Ψηφιακές όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο σε μία τετραετία

Ο στόχος είναι η αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών η δημιουργία νέων σύγχρονων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου και ταυτόχρονα η βελτίωση, απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Έτσι, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, το 2020 θα οδηγηθούμε σε ένα σύγχρονο, αξιοκρατικό, διαφανές και αποτελεσματικό ψηφιακό Δημόσιο, όπου όλες οι βασικές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο θα ολοκληρώνονται μέσω του υπολογιστή, της ταμπλέτας ή του κινητού τηλεφώνου και όχι κατʼ ανάγκη μέσα από τη φυσική παρουσία στις δημόσιες υπηρεσίες.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε πως μεγάλο μέρος αυτού του στόχου περνάει μέσα από το Κτηματολόγιο, το Δασολόγιο, τις συναλλαγές γης και γενικότερα ό,τι αφορά τις συναλλαγές της (δημόσιας και ιδιωτικής) ακίνητης περιουσίας και τη διαχείριση των γεωχωρικών δεδομένων (π.χ. αεροφωτογραφίες, διοικητικά όρια, οδικό δίκτυο), τα οποία αποτελούν το 80% των δημόσιων πληροφοριών κάθε ευρωπαϊκής χώρας.

Μακάρι να… πλησιάζει η ημέρα που ο πολίτης θα παραγγέλνει, θα πληρώνει και θα λαμβάνει ψηφιακά πιστοποιητικό ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο.

***

Είπαμε, «άπαξ δάσος, πάντα δάσος»

Όλες οι καμένες εκτάσεις θα διατηρήσουν τον δασικό χαρακτήρα τους στους δασικούς χάρτες, οι οποίοι θα ενημερώνονται με την απόφαση κήρυξης αναδάσωσης, σε όποια χρονική στιγμή και αν αναρτηθούν ή κυρωθούν. Αυτό ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλο­ντος Σωκράτης Φάμελλος μετά την έκδοση εγκυκλίου σχετικά με τα μέτρα προστασίας των πυρόπληκτων περιοχών. Οι περιοχές αυτές θα κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες αφού αποτυπωθούν από δορυφόρο. Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου λήγει η ημερομηνία ανάρτησης των δασικών χαρτών και ο υπουργός κάλεσε τους εννέα εναπομείναντες δήμους αλλά και τους πολίτες που δεν έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις τους να το πράξουν.

***

Ο μεγάλος… (ασφαλιστικός) αδελφός

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία το Κέ­ντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πηγές αποπληρωμής των πολιτών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αντίστοιχη με αυτή της εφορίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πρόσβαση σε τράπεζες, χρηματιστηριακές, επιμελητήρια και φυσικά σε ό,τι έχει να κάνει με την ακίνητη περιουσία. Συνεπώς, συμβολαιογραφικά γραφεία, υποθηκοφυλακεία και κυρίως ο φορέας του Κτηματολογίου θα πρέπει να απαντούν σε ερωτήματα του Κέντρου Είσπραξης εντός δέκα ημερών σχετικά με την ακίνητη περιουσία των οφειλετών σε όλη τη χώρα. Ένας ακόμα λόγος άμεσης ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου…

***

Οριστικοποιούνται οι πρώτες κτηματολογικές εγγραφές…

Πριν από έναν μήνα, ύστερα από 14 χρόνια ενημέρωσης των πολιτών και των αρμόδιων φορέων, οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες εγγραφές στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, οι οποίες αγγίζουν τις 10.000. Μία στις δέκα ιδιοκτησίες εμφανίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και έτσι σχεδόν 1.000 ακίνητα θα περιέλθουν -αυτόματα και αμετάκλητα- στο κράτος, αν και υπολογίζεται πως το 70%-80% αυτών είναι ήδη δημόσια ή δημοτικά. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί -επίσημα- ο μηχανισμός μεταβίβασής τους, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου στο Άστρος Αρκαδίας και στις 22 Σεπτεμβρίου στο Μαρτίνο Φθιώτιδας αναμένεται η λήξη της αντίστοιχης προθεσμίας για τους εκεί ιδιοκτήτες.


Σχολιάστε εδώ