Έκλεισε τα μάτια η Ευρώπη στον πόλεμο της Συρίας
Παράλληλα άσκησε κριτική σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση τους στο Μεταναστευτικό, κάνοντας λόγο για παραβίαση της αρχής της αλληλεγγύης.
«Η Ευρώπη δεν παρενέβη ενεργώς, όσο θα έπρεπε, στα τεκταινόμενα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και, κατά συνέπεια, στη χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ISIS, όταν μάλιστα ήταν και είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το πολεμικό θέατρο της Μέσης Ανατολής αφορούσε και αφορά ευθέως πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άμεσες επιπτώσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. Επισήμανε δε ότι η κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, έφερε στο προσκήνιο το σημαντικό θεσμικό και πολιτικό κενό που προκύπτει από το γεγονός ότι ο «πυλώνας» της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας παραμένει αδύναμος για να οδηγήσει στην έγκαιρη χάραξη ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
«Εκ μέρους ορισμένων κρατών-μελών παρατηρείται μια προκλητική παραβίαση της αρχής της αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση των προσφύγων υπό όρους ανθρωπισμού και δικαιωμάτων του ανθρώπου», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος. «Παραβίαση η οποία συνοδεύεται και από μιαν εξίσου προκλητική άγνοια της έννοιας των θαλασσίων συνόρων των κρατών-μελών, επέκεινα δε της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του τρόπου φύλαξής τους υπό όρους πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε. Στο ίδιο πάντα έντονο ύφος ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της αλληλεγγύης πρέπει να γίνουν σεβαστές. «Δεν μπορώ να ακούω εδώ ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε, αλλά εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Δεν μπορεί η εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της ΕΕ να είναι α λα καρτ», κατέληξε.
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ακόμη, με βάση και την εμπειρία της τελευταίας προσφυγικής κρίσης, στην ανάγκη τροποποίησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου περί ασύλου, ούτως ώστε να υπάρξει η επιβεβλημένη από τα πράγματα διάκριση μεταξύ των αιτούντων άσυλο γενικώς και αιτούντων άσυλο λόγω της ιδιότητας του πρόσφυγα πολέμου. Με άλλα λόγια, η διάκριση μεταξύ παραδοσιακών προσφύγων και προσφύγων πολέμου. Ειδικότερα για τον FRONTEX, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε άμεση ανάγκη την ενίσχυση της δομής και της λειτουργίας του ούτως ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός στη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων αλλά και για την καλύτερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων των κρατών-μελών. «Προκειμένου να ανταποκριθεί στον ρόλο αυτό, ο FRONTEX πρέπει να μετεξελιχθεί, έτσι ώστε να αποτελέσει πλήρως ευρωπαϊκό μηχανισμό, κατά το πρότυπο της EUROPOL», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.