Οι Ευρωπαίοι έχουν γυρίσει την πλάτη στον Μητσοτάκη

Την ίδια στιγμή που, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί τον γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν και προετοιμάζεται για τη συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, ενδεχομένως και μέσα στον Οκτώβριο.

Συμπερασματικά, στη Νέα Δημοκρατία «έξω δεν πάνε καλά». Οι διεθνείς σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκονται σε «νεκρό σημείο» κι αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του. Ενάμιση και πλέον χρόνο από την ανάδειξή του στην αρχηγία δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα δίκτυο επαφών με ξένους ηγέτες, αρχηγούς κομμάτων κ.ά. Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο πιο ισχυρό κλαμπ, όπου βρίσκονται κόμματα και ηγέτες που ακούν εξουσία στις χώρες τους ή διαδραματίζουν κομβικό ρόλο. Αντίθετα από ό,τι είχαν κινηθεί οι προκάτοχοί του, π.χ., ο Αντ. Σαμαράς, συνεχίζει να συναντά προέδρους κρατών, πρωθυπουργούς ή αρχηγούς κομμάτων.

Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι, αλλά και ευρύτερα, έχουν γυρίσει την πλάτη στον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, δεν ακούν ή δεν ενδιαφέρονται να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για τα φλέγοντα ζητήματα. Έστω κι αν όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τη νίκη τους στις επόμενες εκλογές και ανάληψη της εξουσίας. Η στάση αυτή των ξένων δύο τινά μπορεί να σημαίνει: Είτε ότι συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη σημερινή κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα, οπότε δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν με τον διάδοχό του, είτε διότι διαπιστώνουν ότι οι θέσεις που αναπτύσσουν ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ παρουσιάζουν περιορισμένο ενδιαφέρον για τα δικά τους στάνταρ. Υπάρχει δε και μια τρίτη… χειρότερη εκδοχή: Να τον θεωρούν δεδομένο.

Αν και δεν το ομολογούν, στην Πειραιώς επικρατεί προβληματισμός για τη στάση ιδίως των Ευρωπαίων, που τη θεωρούν ανεξήγητη από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει κατʼ επανάληψη την πίστη του στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τις επιταγές των Βρυξελλών. Ενοχλούνται με το γεγονός ότι παρά τα καψώνια που τους έκανε τη διετία 2015-2016, στο Βερολίνο εξακολουθούν να κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα.

Παγωμένες δείχνουν να είναι οι σχέσεις του κ. Μητσοτάκη και με τον αμερικανικό παράγοντα, κάτι που σε γενικές γραμμές αποδίδεται στην απόφασή του να συμπορευτεί -χωρίς κανένα προς το παρόν όφελος- με την Άνγκ. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε. Η τελευταία συνάντησή του με τον αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ, την περασμένη άνοιξη, είχε περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα και δεν βοήθησε στο να βελτιωθούν οι σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τους πέραν του Ατλαντικού παράγοντες. Στο ίδιο διάστημα, ο πρέσβης προέβη σε ενθαρρυντικές για την πορεία της χώρας μας δηλώσεις, που από ορισμένους εκτιμήθηκαν ως υποστηρικτικές προς την κυβέρνηση. Αν δε επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και τον άλλο μήνα πραγματοποιηθεί συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό Πρόεδρο, το διεθνές περιβάλλον θα γίνει σχεδόν εφιαλτικό για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ