Κι άλλη τρύπα

@Το πρόβλημα της έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων για διπλή ασφάλιση (παράλληλη) από τον ΕΦΚΑ μετά τον νόμο Κατρούγκαλου αντιμετωπίζουν όλα τα πρώην Ταμεία που ενσωματώθηκαν στον ΕΦΚΑ (ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.), αφού ακόμη δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας. Όπως, επίσης, δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση αλλά και άλλες λεπτομέρειες επί ασφαλιστικών θεμάτων.

@Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από την κ. Αχτσιόγλου προβλέπεται και ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑΕΠ, που ήταν μπλοκαρισμένες για περίπου ενάμιση χρόνο (ποτέ δεν είναι αργά… θα μπορούσε και περισσότερο με την εξαιρετική… ασφαλιστική μεταρρύθμιση των Κατρούγκαλου – Πετρόπουλου). Σημειωτέον ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στο επικουρικό ταμείο, εκτός του ΕΦΚΑ, αφού υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμότητες σε συντάξεις και εφάπαξ.

@Κατά δήλωση του τομεάρχη της ΝΔ κ. Βρούτση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο ΕΦΚΑ θα έπρεπε σε συνθήκες αναλογικής ισορροπίας να απορροφήσει μέχρι και τον Ιούλιο του 2017 ποσό 5,19 δισ. ευρώ, ενώ απορρόφησε 5,6 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή 410 εκατ. ευρώ περισσότερα. Και να σκεφτεί κανείς ότι έχουν παγώσει την απονομή συντάξεων σε πάνω από 300.000 δικαιούχους, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

@Το νέο μοντέλο του μελλοντικού ασφαλιστικού συστήματος εικάζεται ότι θα είναι κάπως έτσι:

Πρώτος πυλώνας: Βασική κρατική σύνταξη (υποχρεωτική, ανταποδοτική, ενιαία), επικουρική κρατική σύνταξη (υποχρεωτική, ανταποδοτική).

Δεύτερος πυλώνας: Επαγγελματικά Ταμεία (προαιρετική υπαγωγή).

Τρίτος πυλώνας: Προσωπικά προγράμματα συνταξιοδότησης.


Σχολιάστε εδώ