Αλλαγές υπέρ των εργοδοτών

Η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη σε έντονο κλίμα, με αντεγκλήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η αρμόδια υπουργός Εργασίας, ο αρμόδιος τομεάρχης και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για αλλαγή της ουσίας του νόμου. Ο δε Ανδρέας Λοβέρδος του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Ντροπή σας, να μας κοροϊδεύετε με αυτόν τον τρόπο», για να προσθέσει ότι: «Μας είπατε ότι οι ‘‘θεσμοί’’ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το νομοσχέδιο και σήμερα έρχεστε να αποσύρετε διατάξεις στα κρυφά. Είστε θρασείς, είστε ένας εσμός ψευτών. Δεν είστε ούτε καν μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας, πρέπει να είστε σοβαρή, δεν πρέπει να μας προσβάλλετε».

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής είναι:

1. Η τροπολογία σχετικά «με τη στοιχειοθέτηση δόλου του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, ώστε ο εργαζόμενος να καλύπτει είτε τη μη τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας είτε το ατύχημα αυτό καθεαυτό» αποσύρεται γιατί υπάρχουν θέματα που πρέπει να τα δουν μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως δήλωσε η υπουργός. Ωστόσο παραμένει η υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής των ιατρών εργασίας.

2. Ακυρώθηκε το άρθρο 45, στο οποίο αναφέρεται ότι «τυχόν ουσιαστικές μεταβολές στη σύμβαση ενός εργαζόμενου θα είναι άκυρες, αν δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση με τον εργοδότη, βάσει κοινοτικής οδηγίας που κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 2006».

3. Ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση του Δημοσίου, σε περίπτωση που έχει διαπιστωθεί ότι παραβαίνει την εργατική νομοθεσία, αποσύρθηκε και θα μπει στον νόμο περί Δημοσίων Συμβάσεων.

4. Αλλαγές θα γίνουν και στη διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής από τον εργαζόμενο προς τον εργοδότη, για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών. Η τροποποίηση αφορά την υποχρέωση του εργαζόμενου να αποστείλει αρχικά εξώδικο στον εργοδότη του και με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι ο εργοδότης κερδίζει μια μικρή περίοδο, έως δέκα ημέρες, που μπορεί να καταβάλει τα δεδουλευμένα, χωρίς να χρειαστεί η έκδοση διαταγής πληρωμής. Έτσι, αφού δεν ισχύει η έκδοση διαταγής πληρωμής, άρα παύει και η ευθύνη με την προσωπική περιουσία των επιχειρηματιών, για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, για τις ανώνυμες εταιρείες.

5. Ο χρόνος για την υποχρέωση ηλεκτρονικής ειδοποίησης σε περιπτώσεις οικειοθελούς αποχώρησης του εργαζόμενου αυξάνεται από δύο σε τέσσερις μέρες.

6. Όσον αφορά το ολιγοήμερο λουκέτο σε επιχειρήσεις που συστηματικά παρανομούν, προβλέπεται πλέον ότι στην περίπτωση που πρόκειται για αλυσίδα το κλείσιμο θα πραγματοποιείται μόνο στο υποκατάστημα που διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και όχι στο σύνολο της επιχείρησης.


Σχολιάστε εδώ