4,5 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χαλάμε τον χρόνο!

Συγκεκριμένα, 1 στους 10 καταναλωτές είναι διατεθειμένος να πληρώνει για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, ενώ το 57% δηλώνει ότι θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Το 33% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται οργανωμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης από την Πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και τις Ενώσεις Καταναλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι πλαστικές σακούλες στη χώρα για όλο το λιανεμπόριο (οργανωμένο λιανεμπόριο, μικρή λιανική και εστίαση) εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 4,5 δισεκατομμύρια ανά έτος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα το 2016 αντιστοιχούσαν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο, αριθμός αυξημένος από τον αντίστοιχο του 2015, που σύμφωνα με τη μέτρηση του ΙΕΛΚΑ ήταν 363 σακούλες ανά κάτοικο.

Να σημειωθεί ότι το ανταποδοτικό τέλος θα ανέρχεται σε 3 λεπτά για το 2018 και σε 7 λεπτά από την 1η/1/2019 για όλες τις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης (πάχους 0-50 μm), με εξαίρεση τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος μικρότερο από 15 μm που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύδην τροφίμων.


Σχολιάστε εδώ