Εμβολιασμός των κατοικίδιων ζώων (σκύλων)
Είναι απαραίτητο να εμβολιάζονται όλα τα ζώα, ακόμη και εκείνα που βγαίνουν ελάχιστα έως και καθόλου έξω από το σπίτι. Η μετάδοση των λοιμωδών νοσημάτων γίνεται συνήθως από την επαφή των ζώων μεταξύ τους.
Τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά αφορούν τα παρακάτω νοσήματα:
Παρβοεντερίτιδα (τύφος). Ιογενές νόσημα το οποίο προσβάλλει τον εντερικό βλεννογόνο των ζώων, με κύρια συμπτώματα την ανορεξία, αιμορραγική διάρροια και έμετο. Έχουν διαπιστωθεί και αιφνίδιοι θάνατοι κουταβιών από προσβολή του μυοκαρδίου. Η εργαστηριακή διάγνωση γίνεται εύκολα και ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στα κόπρανα.
Νόσος του Carre (μόρβα). Ιογενές νόσημα το οποίο προσβάλλει το αναπνευστικό, το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Η πρόγνωση είναι δυσμενής και συνήθως η κατάληξη είναι ο θάνατος του ζώου. Η εργαστηριακή διάγνωση είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Ηπατίτιδα από αδενοίο τύπου 2.
Λεπτοσπείρωση που οφείλεται σε Leptospira Canicola και Leptospira Icterohaemorrhagiae.
Εντερίτιδα από κοροναϊό. Ο κοροναϊός προκαλεί γαστρεντερίτιδα και, σπάνια, αναπνευστικά. Τα ποσοστά θνησιμότητας, με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, δεν είναι υψηλά.
Λύσσα. Ιδιαίτερα σοβαρή ζωοανθρωπονόσος. Τα τελευταία πενήντα και πλέον χρόνια δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα λύσσας σε σκύλο ή άνθρωπο. Είναι υποχρεωτικός από τον νόμο ο ετήσιος εμβολιασμός των σκύλων. Ισχυρισμοί ότι το εμβόλιο έναντι του ιού μειώνει την οσφρητική ικανότητα του σκύλου δεν ευσταθούν επιστημονικά.
Αναπνευστική νόσος που προκαλείται από τον ιό της Parainfluenza και της Bordetella bronchiseptica.
Τα παραπάνω εμβόλια πρέπει να επαναλαμβάνονται μία φορά τον χρόνο. Συνήθως δεν προκαλούν καμία παρενέργεια στον οργανισμό, αλλά συστήνεται η παρακολούθηση του ζώου μία ώρα μετά τον εμβολιασμό, έτσι ώστε αν το ζώο σας εμφανίσει αλλεργική αντίδραση να προσκομιστεί άμεσα στον κτηνίατρο.