Θηριώδης η στήριξη των έξω στον Τσίπρα

Η εισαγωγή αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ…

Η Ελλάδα ήταν ο πρώτος του προορισμός μετά την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του. Και αυτή η επιλογή κάτι σήμαινε, πολύ περισσότερο για εμάς. Από τη στιγμή που μας έχουν κολλήσει την ταμπέλα εκείνου που χαλάει την πιάτσα και βγαίνει έξω από τη γραμμή. Οκτώ χρόνια τώρα, είμαστε στην απομόνωση… Το να έρχεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, μιας χώρας του ίδιου μεγέθους, από κάθε άποψη, με τη Γερμανία, μοιάζει με δώρο για τη χώρα. Και όσο κι αν ήταν κάποιες ώρες παραπάνω από μια μέρα, τα συμπεράσματα και κυρίως τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν ήταν μια μεγάλη ανάσα, γιατί δείχνουν ότι κάτι αλλάζει.

Αυτό προκύπτει από τις εκτιμήσεις – διαπιστώσεις εκείνων που έζησαν από κοντά τον Μακρόν. Λίγες λέξεις τα λένε όλα: Θηριώδης είναι η στήριξη των έξω προς τον Τσίπρα! Και αυτή η πληροφορία δεν προέρχεται από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Είναι έξω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Το κλίμα από έξω μετέφερε ο γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος δεν έκρυψε καμία στιγμή την εκτίμησή του προς τον έλληνα πρωθυπουργό. Με πιο τρανταχτή απόδειξη τη στιγμή του αποχαιρετισμού στο αεροδρόμιο, λίγο πριν ανέβει ο Μακρόν τα σκαλιά του αεροπλάνου. Έξω από πρωτόκολλα, αγκαλιάστηκαν και οι χειραψίες ήταν θερμές.

Εντελώς διαφορετικό ήταν το κλίμα από πλευράς Μακρόν προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αρχικά, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στο πρόγραμμα του Προέδρου της Γαλλίας δεν προβλεπόταν συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Έγιναν πολλές παρεμβάσεις, και μάλιστα από υψηλά ιστάμενους, για να δεχθεί ο Μακρόν να δει τον αρχηγό της ΝΔ.

Το Βατερλώ του Κυριάκου

Φαίνεται, όμως, ότι κάθε άλλο παρά του πάνε καλά του Κυριάκου τα πράγματα. Στη συνάντηση που είχε με τον Σόιμπλε, στον οποίο εξέθεσε τα σχέδιά του έτσι και γίνουν εκλογές, προκάλεσε, σύμφωνα με καλές πηγές, πλήρη απογοήτευση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. Και σύμφωνα με διαρροές, ο Μητσοτάκης είναι κομμένος από το Βερολίνο.

Να σημειώσουμε ότι για άλλη μια φορά πολύ σημαντικός για τη χώρα ήταν ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και οι… κάθε είδους παρεμβάσεις του. Ακόμη και για την ομιλία του Μακρόν στην Πνύκα αλλά και για τη βόλτα του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας στην Ερμού. Και η εικόνα της Ελλάδας που έφτασε στην άλλη άκρη του κόσμου ήταν ότι η χώρα μας είναι τόσο ασφαλής, που ακόμη και ο Πρόεδρος της Γαλλίας μπορεί να περπατάει στο κέντρο της Αθήνας χωρίς συνοδεία από στρατιά αστυνομικών, να μιλάει με τους πολίτες και να φωτογραφίζεται μαζί τους.


Σχολιάστε εδώ