Φοβούνται φιάσκο στην εκλογή αρχηγού από το διαδίκτυο

Όπως είχε ήδη γράψει το «Π» από την περασμένη βδομάδα, παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό τίθεται με ιδιαίτερη ένταση πρωτίστως από τον Σταύρο Θεοδωράκη, υπήρχαν και υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις, πρωτίστως από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για το αν μπορεί με την ψηφοφορία μέσω Internet να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της ψηφοφορίας, η μοναδικότητα της ψήφου και να αποφευχθεί το ότι ένα άτομο μπορεί να ψηφίσει πάνω από μια φόρα από διαφορετικούς υπολογιστές ή με διαφορετικούς κωδικούς.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν με έμφαση: «Όποιος επιθυμεί να πάρει το ρίσκο της αποτυχίας και του φιάσκου που υπήρξε στην πρώτη ψηφοφορία για εκλογή αρχηγού της ΝΔ, που τελικά ματαιώθηκε, ας το πάρει και ας βγει δημόσια να το πει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για διασυρμό». Μάλιστα, όπως έγραφε και την προηγούμενη βδομάδα το «Π», στο ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένοι να στήσουν κάλπες και στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας και οπουδήποτε ζητηθεί στο εξωτερικό.

Η επιτροπή Αλιβιζάτου συζητεί διαρκώς αυτό το θέμα, αλλά για την ώρα δεν φαίνεται να βρίσκει λύση, καθώς ουδείς μπορεί να δώσει τις απαραίτητες τεχνικές εγγυήσεις για τη μοναδικότητα της ψήφου και το αδιάβλητο. Μάλιστα, στην επίσημη ανακοίνωση της επιτροπής, την Παρασκευή, το θέμα της ψηφοφορίας μέσω Internet έμεινε ανοικτό και θα απασχολήσει εκ νέου τα μέλη της επιτροπής, τα περισσότερα εκ των οποίων φαίνεται να έχουν σοβαρούς ενδοιασμούς και ενστάσεις για ψήφο μέσω Internet. Χαρακτηριστική των επιφυλάξεων και της δυστοκίας που υπάρχει για το μείζον αυτό ζήτημα στην επιτροπή είναι η επίσημη ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε την Παρασκευή, αναφορικά για τις διαδικασίες εκλογής επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς:

«Όσον αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, η επιτροπή δηλώνει ότι έχει αποφασίσει να εξαντλήσει όλες τις τεχνικές δυνατότητες ώστε, εκτός από τη διά ζώσης ψηφοφορία, να διεξαχθεί και ψηφοφορία εξ αποστάσεως. Επιφυλάσσεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της με βάση τις προτάσεις των ειδικών, υπό τον απαράβατο όρο ότι θα διασφαλισθεί σε κάθε περίπτωση η μυστικότητα και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας, σε συνδυασμό με την ακεραιότητα του δικτύου.

Ανοιχτό επίσης παραμένει και το θέμα του αριθμού των debates που θα έχουν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα.

Με βάση την ανακοίνωση, οι κανόνες διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς έχουν ως εξής:

Οι κάλπες θα στηθούν στις 5 Νοεμβρίου, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 12 Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου, μαζί με παράβολο των 2.000 ευρώ.

Ως την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου θα χρειαστεί να καταθέσουν και 1.000 υπογραφές από τουλάχιστον επτά περιφέρειες της χώρας, με μίνιμουμ 50 υπογραφές από καθεμιά από αυτές. Οι υποψηφιότητες θα επικυρωθούν στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία θα κληθούν να συνεισφέρουν με το ποσό των 4 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται διαφορετικό ποσό για νέους και για άνεργους. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταβληθεί για την κάλυψη της δαπάνης της εκλογικής διαδικασίας.

***

Πασαρέλα υποψηφίων

Ο χορός των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς συνεχίζεται, καθώς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο Σταύρος Θεοδωράκης (επικεφαλής του Ποταμιού) αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος άφησε και ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ αναμένεται, πλην απροόπτου, να ανακοινώσει υποψηφιότητα και ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ενιαίο κόμμα θέλει η ΔΗΜΑΡ

Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιοποιήσει ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος την απόφασή του σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ο ίδιος, σε πρόσφατες κομματικές συνεδριάσεις, δεν άνοιξε τα χαρτιά του, ξεκαθάρισε όμως προς κάθε κατεύθυνση πως στόχος είναι ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Θεωρεί δε απαραίτητη την αποσαφήνιση της μορφής του νέου φορέα και, όπως υποστηρίζει, αυτό μπορεί να γίνει μέσω της διπλής κάλπης, προκειμένου να αποφασίσει η βάση της Κεντροαριστεράς για όλα.

Αν και θεωρεί θετικό γεγονός την ύπαρξη πολλών υποψηφιοτήτων, εκτιμά πως ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων χωρίς διακριτές πολιτικές θέσεις μπορεί να εξελιχθεί σε πασαρέλα για προσωπικές στρατηγικές, ενώ θα έπρεπε μέσω της διαδικασίας εκλογής επικεφαλής να είναι η πολιτική στο προσκήνιο. Ο κ. Θεοχαρόπουλος πιστεύει πως είναι απαραίτητες οι διασφαλίσεις και πιθανά η δέσμευση όλων για την παρουσία τους την επόμενη ημέρα της διαδικασίας, ώστε να μη χαθούν όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στην Κεντροαριστερά, ενώ ο ίδιος, από την πλευρά της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, εμμένει στον δρόμο της ανανέωσης και της ενότητας.

***

Διά χειρός…

…του πολιτικού συντάκτη Άρη Ραβανού, από τα «Αιρετικά» του στα «Νέα» με τίτλο «Ποιους ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ;»:

ΠΑΣΟΚ: Η μαγική λέξη…

«Η συζήτηση έχει ανοίξει και θα διευρυνθεί με τις πολλές υποψηφιότητες για ένα κόμμα που ακόμα δεν έχουμε δει και δεν ξέρουμε τις ιδεολογικές του θέσεις. Απλά γνωρίζουμε ότι κοινή εκτίμηση είναι να εκφράσει τη σύγχρονη, ευρωπαϊκή, προοδευτική και μεταρρυθμιστική Κεντροαριστερά. Αρκεί αυτό; Γιατί κάλλιστα μπορεί κανείς να θέσει το ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε δεύτερο ρόλο. Η μαγική λέξη όμως είναι: ʽʽΠΑΣΟΚʼʼ. Αυτός ο ιστορικός τίτλος δεν πρέπει να χαθεί μέσα στη διαδικασία αναγέννησης του χώρου. Τώρα γιατί ενοχλούνται κάποιοι για το ΠΑΣΟΚ και το οικόσημό του είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί άμεσα. Οι υποψήφιοι αρχηγοί έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν στο ζήτημα. Εξάλλου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πριν από τρία χρόνια σημείωσε: ʽʽΤο ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται, δεν διαλύεται, δεν υποστέλλει τη σημαία τουʼʼ. Άδικο έχει;».


Σχολιάστε εδώ