Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Στο τρίγωνο Ουάσιγκτον – Αθήνα – Άγκυρα καταγράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, έντονες δημόσιες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, καθώς η πολύχρονη αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας, που οφείλεται τόσο στην αναθεωρητική πολιτική της δεύτερης στο Αιγαίο όσο και στο Κυπριακό, προκάλεσε πολλές φορές συναγερμό στις ΗΠΑ. Τραμπ και Ερντογάν θεωρούνται από πολλούς παράγοντες αποσταθεροποίησης και για τον λόγο αυτό το βιβλίο του Αλ. Μαλλιά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Η εκλογή Τραμπ προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε πολλές χώρες του κόσμου, δεδομένου ότι ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ αμφισβήτησε, στην αρχή τουλάχιστον, τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ και επέδειξε μειωμένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες απόψεις και οι συνεχείς ανατροπές στο προσωπικό του Λευκού Οίκου δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα πολιτικής ρευστότητας ή και ανασφάλειας για τις δυνατότητες της νέας ηγεσίας στις ΗΠΑ να διαχειριστεί τις παγκόσμιες υποθέσεις. Στην Τουρκία ο Ερντογάν δέχεται πυρά για τη διολίσθησή του στην αυταρχική διακυβέρνηση, ενώ και η εξωτερική του πολιτική χαρακτηρίζεται από διαρκείς μεταπτώσεις, αταξία και μια συνεχή όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας, όχι μόνο με τους συμμάχους της αλλά και με πολλές χώρες της περιοχής.

Όλα αυτά προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, που γνωρίζει ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αλλά και οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν θετικές και απαιτούν συνεχή εγρήγορση. Ο κ. Μαλλιάς, θέλοντας να συμβάλει με θετικό τρόπο στον προβληματισμό και στην αναζήτηση διπλωματικών λύσεων στα σύνθετα αυτά προβλήματα, μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να συγκροτήσει μια συνολική ανάλυση και πρόταση. Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς εξετάζει συνοπτικά τις σχέσεις της Ελλάδος με τη νέα Τουρκία της παντοδυναμίας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν. Σημειώνει τη μεταβολή των όρων ισορροπίας καθώς και την πρόσθετη απειλή που συνιστά ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του ηγεμόνα της.

Ανάγκη η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Το βασικό μήνυμα του πρέσβη-συγγραφέα αφορά την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Προβάλλει ως κύριο παράγοντα και πολλαπλασιαστή ισχύος την ενότητα, τη συνεργασία και, στο πλαίσιο του επιθυμητού και εφικτού, τη συναίνεση του πολιτικού κόσμου για την ενίσχυση του ηθικού μιας «αυτοαπαξιωμένης και αυτοταπεινωμένης χώρας».

«Ναι» στη Σούδα

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς προτείνει, ειδικά τη στιγμή αυτή των κοσμογονικών αλλαγών στη Μέση Ανατολή και της αλληλοσυγκρουόμενης πολιτικής των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας και τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση από την Ελλάδα των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων που της παρέχει η Σούδα.Επιμένει στη σημασία κύρωσης της υπό διαπραγμάτευσης νέας συμφωνίας για τη Σούδα από τη Βουλή των Ελλήνων, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποσπάσει μεγαλύτερα διπλωματικά και πολιτικά ανταλλάγματα.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.


Σχολιάστε εδώ