Οι Αλβανοί πήραν, εμείς ούτε φράγκο…

Την ίδια στιγμή διαβάσαμε σε ξένα πρακτορεία την είδηση ότι οι ΗΠΑ έδωσαν την πρώτη δόση από τη συμφωνημένη βοήθεια προς την Αλβανία, που εκτός των άλλων περιλαμβάνει και 248 Humvees, τα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς που πολύ συχνά βλέπουμε στις μάχες στο Ιράκ και στη Συρία. Απλώς, αυτό που δεν καταλάβαμε είναι για ποιον λόγο οι αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται αυτού του είδους τα οχήματα…

***

Για γιορτές και πανηγύρια είναι η κυρία;

Θα μας παρεξηγήσουν ίσως για την ενασχόλησή μας με τη δραστηριότητα της αναπληρώτριας γενικής γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Κυριακής Τεκτονίδου. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η εν λόγω κυρία, απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε από το ΥΠΕΞ, παρευρέθη το Σάββατο 26.8.2017 στη Γιορτή Σταφυλιού και Τρύγου 2017 που συνδιοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης (ΔΕΠΠΑΘ), η Δημοτική Κοινότητα Ν. Ρυσίου και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ν. Ρυσίου «Η Αρετσού» στο Αθλητικό Κέντρο Ν. Ρυσίου. Η γιορτή -όπως ενημερώνει η ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, που αποτελεί και τον καθρέφτη της χώρας στο εξωτερικό- πλαισιώθηκε από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, παραδοσιακά χορευτικά σύνολα) και περιλάμβανε έκθεση ποικιλιών σταφυλιού των παραγωγών της περιοχής και έκθεση κρασιού και τσίπουρου.

• Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η προηγουμένη δραστηριότητα της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως ήταν στις… 21 Ιουνίου, όταν και εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις «εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κιλκίς για την 104η επέτειο από την ιστορική μάχη και απελευθέρωση της πόλης»…

***

• Σημαντικό ρόλο κατά την επίσκεψη του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα είχε και η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας, πρέσβης κ. ʼγη Μπαλτά, η οποία πρόκειται να αναλάβει την πρεσβεία μας στο Παρίσι και αναμένεται να δώσει τον δικό της παλμό εξωστρέφειας στη γαλλική πρωτεύουσα.

***

Τα δικά μας χαρτιά ποια είναι;

Μήπως η κυβέρνηση και ο Νίκος Κοτζιάς θα πρέπει να προετοιμάζονται για όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις; Η ξεκάθαρη θέση για στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας έχει ένα όριο. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Αν η Γερμανία και η Αυστρία και όσες άλλες χώρες τις ακολουθήσουν ταχθούν υπέρ ενός νέου και διαφορετικού πλαισίου των σχέσεων με την Τουρκία, η Αθήνα τι ακριβώς θα πράξει;

• Η ειδική σχέση με την Τουρκία διαμορφώνεται στη βάση των οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και της νέας γεωπολιτικής διασύνδεσης Ευρώπης – Τουρκίας. Η Αθήνα οφείλει από τώρα να διαμορφώσει τη στρατηγική της, ώστε η νέα αυτή ειδική σχέση να μην αφομοιώσει και αποδεχθεί ντε φάκτο τις τουρκικές αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και φυσικά τα τετελεσμένα στην Κύπρο.

• Στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσίπρας με τον ιταλό πρωθυπουργό κ. Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα θα υπογραφεί η παραχώρηση της ΕΡΓΟΣΕ, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στην ΕΕ, το Μεταναστευτικό, στο οποίο η Ιταλία φαίνεται να βρίσκει την άκρη, καθώς με τις άλλες χώρες του Νότου και κυρίως με τη Γαλλία και την Ισπανία έχουν έλθει σε συμφωνία με χώρες της Κεντρικής Αφρικής προκειμένου, έναντι οικονομικής και αναπτυξιακής βοήθειας, να συγκρατήσουν τα μεταναστευτικά ρεύματα προς τη Λιβύη και από εκεί προς την Ιταλία.

• Με την ευκαιρία, όμως, ο κ. Τσίπρας ίσως θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις για το εάν και πότε θα αποφασίσει η ιταλική πλευρά για την υπογραφή της συμφωνίας οριστικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία υποτίθεται ότι θα υπογραφόταν σε επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Ιταλία, η οποία όμως ακυρώθηκε λόγω των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015…

• Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η Ρώμη μάλλον «συγκινήθηκε» από τις παρεμβάσεις των Τιράνων, που μετά τη μονομερή ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Μπερίσα με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών καλοβλέπει άλλου είδους οριοθέτηση, ειδικά στο τριεθνές, όπου ενδεχομένως να έχει ορισμένα οφέλη.

• Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, φαίνεται πάντως ότι οι Αλβανοί εκμεταλλεύονται τώρα την αστοχία της οριοθέτησης ενός οικοπέδου που προσέφερε σε διαγωνισμό για έρευνες η Ελλάδα και πιθανόν σε μια νέα οριοθέτηση να επικαλύπτει μέρος της αλβανικής υφαλοκρηπίδας.

• Στο πλαίσιο της επιχείρησης διείσδυσης της Τουρκίας στα Βαλκάνια, δεν είναι μόνο το χρήμα που ρίχνει η ʼγκυρα για «ανθρωπιστική βοήθεια» που αφορά την αναστήλωση οθωμανικών μνημείων και τζαμιών και την ενίσχυση της διδασκαλίας του Κορανίου.

• Από τον Ιούλιο έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για την πρόσδεση μουσουλμανικών πληθυσμών με την Τουρκία, που έχει τη σφραγίδα του Ταγίπ Ερντογάν.

Και το σχέδιο αυτό δεν είναι άλλο από τη μετατροπή της επετείου της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 σε… εθνική γιορτή των μουσουλμάνων των Βαλκανίων.

• Από τον Ιούλιο, με μια σειρά από εκδηλώσεις, με επίκεντρο τα Σκόπια και το Τέτοβο, την Πρίστινα, τα Τίρανα αλλά και τη Θράκη, «τιμήθηκε» η αντίσταση στο πραξικόπημα και μέσω αυτών των εκδηλώσεων επιχειρήθηκε να αναδειχθεί η επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

• Στο Κόσοβο ο Χασίμ Θάτσι είχε δηλώσει ότι οι θεωρούμενοι ως τρομοκράτες στην Τουρκία είναι τρομοκράτες και για το Κόσοβο, ενώ στα Τίρανα είναι γνωστό ότι υπήρξε ευθεία τουρκική παρέμβαση προκειμένου να κλείσουν οργανώσεις και σχολεία που λειτουργούσαν με τη στήριξη του Γκιουλέν.

• Στην εκδήλωση που οργανώθηκε από την τουρκική πρεσβεία στα Σκόπια συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργοί αλβανικής καταγωγής, ενώ στα Τίρανα παρευρέθη ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτές και χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της οργάνωσης «Τσαμουριά» και ο αντιδήμαρχος Τιράνων.

• Στις εκδηλώσεις στη Θράκη πρωτοστάτησαν οι ψευδομουφτήδες, το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ και η «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης, ενώ η κεντρική εκδήλωση με τίτλο «Τελετή Τιμής των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου» οργανώθηκε στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής με την παρουσία δύο τουλάχιστον μειονοτικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ…

• Με όχημα είτε τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται απευθείας από την τουρκική οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακής συνεργασίας (ΤΙΚΑ) είτε τα κατά τόπους προξενεία και πρεσβείες, οργανώθηκαν προσευχές στη μνήμη των «θυμάτων» καθώς και για υγεία και μακροημέρευση του Ταγίπ Ερντογάν.

• Βεβαίως, όπως προέκυψε και στη Θράκη, δημιουργείται ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, καθώς επιχειρείται ο διχασμός μεταξύ των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας και η δαιμονοποίηση πολιτών μιας τρίτης χώρας, οι οποίοι, χωρίς να παρανομούν στο πλαίσιο των νόμων της χώρας τους, συνδέονται με το δίκτυο σχολείων και οργανισμών του Φετουλάχ Γκιουλέν ή απλώς είναι συμπαθούντες του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ