Τρία βήματα που οδηγούν στη μεγάλη ανάσα…

Τρέχει δε με τέτοια ταχύτητα, που από τώρα κλείνει η TUI (ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς οργανισμούς της Ευρώπης) ξενοδοχεία για του χρόνου, σε τιμές 177 ευρώ το δωμάτιο! Και όπως επισημαίνουν οικονομικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι, η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ φθάνει στο 40%!

Τα σύννεφα όμως παραμένουν, με την επόμενη μέρα να μην ξεκαθαρίζει και την αγωνία να μην επιτρέπει κάποια αισιοδοξία ότι το οκτάχρονο μαρτύριο τελειώνει, απελευθερωνόμαστε από τα δεσμά των Μνημονίων και των γκαουλάιτερ…

Και αυτό το σηματοδότησε η Μέρκελ με τη δήλωσή της ότι δεν υπάρχει περίπτωση ελάφρυνσης του χρέους, ξεκόβοντας κάθε συζήτηση για «κούρεμα»-ρύθμιση και υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μπει στον σωστό δρόμο. Την επομένη, μάλιστα, έσπευσε ο άλλος φίλος μας, ο οποίος θέλει να του στήσουμε και άγαλμα, ο Σόιμπλε, να πλειοδοτήσει, τονίζοντας ότι «η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και ανακάμπτει» και επισημαίνοντας ότι «μια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα έστελνε λάθος μήνυμα στην Αθήνα». Σκάσε και προχώρα, ήταν η στυγνή εντολή του.

Η Ελλάδα, όμως, έχει όπλα που της δίνουν τη δυνατότητα να αγνοήσει τα γερμανικά τελεσίγραφα. Αρκεί να τα αξιοποιήσει σωστά.

Αυτό υποστηρίζουν με πάθος έμπειροι παράγοντες της οικονομίας της Αγοράς και όχι των κλειστών γραφείων.

Και μάλιστα δεν διστάζουν να καταθέσουν την άποψή τους για το τι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, και όχι αύριο και μεθαύριο…

Τα τρία κρίσιμα κλειδιά

Τρία είναι τα κλειδιά που θα ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από την οκτάχρονη σκλαβιά.

• Το ένα ακούει στις μαγικές λέξεις «perpetual bonds» (ομόλογα που ισχύουν στο διηνεκές) και βάζει τέρμα στον μόνιμο εκβιασμό με το χρέος, με το οποίο θέλουν να μας έχουν στον αιώνα τον άπαντα δεμένους, αρνούμενοι να κάνουν «κούρεμα». Τα ομόλογα αυτά δεν λήγουν ποτέ και πληρώνεται κουπόνι-τόκος στο διηνεκές. Στο χέρι μας, λένε, είναι να μετατρέψουμε μονομερώς όλο το χρέος σε perpetual. Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον μας; Ότι θα πληρώνουμε τους τόκους για τα δάνεια που έχουμε εκδώσει, χωρίς όμως να έχουμε το πρόβλημα της αναχρηματοδότησης, που τα επόμενα χρόνια θα ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Και έτσι θα συντηρείται το χρέος με τα χαμηλά επιτόκια της περασμένης δεκαετίας και δεν θα βρεθούμε σε λίγα χρόνια με το ίδιο ή και μεγαλύτερο χρέος, το οποίο μετά την αναχρηματοδότηση θα επιβαρύνεται με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο.

• Το δεύτερο λέγεται τράπεζες και λύση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην ξέρει ότι οι τράπεζες τύποις υπάρχουν, από τη στιγμή που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία για να ξαναπάρει μπροστά. Είναι στο κόκκινο και απλώς συντηρούνται με… ασπιρίνες. Συν το ότι πλέον λέγονται ελληνικές λόγω έδρας. Υπάρχει, όμως, στο… ντουλάπι το κλειδί για να βρεθεί η λύση που θα δώσει οξυγόνο. Αλλά χρειάζονται θαρραλέες, τολμηρές και άμεσες αποφάσεις, για να απαλλαγούν από τα καρκινώματα και να ξεκινήσει η επιστροφή στη ζωή.

Αυτό που προτείνεται είναι να δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μια τράπεζα –Bad Bank την ονομάζουν– με κεφάλαιο 20 δισ. ευρώ, ποσόν το οποίο θα αντληθεί από τα 54 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τα 86 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και η τράπεζα αυτή να πάρει όλα τα «κόκκινα» δάνεια από τις τέσσερις τράπεζες και να τους δώσει από 5 δισ. ευρώ για να αρχίσουν να λειτουργούν ουσιαστικά για την Αγορά και να πάρουν μπρος οι επιχειρήσεις. Και πλέον με τα «κόκκινα» δάνεια να ασχολείται η Bad Bank.

• Το τρίτο κλειδί είναι αυτό που θα ανοίξει την πόρτα για να περάσει η Ελλάδα στην επόμενη μέρα.

Είναι οι νέοι 25 – 30 χρονών και η εμπλοκή τους στην παραγωγή.

Το να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός και προγραμματισμός για να αξιοποιηθεί η νέα γενιά σε ένα άλλο μοντέλο παραγωγής, με το οποίο η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα, ώστε να μην ξαναμπεί σε περιπέτειες ανάλογες με αυτές που ζούμε οκτώ χρόνια τώρα και το χθες να γίνει ένας μακρινός εφιάλτης. Στο χέρι μας είναι. Πρωτίστως στα μπράτσα των 25άρηδων, που θα πάρουν τη σκυτάλη και θα πάνε την πατρίδα μας εκεί όπου η Ιστορία έχει αποδείξει ότι της αξίζει.

Το μπορούν. Αρκεί να υπάρχει σχέδιο και πάθος να το κάνουν πραγματικότητα.

***

Πετάει ο τουρισμός…

Όλα τα νούμερα, από τις αφίξεις, τη διαμονή στα ξενοδοχεία, τα χρήματα τα οποία χαλάνε οι ξένοι τουρίστες, που φέτος έχουν ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, επιβεβαιώνουν αυτό που κάθε Κυριακή με έμφαση επισημαίνουμε, ότι ο τουρισμός είναι αυτός που μπορεί να εκτοξεύσει άμεσα την οικονομία μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην έχει ανάγκη η Ελλάδα τους δυνάστες δανειστές.

Μόνο το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου χάρη στις καλές επιδόσεις του τουρισμού αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Αποτελεί πλέον τον σημαντικότερο παράγοντα αύξησης του ΑΕΠ.

Ήδη από τώρα κλείνουν πακέτα από χώρες της Ευρώπης για του χρόνου τα μεγάλα διεθνή τουριστικά πρακτορεία.


Σχολιάστε εδώ