώμικη δουλειά ανέλαβαν και πάλι οι Τσάμηδες αλλά και εθνικιστικές οργανώσεις, όπως αυτή με το όνομα «Λαμπουριά», που υπηρετεί από το 1990 τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό.

• Ένα κάθε άλλο παρά αθώο παιγνίδι έχουν αρχίσει να στήνουν οι ψευδομουφτήδες στη Θράκη, με τη στήριξη φυσικά του προξενείου. Έτσι, εν όψει εκκρεμών υποθέσεων που έχουν στα δικαστήρια, επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα «διωγμού» εις βάρος του συνόλου της μειονότητας και συγχρόνως να εκμεταλλευθούν το κλίμα για τη δική τους ισχυροποίηση και εντός της μουσουλμανικής μειονότητας και κυρίως έναντι της Τουρκίας και όσων πιθανόν σκέφτονται να τους υποκαταστήσουν…

• Έτσι ο Αχμέτ Μετέ από την Ξάνθη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συλλογή υπογραφών σε κείμενο που θα δηλώνει τα εξής: «Ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης είναι ο δικός μου μουφτής». Το κείμενο με τις υπογραφές θα παρουσιασθεί στο δικαστήριο, όπως είπε, ενώ συγχρόνως θα οργανωθούν και συγκεντρώσεις έξω από το δικαστήριο, όπου ο κόσμος θα μεταφερθεί με λεωφορεία…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ