Ψηφίζει Ελλάδα και Τσίπρα ο Μακρόν!
«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας. Σας το οφείλουμε. Η αντοχή σας, το κουράγιο σας, οι μεταρρυθμίσεις που έχετε θεσπίσει, δεν θα πρέπει να ξεχαστούν», τόνισε με καθαρό λόγο ο Πρόεδρος της Γαλλίας.
Από την άλλη πλευρά, η παρουσία γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα προς τους ανά τον πλανήτη μεγάλους επενδυτές ότι το κλίμα στη χώρα μας άλλαξε και ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες επενδυτικές κινήσεις. Με εξίσου εμφατικό τρόπο ο γάλλος Πρόεδρος παρείχε ισχυρή στήριξη προς τον Αλ. Τσίπρα, τείνοντας με τον τρόπο αυτό χείρα βοηθείας σε μια περίοδο που η κυβέρνηση υφίσταται τη φθορά της πολιτικής που εφαρμόζει.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους», ήταν η σαφέστατη τοποθέτησή του, την ίδια στιγμή που το Βερολίνο και οι δορυφόροι του αρνούνται να αποδεχτούν την αναγκαιότητα αυτή. Εξήγησε ωστόσο ότι δεν μπορούν να ρυθμιστούν ταυτόχρονα όλα τα θέματα και πως συζητήσεις για το χρέος θα γίνουν ξανά στις αρχές του 2018. «Τότε θέλω να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και από την άλλη το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που συζητήσαμε τους προηγούμενους μήνες και όχι να ζητά διαρκώς καινούργια πράγματα», επισήμανε ο γάλλος Πρόεδρος.
Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε κατ επανάληψη στην ανάγκη η χώρα μας να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, όχι διότι τις ζητάει το Eurogroup, αλλά επειδή είναι απαραίτητες για τους Έλληνες. Επισήμανε ωστόσο ότι «όσο θα γίνεται αυτό, το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να θέτει νέους όρους και όλοι οι εμπλεκόμενοι να παραμείνουν προσηλωμένοι σε αυτό το πρόγραμμα, ώστε να είναι το τελευταίο για την Ελλάδα». Εμφανίσθηκε πάντως αισιόδοξος όσον αφορά τις προοπτικές της χώρας μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε ανάκαμψη, πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας κι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα». Ο γάλλος Πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τυχόν ελληνικές υπέρμετρες φιλοδοξίες, έσπευσε να τονίσει ότι η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να προωθήσει και άλλες, διότι βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο τον Αύγουστο του 2018, όταν και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα, η Ελλάδα να χρειαστεί ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ο κ. Μακρόν ήταν ξεκάθαρος: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε στη λογική της εξόδου από την κρίση. Φυσικά η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τέτοια βοήθεια, έχουμε την τεχνική κατάρτιση στην Ευρώπη για να το κάνουμε αυτό, έχουμε τον ESM». Ο κ. Μακρόν χαρακτήρισε θετική την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, διότι έτσι εξομαλύνεται αρκετά -όπως είπε- η κατάσταση. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλα ρυθμίστηκαν, καθώς υπάρχει ακόμη δρόμος για να παγιωθεί αυτή η εμπιστοσύνη», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Το ζήτημα για την Ελλάδα είναι να ξαναβρεί τη χρηματοπιστωτική της κυριαρχία. Για να τη βρει, πρέπει να υπάρξει συνέχεια της εξόδου στις αγορές, να συνεχιστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».
Δεν ήταν λίγες οι φορές που στη διάρκεια των ομιλιών του ή των συνεντεύξεών του στα ελληνικά ΜΜΕ ο γάλλος Πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Αλ. Τσίπρα κι εξήρε τις προσπάθειες του ιδίου αλλά και συνολικά της κυβέρνησης. Μίλησε για το θάρρος που επέδειξαν στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και για να παραμείνει η εμπιστοσύνη στη χώρα από τους κατόχους ελληνικού χρέους. Έκανε ακόμη μνεία στις προσπάθειες που κατέβαλαν προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη, ενώ υπήρχαν ισχυρές πιέσεις προκειμένου να απομακρυνθεί.
***
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Αμφισβήτηση των συνόρων μας είναι αμφισβήτηση των συνόρων της ΕΕ – Σκόπια και Αλβανία υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική!
Αναφορά στα μείζονα εθνικά θέματα, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, στη διάρκεια της προσφώνησής του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Εμ. Μακρόν.
Για το Κυπριακό, επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Τόνισε ωστόσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου «δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων». Κάτι τέτοιο, όπως είπε, είναι αντίθετο προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, επιπλέον θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως προς τα ελληνικά σύνορα, σημείωσε ότι αυτά έχουν ορισθεί οριστικά και αμετάκλητα με τη Συνθήκη της Λωζάννης. «Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πόσω μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε. Επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα θέλει μια Τουρκία δημοκρατική, ευημερούσα και με ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά αυτό προϋποθέτει από την πλευρά της Τουρκίας έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. «Οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. «Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Αλλά είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούμε και τα εθνικά μας θέματα που είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο έλληνας Πρόεδρος.
Τέλος, όσον αφορά τα Σκόπια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι όσο επιμένουν στη χρησιμοποίηση ενός ονόματος που, πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους πορεία. Παρεμφερές ήταν το μήνυμά του και προς την Αλβανία: «Όταν προβαίνει σε πράξεις οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως, π.χ., η πρόσφατη ωμή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική».
***
Παυλόπουλος προς Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των ευρωπαίων εταίρων της παρείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος προς τον γάλλο ομόλογό του Εμ. Μακρόν στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Εξέφρασε όμως παράλληλα την πεποίθηση ότι και «οι ευρωπαίοι εταίροι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί», ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πρόσθεσε ακόμη ότι η μεν Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερασπιζόταν την ιστορική της ταυτότητα δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της.
Στις δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε προς τον Εμ. Μακρόν τη βεβαιότητα ότι η Γαλλία θα εκπληρώσει την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά και ως προς τον πλανητικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξειδικεύοντας περαιτέρω, σημείωσε ότι η αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κινείται σε τρεις κυρίως άξονες: Κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας – Ανάπτυξη επαρκής και βιώσιμη – Υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού.
Στις δηλώσεις του ο γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι κυβερνήσεις της χώρας του τα τελευταία χρόνια προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν και αυτές που χρειάζεται να υλοποιηθούν, ενώ έκανε μνεία στα δεινά που υπέστησαν οι Έλληνες λόγω της λιτότητας και των Μνημονίων. «Έγιναν πολλές θυσίες», τόνισε. «Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβό τίμημα. Και σήμερα θα πρέπει να βρούμε ένα πνεύμα συμφιλίωσης μεταξύ της ευθύνης, μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και μεταξύ της απαραίτητης αλληλεγγύης που πρέπει να δείξει η Ευρώπη», συμπλήρωσε ο γάλος Πρόεδρος.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε εκτενώς στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα την τελευταία δεκαετία. «Με πολύ θάρρος, έχετε αντισταθεί, έχετε αντέξει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε τον κ. Παυλόπουλο ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας.