«Handelsblatt»: «Ανεπαρκής ο σχεδιασμός του Κτηματολογίου»
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες αναφέρει πως «στην Ελλάδα κανείς δεν γνωρίζει τι ανήκει σε ποιον, είτε είναι ιδιώτης, είτε αγρότης, είτε επιχείρηση, είτε ακόμη και το ίδιο το κράτος. Αποτέλεσμα αυτής της μη καταγραφής, οι συνεχείς δικαστικές περιπέτειες και διεκδικήσεις», ενώ «οι Έλληνες γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια μάλλον ματαιοπονούν».
Αφορμή για το άρθρο η επιστολή του γερμανού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάρκους Φέμπερ στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί, στην οποία σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει κτηματογραφήσει 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή μόλις το 7,6% της συνολικής έκτασής της, και από το 2013 δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε και η πρόοδος μέχρι στιγμής είναι για γέλια».
Από την πλευρά του, ο γάλλος επίτροπος απάντησε ότι «στο Κτηματολόγιο έχουν καταγραφεί πάνω από 10 εκατομμύρια τίτλοι ιδιοκτησίας, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 26,4% των συνολικών τίτλων, ενώ ένας στους τρεις τίτλους εντάχθηκε την τελευταία τετραετία», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέχρι το 2020 το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα έχει ολοκληρωθεί. Ενός κακού μύρια έπονται, θα σχολιάσουμε εμείς.
***
Δεκαπέντε (ακόμα) ημέρες για τους δασικούς χάρτες
Για τέταρτη φορά παρατείνεται -έως τις 25 Σεπτεμβρίου – η ημερομηνία υποβολής των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, οι πολίτες θα έχουν περιθώριο δέκα ημερών για να αποστείλουν συμπληρωματικά στοιχεία, ενώ τα υπόλοιπα απαραίτητα έγγραφα υποστήριξης του φακέλου θα μπορούν να κατατεθούν έως την ημέρα εξέτασης της αντίρρησης, δέκα ημέρες πριν από την οποία θα λαμβάνουν σχετική ενημέρωση. Η διάρκεια εξέτασης των αντιρρήσεων είναι σχεδόν έξι μήνες, ενώ μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί σχεδόν 60.000 αντιρρήσεις. Τέλος, εκκρεμεί η υποβολή στοιχείων από τους Δήμους Γορτυνίας, Σιθωνίας, Μυκόνου, Κιμώλου, Μήλου, Νότιου Πηλίου και Ωραιοκάστρου.
***
Πειραιάς και Βαθύ Σάμου σε λειτουργία Κτηματολογίου
Εδώ και δέκα ημέρες, ο Πειραιάς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας σε καθεστώς λειτουργίας Κτηματολογίου (μετά τον Δήμο Θεσσαλονίκης), αφού έχουν καταγραφεί πάνω από 300.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Οι υπηρεσίες των δύο Κτηματολογικών Γραφείων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάγονται στη διοικητική αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, από τις 31 Αυγούστου λειτουργεί Κτηματολόγιο και στο τοπικό διαμέρισμα Σαμίων του Δήμου Βαθέος, στη Σάμο. Στις δύο αυτές περιοχές, έναν μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας των γραφείων, οι ιδιοκτήτες μπορούν να ελέγξουν τις εγγραφές τους στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και αν διαφωνούν έχουν προθεσμία επτά έτη για να τις διορθώσουν, αλλιώς οριστικοποιούνται.
***
Οι τελευταίες ημέρες της εταιρείας
Η συνεχής υπενθύμιση πανταχόθεν πως η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συγχώνευση του Κτηματολογίου με τα υποθηκοφυλακεία αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της επικείμενης αξιολόγησης αφαιρεί και τις τελευταίες ελπίδες από όσους θεωρούσαν πως η κρατικοποίηση της εταιρείας μπορεί να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει. Η ανώνυμη εταιρεία του Κτηματολογίου (ως άλλη Πομπηία) βιώνει τις τελευταίες της ημέρες και αυτό προκαλεί νευρικότητα σε ορισμένους. Ακούγονται φήμες για παραιτήσεις από τη νομοπαρασκευαστική και άλλες επιτροπές και διαφωνίες για τον χειρισμό θεμάτων όπως η «κατάληψη» των θέσεων ευθύνης στον νέο φορέα χωρίς τη νόμιμη διαδικασία προκήρυξης, λίγο πριν από τον Βεζούβιο της εκκαθάρισης.