Εντολοδόχοι που «επενδύουν» στην καταστροφή

Κοινό πεδίο όμως παραμένει το εθνικό συμφέρον, η επιβίωση και η πρόοδος της κοινωνίας…

Ψιλά γράμματα για το εγχώριο συστημικό – διαπλεκόμενο καθεστώς: Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει, έστω και εάν αυτή η πτώση προκύψει από μια εθνική ή οικονομική καταστροφή.

Ποια είναι η τακτική που εφαρμόζει εδώ και δυόμισι χρόνια το συστημικό καθεστώς και οι κομματικοί υποτελείς του; Κάθε θετική εξέλιξη -που δεν αφορά άλλωστε μόνο την κυβέρνηση αλλά την επιβίωση ενός ολόκληρου λαού- θα πρέπει να απαξιωθεί και, ει δυνατόν, να ανατραπεί. Ενώ, ταυτόχρονα, κάθε δυσκολία, κάθε αρνητικό γεγονός θα πρέπει να διογκωθεί και να διαστραφεί προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και η ΝΔ και οι ηγεσίες της, όπως και τα κομματικά «παρακολουθήματά» τους, γονυπετείς εδώ και δυόμισι χρόνια παρακαλούν να αποτύχουν οι εκάστοτε διαπραγματεύσεις και αξιολογήσεις, να δυναμιτισθεί κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης. Ακόμα και το Grexit, για ορισμένους από αυτούς, θα ήταν ευπρόσδεκτο προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Το κεντρικό τους σύνθημα «ΣΥΡΙΖΑ delendus est», κι ας χαθεί ολόκληρη η χώρα, ισχύει και σήμερα στο ακέραιο και επιβεβαιώνεται καθημερινά.

Η πολιτική υπόθεση Eldorado

Στο θέμα της Eldorado η προετοιμασία είχε γίνει από καιρό. Κεντρικός στόχος τους ήταν -και είναι- να ανατραπεί όχι απλώς το κλίμα αισιοδοξίας για μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης και επενδύσεων αλλά και να παρεμποδισθούν και να δυναμιτισθούν αυτές οι ίδιες οι προσδοκώμενες επενδύσεις.

Η συντονισμένη και συντεταγμένη επιχείρηση που οργανώθηκε από την Eldorado, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το συστημικό καθεστώς δεν περιορίζεται στην αποδυνάμωση του πολιτικού κεφαλαίου που θα μπορούσαν να αποκομίσουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από την επίσκεψη Μακρόν και από την παρουσία και το σχέδιο δράσης που παρουσιάσθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός τους είναι να εμποδίσουν τις ίδιες τις επενδύσεις, τις ίδιες τις αναπτυξιακές προοπτικές και τα θετικά βήματα της πορείας των μακροοικονομικών δεικτών.

Δεν πρόκειται τελικώς για μια πολιτική προβοκάτσια αλλά για μια εθνικού χαρακτήρα προβοκάτσια, την κρίσιμο περίοδο μάλιστα που η χώρα, μέσα από μύριες δυσκολίες, πραγματοποιεί μια υπεράνθρωπη προσπάθεια προκειμένου να απαλλαγεί από τα Μνημόνια και την πατρωνία.

Γι’ αυτό και αφού προηγήθηκε η προετοιμασία εδάφους, με τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους εργαζόμενους στην εταιρεία, την επόμενη ημέρα της παρουσίας του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη η Eldorado εξέδωσε μια αμιγώς πολιτική ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και προσδοκώντας στην επέλευση της ΝΔ ώστε να αποκατασταθεί η «τάξη», που προβλέπει ότι «νόμος είναι το ασύδοτο κέρδος της Eldorado».

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Ποια είναι όμως η ουσία του ζητήματος σε τεχνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο; Ποια σχέση έχουν όλοι αυτοί οι ωμοί εκβιασμοί της Eldorado με τη νομιμότητα των εργασιών που εκτελεί και -σε τελική ανάλυση- ποιο το όφελος που παρέχει στην ελληνική οικονομία;

Δεν προκαλεί καμιά έκπληξη το γεγονός ότι παρόμοιες εκβιαστικές απειλές περί αποχωρήσεως είχε διατυπώσει η εταιρεία αυτή τον Αύγουστο του 2015 αλλά και τον Ιανουάριο του 2016, επιδιώκοντας να συνεχισθεί το καθεστώς της ανομίας.

Υπάρχουν δύο μείζονα ζητήματα: Αυτό που αφορά την καταστροφή του περιβάλλοντος και αυτό που αφορά την καθετοποίηση της παραγωγής και επεξεργασίας του χρυσοφόρου κοιτάσματος, με σημείο-κλειδί την περίφημη μέθοδο επεξεργασίας.

Η καθετοποίηση αυτή έχει μείζονα σημασία: Η εταιρεία θα παράγει χρυσό στην Ελλάδα, που θα αποδίδει στη χώρα οικονομικά οφέλη, ή θα εξάγει το μετάλλευμα ανεπεξέργαστο;

Εδώ και χρόνια η Eldorado έχει υπογράψει σύμβαση για την επεξεργασία με τη μέθοδο της λεγόμενης «ακαριαίας τήξης» (flash smelting), χωρίς όμως να μπορεί να αποδείξει στην πράξη ότι η μέθοδος αυτή είναι εφαρμόσιμη. Κι όμως από το 2016 παίρνει άδειες για να συνεχίζει τις κατασκευές των εγκαταστάσεων.

Ποιο είναι το επίδικο σημείο; Το μίγμα τροφοδοσίας της μεταλλουργικής επεξεργασίας περιέχει υψηλά ποσοστά αρσενικού… Το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην απορριπτική γνωμάτευσή του, το 2016, υπολογίζει ότι στην περίπτωση αυτή θα κατακλύζουν την ατμόσφαιρα της περιοχής 20.000 τόνοι αρσενικού… Ένα δηλαδή τεράστιο τοξικό νέφος θανάτου. Έκτοτε η εταιρεία αρνείται να καταθέσει νέο τροποποιητικό σχέδιο και καταφεύγει στο ΣτΕ…

Επιπροσθέτως των καταστροφικών αυτών συνεπειών, υπάρχει ένας εκτεταμένος κατάλογος των ανομιών, των παρανομιών, των κάθε είδους ανομημάτων που αφορούν την περίφημη αυτή επένδυση από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2011 η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η ιδιωτικοποίηση του 2003 συντελέσθηκε με παράνομη κρατική χρηματοδότηση, γι’ αυτό και εκλήθη η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός να πληρώσει 15,3 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Αλλά δεν έφθανε αυτό. Το 2015 διαπιστώθηκε ότι η Eldorado προέβαινε σε συστηματική φοροαποφυγή, καταθέτοντας μεγάλα ποσά σε εταιρείες-«μαϊμού» στην Ολλανδία, μέσω των Νήσων Μπαρμπέι­ντος…

Όλα αυτά, που υπενθυμίζουμε απλώς περιληπτικά, είναι ήδη γνωστά εδώ και καιρό. Δεν μας παραξενεύει βεβαίως η συμπεριφορά και οι πρακτικές της εταιρείας, που δρα ασύδοτα. Εκείνο το γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία αφορά τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής αντιπολίτευσης, που όχι μόνο ανέχθηκαν ή και νομιμοποίησαν αυτές τις άθλιες πρακτικές, αλλά διαμόρφωσαν ένα καθεστώς αποικίας στη χώρα.

Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να άρει αυτό το αποικιακό καθεστώς, νομοθετώντας ώστε οι επενδύσεις να είναι πράγματι παραγωγικές και να ικανοποιούν τους ελάχιστους αναγκαίους όρους (οικονομικούς, τεχνικούς, περιβαλλοντικούς), όπως συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

ΝΔ: Ανάπτυξη επιχειρηματιών και όχι επιχειρήσεων

Όμως η ΝΔ και τα κόμματα που ασυστόλως συμπλέουν με αυτήν δεν αντιμετωπίζουν το επιχειρείν ως παράμετρο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Γι’ αυτούς επενδύσεις σημαίνει επιχειρηματίες-πελάτες, που λειτουργούν ως πολιτικά στηρίγματα της αντιπολίτευσης, γι’ αυτό και τα κόμματα αυτά δεν έχουν κανέναν φραγμό προκειμένου να υποστηρίξουν και να νομιμοποιήσουν κάθε ανομία, κάθε κερδοσκοπική ασυδοσία.

Πολλές φορές διερωτώμεθα: Μα, είναι δυνατόν να υποστηρίζουν τόσο ανενδοίαστα κάθε είδους επιχειρηματική ανομία; Ερώτηση μάλλον αφελής. Γιατί τα κόμματα αυτά -που πολλές φορές μετατρέπονται σε γραφεία Τύπου κάποιων επιχειρηματιών- δεν απευθύνονται με τις ανακοινώσεις και τις θέσεις τους στην κοινωνία αλλά στα αφεντικά τους. Δεν τα ενδιαφέρει η γνώμη του ελληνικού λαού αλλά η διατήρηση της εύνοιας και της στήριξής τους από τα πιο στυγνά, διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τα κόμματα αυτά και οι ηγεσίες τους δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να διατηρήσουν αλώβητο το καθεστώς της διαπλοκής. Γι’ αυτό και στήριξαν και στηρίζουν τους συστημικούς καναλάρχες, γι’ αυτό και προσπαθούν να εμποδίσουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο τη νομιμοποίηση και την ένταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σε κανόνες.

Ασφαλώς, μέσω των νομίμων νομικών διαδικασιών και της διαιτησίας, η υπόθεση της Eldorado θα προσλάβει τις πραγματικές της διαστάσεις και η παραληρηματική προπαγάνδα θα ξεφουσκώσει, όπως συνέβη αρκετές φορές μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η θετική πορεία της χώρας έχει άλλωστε συγκεκριμένες -δομικού χαρακτήρα- προϋποθέσεις και επικυρώσεις, ώστε δεν μπορεί να αναστραφεί με τέτοιου τύπου άθλιες μεθοδεύσεις.

Όμως, σε τελική ανάλυση, όπως συνέβη και με το θέμα των αδειών των τηλεοπτικών Μέσων, η υπόθεση Eldorado θα αφήσει ανάγλυφο και ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στα κόμματα αυτά και στις ηγεσίες τους, που, περιφρονώντας τους νόμους, το περιβάλλον, και το δημόσιο όφελος, μετατράπηκαν σε μαριονέτες στυγνών οικονομικών συμφερόντων.

Επαναλαμβάνουμε: Η νεοφιλελεύθερη – ακροδεξιά μετεξέλιξη της ΝΔ και των κομμάτων που έμμεσα ή και άμεσα ταυτίζονται με αυτήν είναι μια μη αναστρέψιμη και ιστορικά τελεσίδικη μεταλλαγή. Κι αυτήν τη μεταλλαγή δεν μπορούν -και δεν θέλουν κατά βάση- να τη μετατρέψουν ούτε τα νεοφιλελεύθερα προγράμματα της ΝΔ ούτε τα ψευδεπίγραφα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ.


Σχολιάστε εδώ