Εκβιάζουν τις τράπεζες τα αφεντικά – δανειστές

Και εκεί πρώτο πιάτο στο τραπέζι ήταν ο έλεγχος ποιότητας του ενεργητικού τους. Θέμα που ήδη έχει βάλει το ΔΝΤ, όπως αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή, γνωρίζοντας προφανέστατα ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλες μαύρες τρύπες, οπότε θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Διαφορετικά, η κατάληξη θα είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση ή από τους ιδιώτες ή από το Ελληνικό Δημόσιο. Ήδη στη Eurobank κουμάντο κάνει ο Πρεμ Γουάτσα, ενώ ιδιώτες διοικούν και στις άλλες τράπεζες. Όταν επιδίωξη των ιδιωτών μετόχων είναι τα «κόκκινα» δάνεια να περάσουν σε μια κακή τράπεζα, σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων…

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ό,τι χειρότερο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πολύ περισσότερο όταν ήδη έχουν αρχίσει εκβιασμοί του στυλ: Αν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση, το επόμενο βήμα είναι το bail-in, το «κούρεμα» των καταθέσεων, που και ο τελευταίος πολίτης της χώρας αντιλαμβάνεται την αναταραχή που θα προκαλούσε στην οικονομία και στην πολιτική κατάσταση της χώρας. Και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τις αντιδράσεις των καταθετών, ενώ φυσικά θα τινάζονταν στον αέρα και όλες οι αγωνιώδεις προσπάθειες για τη δημιουργία κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, που είναι απαραίτητο στοιχείο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Θυμίζουμε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου τη δεκαετία του ’80, για να μην καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα, δημιούργησε τον Οργανισμό Προβληματικών Επιχειρήσεων, στον οποίο μεταφέρθηκαν όλα τα «κόκκινα» δάνεια των προβληματικών επιχειρήσεων, αρνούμενος να ιδιωτικοποιήσει την Εθνική Τράπεζα, που ήταν ο κορμός τού τότε τραπεζικού συστήματος.

Έχουν πάρει το… μαστίγιο…

Οι εκπρόσωποι, όμως, των «θεσμών» – δανειστών, που ήρθαν για το ξεκίνημα της τρίτης αξιολόγησης, από την πρώτη μέρα έδειξαν ότι κατέφθασαν με κακές διαθέσεις. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έβαλαν βέτο στη διαγραφή «κόκκινων» δανείων διότι δεν ακολουθήθηκε η συμφωνημένη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν γίνει διαγραφές ύψους 3,3 δισ. ευρώ, τα κριτήρια των οποίων μέχρι στιγμής είναι άγνωστα. Και όποια άλλη διαδικασία ακολουθηθεί θα είναι υπό αίρεση.

Βέτο, επίσης, θέτουν τα αφεντικά και στη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων σε εταιρείες διαχείρισης επισφαλών δανείων, με τη δικαιολογία του νόμου Κατσέλη…

Όλη αυτή η κατάσταση δεν θα είχε δημιουργηθεί αν το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας είχε αξιοποιήσει ένα ποσόν από τα 86 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες έτσι θα είχαν περάσει στο ελληνικό κράτος.

Πλήρης επιβεβαίωση του «Π»

Την Παρασκευή, όλες σχεδόν οι εφημερίδες, όπως η «Αυγή», είχαν στην πρώτη σελίδα τους την απαίτηση του ΔΝΤ για τη διενέργεια ελέγχου του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών πριν από το καλοκαίρι του 2018, αμφισβητώντας ευθέως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ακριβώς είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» με το πρωτοσέλιδό του την περασμένη Κυριακή.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατέστησε απολύτως σαφές ότι το Ταμείο θα ζητήσει έλεγχο ποιότητας ενεργητικού και stress tests για τις ελληνικές τράπεζες πριν από το καλοκαίρι του 2018, οπότε και λήγει το τρίτο Μνημόνιο.

Να σημειωθεί ότι κυβερνητικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν επιζητεί έλεγχο στις ελληνικές τράπεζες πέραν των όσων έχει προγραμματίσει η ΕΚΤ. Το θέμα, βέβαια, δεν είναι τι λέει η κυβέρνηση αλλά τι απαιτεί επιτακτικά το ΔΝΤ, που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, κι αν έχει τις δυνάμεις το Μαξίμου να αγνοήσει το νέο τελεσίγραφο του ΔΝΤ.


Σχολιάστε εδώ