Βάλτωσε ο Μητσοτάκης
Οι ιδεολογικές παλινωδίες, πότε τα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά και πότε η συμπόρευσή του με τον Άδ. Γεωργιάδη σε δεξιές ατραπούς, προκαλούν σύγχυση ως προς την κατεύθυνση που σκοπεύει να ακολουθήσει. Οι λανθασμένοι χειρισμοί σε σημαντικά ζητήματα αλλά και σε ελάσσονος σημασίας (π.χ. υπόθεση Τραγάκη) ολοκληρώνουν μια εικόνα ασυνέπειας και αναποτελεσματικότητας. Αποτέλεσμα;
Παρά τα όσα δραματικά έχουν βιώσει οι πολίτες τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, δυσπιστία ή ακόμη και άρνηση τη Νέα Δημοκρατία. Εξ ου και το 22,6% στην πρόσφατη δημοσκόπηση, όσο ακριβώς έχει στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων 8-10 μηνών. Πολύ μακριά από την αυτοδυναμία, που αποτελεί τον διακαή πόθο του κ. Μητσοτάκη.
«Αν μετά από όσα συνέβησαν όλους αυτούς τους μήνες δεν μπορέσαμε να φέρουμε πιο κοντά σε μας τον κόσμο, πότε θα τα καταφέρουμε;», είναι η εύλογη απορία γαλάζιων βουλευτών. «Τι πρέπει δηλαδή να γίνει; Να έχουμε λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς;», συμπληρώνουν. Οι πιο ψύχραιμοι ωστόσο δίνουν τη δική τους εξήγηση για το δημοσκοπικό τέλμα της παράταξης. «Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να τους δώσουμε μια ελπίδα για το μέλλον. Κι εμείς τι τους λέμε; Πράγματα γενικά και αόριστα», επισημαίνουν.
Αν και έχουν περάσει είκοσι μήνες από την ανάδειξη του Κυρ. Μητσοτάκη στην αρχηγία, δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων για όλα τα μείζονος σημασίας ζητήματα. Αποσπασματικά μόνο και χωρίς ουσιαστικές (πειστικές) διευκρινίσεις. Αν και περισσότερα από 50-60 στελέχη, υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Χατζηδάκη, επεξεργάζονται όλο αυτό το διάστημα τις θέσεις της παράταξης, συνολικό αποτέλεσμα δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα. Ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο ότι ο λόγος της Νέας Δημοκρατίας δεν πείθει είναι και το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (60%) τάσσεται κατά των εκλογών και υπέρ της παράτασης της θητείας της σημερινής κυβέρνησης. Το αφήγημα περί πολιτικής αλλαγής συγκινεί μόλις τρεις στους δέκα πολίτες.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν στελέχη -και δεν είναι λίγα- που πιστεύουν ότι ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Αντίθετα, θεωρούν ότι αν η κυβέρνηση καταφέρει να βγει αλώβητη μέχρι το τέλος του 2017, οι πιθανότητες να αρχίσει να ανακάμπτει στις αρχές του 2018 είναι πολλές. Πόσω μάλλον αν το ερχόμενο καλοκαίρι η χώρα βγει έστω και τυπικά (η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι το 2050) από το καθεστώς των Μνημονίων. Αυτήν ακριβώς την εξέλιξη θα εκμεταλλευτεί τα μέγιστα, πολιτικά και επικοινωνιακά, ο Αλ. Τσίπρας.
Επικοινωνιακό «Βατερλώ»
Το δημοσκοπικό τέλμα αποδίδεται από ορισμένους στην παταγώδη αποτυχία της παράταξης στον επικοινωνιακό τομέα. Ιδίως δε στο διάστημα της θερινής περιόδου, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτρεχε (δεύτερο και καταϊδρωμένο…) πίσω από την κυβέρνηση, πέφτοντας στις αλλεπάλληλες παγίδες που έστηνε το Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι, ενώ ζητήματα μείζονος σημασίας ήταν σε πλήρη εξέλιξη, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ή και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τη μία έψαχναν να βρουν πού πήγε διακοπές ο πρωθυπουργός και την άλλη γιατί δεν πήγε φαντάρος ο υπουργός Παιδείας. Σπατάλησε χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο για θέματα όπως η σημαία και η προσευχή στα σχολεία ή στις επικρίσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την επάρκεια της Πυροσβεστικής, αντί να προχωρήσει στην άσκηση σκληρής κριτικής στην κυβέρνηση για θέματα οικονομίας, συντάξεων, φορολογίας κ.ά., που βρίσκονται στην επικαιρότητα και στην αιχμή του ενδιαφέροντος των πολιτών.